Sara Mas: “Potenciar les ciutats petites i mitjanes ens permetria de reduir els riscos climàtics”

Una conversa amb l’arquitecta sobre què pot fer l’urbanisme per a preparar la ciutat davant del risc climàtic

03.06.2025 19:40

Les metròpolis com Barcelona estan molt exposades als efectes del canvi climàtic. L’arquitecta Sara Mas deia fa poc que la ciutat, que ha estat històricament un espai de refugi, esdevé ara un espai de risc. En aquest episodi, Mas ens explica què pot fer l’urbanisme per preparar la ciutat atès el risc climàtic i quins canvis de planejament necessita la nostra manera de pensar la ciutat. Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Pensar les ciutats d’una altra manera

L’origen de l’embolic actual, recorda Mas, és la transformació del territori que hi ha hagut d’ençà de la revolució industrial. “Es van transformar molts espais sense cap mirament. Hem transformat donant resposta immediata a aquelles necessitats que teníem, i ho hem fet passant per sobre de la natura i al marge de molts altres aspectes. Hem anat tirant diòxid de carboni a l’atmosfera sense miraments, hem fertilitzat els camps d’una manera inadequada, hem salinitzat o hem permès que es destruïssin molts ecosistemes. I hem arribat a un límit en què, realment, ja no podem tornar enrere ni podem anar endavant de la mateixa manera”, reflexiona. A final del segle XX, hi hagué una certa presa de consciència sobre la qüestió ambiental, però ara considera que la mirada dels anys noranta, on sovint ens encallem, ja no és vàlida. “Ja no es tracta d’evitar alguns impactes i compensar-los, es tracta de treballar d’una altra manera”, diu.

Aquesta nova manera de treballar s’ha de concretar, segons que exposa Mas, en quatre línies estratègiques: la mitigació, que ha de reduir les emissions; la prevenció, per a protegir les ciutats de les catàstrofes climàtiques; l’adaptació als canvis ambientals de les darreres dècades i als que vindran; i la resiliència, que faciliti recuperacions més o menys àgils després dels imprevists. A parer seu, tot plegat s’ha de concretar en polítiques com, per exemple, una reconfiguració de la mobilitat que promogui el transport públic, una distribució de l’activitat econòmica que permeti de recuperar la xarxa d’unes ciutats mitjanes menys dependents de Barcelona, o una campanya de rehabilitació energètica a la ciutat més eficient i amb menys burocràcia. Ara bé, cal posar cada cosa al seu lloc. “L’urbanisme pot guiar polítiques generals, però és important entendre que no és únicament l’urbanisme, que ens ho farà aconseguir”, diu.

La mirada territorial

Mas també emfasitza que tota aquesta adaptació s’ha de fer amb una mirada catalana, no tan sols barcelonina. A parer seu, els debats tècnics a la ciutat no tenen prou visió de país, i un dels grans desafiaments dels anys vinents serà com resoldre-ho. “Les polítiques que es fan a Barcelona es preocupen per la gent de Barcelona, i això és imprescindible, però la governança de la ciutat moltes vegades necessita mirar molt més enllà”, diu. Un exemple molt clar d’aquest problema és la política de mobilitat. “La restricció de l’excés de CO₂ a la ciutat no pot plantejar-se si no hi ha unes polítiques de mobilitat complementàries fora de la ciutat. La gent que ve a la ciutat ha de continuar movent-se i el transport públic els ha de garantir l’accés; i la gent que no té accés al transport públic, com a mínim, ha de poder arribar a un aparcament al punt on pot accedir al transport públic”, diu.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)