Martí Llorens: “Allò que va passar amb el Poblenou avui no passaria. Es va arrasar tot”

Una conversa amb un dels fotògrafs que van retratar millor la transformació del front marítim de Barcelona durant els últims anys del segle XX

27.05.2025 19:40

|

Actualització: 27.05.2025 23:12

L’ull del fotògraf Martí Llorens va retratar molt bé la transformació del front marítim de Barcelona durant els darrers anys del segle XX. Llorens diu que la ciutat que polítics i arquitectes van projectar amb la idea dels Jocs Olímpics era gairebé utòpica, i que va traçar a l’horitzó unes expectatives futuristes que, amb els anys, no han estat correspostes i han causat una ressaca important. El projecte de la Vila Olímpica, per exemple, s’anunciava amb decàlegs publicitaris que prometien una vida feliç pel sol fet de traslladar-s’hi. D’habitatge públic, ni se’n parlava. Mentrestant, recorda Llorens, es consolidava la idea d’una marca Barcelona, que en el fons volia dir que “mercantilitzaves la ciutat, que la feies treballar com una finca” del tot controlada pel poder econòmic.

Un retrat de l’arrasament

Llorens és de la Barceloneta, però tenia una certa estima pel Poblenou, i just després de sortir de la facultat es va adonar de seguida que era una zona molt interessant de retratar, perquè representava molt bé la desaparició física d’una part de la ciutat, enterrada en aquests somnis d’obertura. “Eres conscient que tot allò era a punt de desaparèixer, i molt de pressa; que no seria una degradació natural de molts anys, sinó que al cap de cinc anys no en quedaria ni rastre, de tot allò.” La duresa de les fotografies de Llorens no era ben bé fruit de la nostàlgia, sinó “d’una consciència que allò no ho veuràs mai més i que, òbviament, cal preservar-ho per al futur”. “Tenia un sentiment d’estupor, de duresa. Això se’n va. Hi havia una mescla d’ensurt, de fascinació”, diu. La velocitat de tot plegat feia venir vertigen.

La sensació era que, si volies retratar tot aquell món que se n’anava, havies d’anar de pressa, i que era molt difícil fer-se a la idea de com seria. “Has vist plànols i projectes, però no te n’imagines l’envergadura  ni de bon tros, les conseqüències que tot allò tindria per a la ciutat.” Llorens insisteix que cal posar-ho en context: els socialistes dominaven totes les institucions, encara era molt allargada l’ombra de la dictadura, i tota l’operació de transformació de la ciutat es venia com una manera de sortir del pou. Per mor d’aquesta idea, de la desaparició de tot el patrimoni industrial no tan sols no se’n parlava, sinó que era rebuda amb aplaudiments, perquè l’ajuntament li havia conferit aquesta càrrega simbòlica. “Veure segons quins enderrocs era força dolorós”, recorda Llorens.

L’oblit

Llorens també lamenta que, malauradament, d’aquell tros de Barcelona que va restar sota les runes amb prou feines se’n recorda res, ja. Tot allò es va poder fer llavors –i hi afegeix: no es podria fer ara– perquè hi havia una complicitat mediàtica molt grossa. Ell mateix, diu, ja tenia llavors la constància d’estar retratant una Barcelona que no apareixia als grans mitjans. Una de les seqüeles que se n’han derivat és que, de tota aquella època, gairebé no hi ha res digitalitzat. Allò que ell en conserva, ho té a la Factoria Heliogràfica, un arxiu que va començar l’any 2017. Però la ciutat no sembla aprendre dels seus mals: ara, critica, en plena època de banalització de la imatge, perquè tothom en fa i en veu contínuament, el fotoperiodisme no té prou cura de retratar com es transforma avui el paisatge urbà, i l’ajuntament, tampoc.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)