Antònia Raya: “El Raval molesta”

Entrevista a la infermera del CAP Raval Nord, molt vinculada amb el teixit associatiu i l’activisme al barri

08.10.2024 19:40

Antònia Raya, infermera del CAP Raval Nord, fa molts anys que està vinculada al teixit associatiu i a l’activisme al barri i en té ben pres el batec. “Al Raval, sempre hi tinc la sensació de poble petit, per aquesta xarxa que es manté i que lluita, que intenta de resistir malgrat tot el que passa a la ciutat”, observa. Ara Raya troba que Barcelona està sobresaturada de soroll i de turisme. “És una ciutat hostil per a la majoria de gent que fa molts anys que vivim en barris que s’han transformat, i que cada vegada són menys aquells barris en què pots gaudir d’una ciutat amable”, explica. La veu despersonalitzada. El Poblenou, on viu, sembla a vessar de bars i restaurants. “Als qui hem fet l’opció de viure-hi durant molts anys, se’ns qüestiona de poder continuar en segons quins entorns”, lamenta.

El Raval, diu, reflecteix moltes coses que passen a la resta de la ciutat. És un lloc on cal lluitar tant, i constantment, que voler-hi romandre, per a molta gent, requereix un punt d’amor i de compromís. “Me l’estimo molt, em costa veure’n les coses negatives com a negatives. Les veig sempre com a situacions que hem de resoldre”, explica Raya. La xarxa veïnal va funcionar molt bé durant la pandèmia del coronavirus: llavors, “aquest teixit associatiu va salvar molta part de la població”, perquè els veïns van haver de tenir cura els uns dels altres. Moltes senyores grans del barri, per exemple, no podien ser ateses pels seus fills, que estaven confinats a la perifèria de la ciutat, i “la gent es va organitzar per cobrir-ne les necessitats més bàsiques fins al punt que els serveis socials derivaven gent al teixit associatiu.”

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Una llarga tradició organitzativa

La vella tradició de lluita al barri conviu amb un fort estigma que fa dècades que arrossega. Raya considera que aquesta mala fama respon a interessos concrets, a la voluntat institucional de carregar als pobres els neulers de la seva pobresa i marginalitat. En canvi, explica, una part la classe treballadora que hi ha lluitat durant generacions ha fet sovint comunió amb les onades migratòries que el barri ha rebut successivament. La paradoxa és que la pròpia naturalesa del barri, diversa i atapeïda, sovint n’ha facilitat la cohesió. “Fins i tot urbanísticament, el Raval molesta, perquè aquí és molt fàcil trobar-te amb el teu veí, perquè estem molt junts, i això afavoreix conèixer qui tens al costat i què li passa, que és el mateix que et passa a tu”, diu. I cita un company seu, pacient del CAP, Pedro Cuadrado, que diu que allò que passa al Raval és que la gent hi té poc a perdre i, per tant, lluita més.

El problema del Raval, apunta, no és la gent que hi ve, sinó la gent que n’és expulsada: “Les lluites de barri són nombroses perquè veus que hi ha un interès per degradar les finques, que no es fa res contra els narcopisos, jo ja tinc pacients que han hagut d’abandonar la seva finca perquè hi ha baralles… És un continu”, diu. Si les condicions de vulnerabilitat són prou agressives perquè la gent se’n vagi, la xarxa veïnal es debilita. “El Raval té aquesta part que enamora la gent que volem un altre model de ciutat i una altra manera de viure en comunitat”, diu. I afegeix: “Per això defensem els espais públics i no volem que ens prenguin els pocs que tenim, ni els espais de trobada com l’antiga Massana” –que l’ajuntament vol desallotjar. Ho va viure en primera persona, per exemple, amb l’ocupació de la capella del Convent dels Àngels, on finalment van aconseguir que es projectés el nou CAP, en lloc d’una ampliació del MACBA.

La funció comunitària de l’atenció primària

L’atenció primària és un pilar fonamental per a la cohesió social d’una ciutat, i en barris com el Raval de Barcelona, desiguals i amb molta immigració, la tasca dels professionals sanitaris ha d’anar molt més enllà de la salut. Raya lamenta que hi ha alguns CAP que ho fan i uns altres que, pels motius que sigui, no. “L’atenció primària defuig el model biomèdic. Té un model molt més humanístic i molt més holístic, i entén que ha de treballar en relació amb la necessitat que té la comunitat”, diu. “Si estic atenent una persona amb ansietat, he d’escoltar-la per entendre’n l’ansietat. Potser la desnonen demà passat, o potser té un fill amb molta dependència i no li arriben els ajuts”, explica. No tot se soluciona medicalitzant els símptomes, sinó que cal fer l’esforç afegit d’entendre’n el context social. Aquesta feina la satisfà, al capdavall del dia, però si l’atenció primària ha d’assolir els seus objectius, necessita més recursos, millors equipaments i reorganitzar-se més bé.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho