David Juárez: “A Barcelona s’ha normalitzat una idea paternalista del civisme”

Una conversa amb l’arquitecte David Juarez sobre com fer més participatius l’urbanisme i l’habitatge a Barcelona

11.03.2025 19:50

|

Actualització: 11.03.2025 20:53

L’arquitecte David Juarez explica en aquesta entrevista per què té la sensació que Barcelona es va tornant seriosa i pagada de si mateixa. Diu que hi ha una certa idea paternalista del civisme, que es va posar de moda a començament dels 2000, en plena ressaca olímpica, que s’ha anat apoderant dels discursos sobre la ciutat. I és un tipus de civisme paralitzant, en què els veïns assumeixen que s’han de portar bé. Ho explica amb l’exemple de Marsella, on ha estat fa poc, i que considera una ciutat una mica més viva, “no tan tensionada ni pel turisme ni per l’especulació immobiliària, i que potser no està tan pendent de quedar bé amb tothom, d’un espai públic polit i molt ben acabat”. A Barcelona, per exemple, la relació de la gent entre el carrer i espais de trobada com els bars la troba menys permeable i tranquil·la. “No ens n’adonem, gairebé, però a poc a poc operem des d’un respecte per l’altre mal entès, com si tinguéssim por que ens cridessin l’atenció”, diu.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Més participació

Professionalment, Juarez mira de trencar aquesta dinàmica, i fa molts anys que es dedica a fer més participatius l’urbanisme, l’arquitectura i l’habitatge. Ara treballa a Wikihousing, un projecte d’habitatge assequible al barri del Poble-sec cofinançat per l’ajuntament, atès que l’equip va guanyar una convocatòria pública d’innovació ciutadana. Serà un edifici en bona part autoconstruït, pre-fabricat, desmuntable, escalable i reutilitzable. “És un projecte de màxims, radicalment participatiu, amb els joves al centre”, explica, fet amb codi obert, sense patent, perquè pugui ser reproduïble. La idea parteix de la constatació que els joves de la ciutat consideren que l’habitatge, l’accés al mercat laboral i la salut mental són les tres principals preocupacions, i aquí miren d’integrar una solució conjunta: una xarxa variada de joves que, en comunitat, treballa tot contribuint a crear el lloc on viuran.

Aquesta mena de projectes, sosté, poden contribuir humilment a un canvi en aquesta cultura urbana que s’ha anat encarcarant, com una sotragada que recordi que hi ha marge per a treballar diferent. Tanmateix, admet que cada projecte és com posar tiretes a una gran hemorràgia, perquè el problema de fons és el model econòmic de Barcelona. “La ciutat és, entre més coses, un lloc d’oportunitat per a la inversió massa suculent perquè el sentit comú i les necessitats socials es posin davant d’unes altres voluntats. Però jo crec que això no hauria de ser obstacle perquè plantegem què s’hauria de fer”, diu. L’estratègia per estroncar aquesta hemorràgia, a parer seu, durà molt de temps, però mentrestant és important una regulació ambiciosa i que trepitgi interessos. “No pot ser que l’habitatge, que és un bé de primera necessitat, no estigui regulat, mentre moltes altres coses ho estan perfectament.”

La ciutat inacabada

Un altre canvi que cal consolidar és el del paradigma urbanístic del segle XX, que consistia en un creixement en forma de taca d’oli, en horitzontal, tot guanyant terrenys al camp. “Això, moltes de les nostres ciutats ja no ho poden assumir, evidentment. No tenen més espai per a créixer en aquest sentit. Crec que, més que no pas creixement pur, hem de treballar un concepte de densificació selectiva. En l’urbanisme del segle XXI, el llenç de l’urbanisme és la ciutat en si mateixa. Hi ha molt d’espai que es va guanyant al vehicle privat, i encara se’n guanyarà més; n’hi ha que hem destinat a una forma una mica nociva d’entendre el turisme i que també hem de recuperar, i hem de reflexionar molt sobre els espais de treball a la ciutat, siguin terciaris o productius. Ja no parlaria de creixement, sinó d’una nova mescla d’allò que ja existeix”, apunta Juarez. “Hem d’entendre que la ciutat sempre és editable, sempre està per acabar.”

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho