Xavier Sánchez Vila: “Hi ha moltíssima aigua al subsol de Barcelona. El problema és que la gent no ho sap”

Entrevista sobre la sequera l’expert en hidrologia i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya

12.03.2024 19:40

|

Actualització: 13.03.2024 07:39

Barcelona i bona part de Catalunya travessen la sequera més llarga i més dura que han viscut en més d’un segle, d’ençà que en tenim registres. Ja fa més de tres anys i no hi ha senyals de remissió. El professor Xavier Sánchez Vila, catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya, expert en aqüífers, avisa que ja no ens traurem les sequeres del damunt i que, de fet, no ho hem fet mai: “Sempre hem tingut sequeres. De fet, es calcula que, aproximadament, cada tretze anys o catorze en tenim una. Aquesta ha vingut catorze anys clavats després de l’última. La diferència fonamental amb aquella és que s’està allargant molt”, explica en aquest episodi de Santa Eulàlia. Aleshores s’haurien d’haver posat en marxa unes infrastructures que la crisi econòmica va tallar en sec. Ara diu que el més important és pensar bé quin país volem i planificar molt millor.

Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Cal aigua: d’on la traiem?

La primera idea és que necessitem aigua. “I d’on ve? D’on sigui més barat i on la tinguem més a l’abast”, explica. “Quan hi ha aigua pertot arreu i tot va bé, la més fàcil de captar i tractar és la dels embassaments. És la que ve pel riu i es reté, quan plou, als embassaments, i la vas deixant anar.” Ara el problema és que, amb aquesta sequera, s’han anat buidant sense renovar-se. La solució, per tant, no és fer nous embassaments, sinó alternatives que no tenim prou desenvolupades. La solució més imminent que sospesa el govern és un vaixell que porti aigua des de Sagunt i, possiblement, un de segon que en porti des de Marsella, però Sánchez critica que és la pitjor solució de totes. “És el més car que hi ha, amb molta diferència, i no arregla pràcticament res”, diu: “Si tinguéssim un vaixell el dia, que ja és molt, portaria aproximadament el 2% del consum d’aigua de l’àrea metropolitana.”

A més a més, transportar aigua en vaixells té més problemes logístics. També s’ha especulat amb la possibilitat que aquesta aigua només es faci servir per a emergències, però el professor explica que Barcelona no té una infrastructura prou sofisticada per a repartir l’aigua segons aquests criteris. “L’única opció és que la posin a la xarxa. I, si la posen a la xarxa, obres l’aixeta tu, l’obro jo, i l’obre l’Hospital de Sant Pau, i és la mateixa aigua”, diu. Ara com ara, no hi ha una manera eficient d’incorporar aquesta aigua. “Sempre dic que és una ximpleria. O bé injectes l’aigua a la xarxa o bé crees un caos circulatori amb camions portant aigua amunt i avall, cosa que tampoc té gaire sentit. I cada camió s’ha de carregar en menys d’un minut, cosa que tampoc veig clar que es pugui arribar a fer.” Si el govern ha optat per aquesta opció, a parer seu, és perquè és una solució fàcil.

L’alternativa que tampoc no veu clara són les dessalinitzadores. Arran de la sequera del 2008, se’n va construir una a la Tordera i una altra al Prat. La dessalinitzadora agafa aigua marina i la passa per un sistema anomenat osmosi inversa que converteix qualsevol aigua que li donis en aigua destil·lada, perquè reconcentra tota la sal en una porció menor de la mateixa aigua, separada per una membrana. Sánchez hi troba dos entrebancs. El primer, que és “un sistema extremadament car del punt de vista del consum energètic”. El segon és què cal fer amb la part de l’aigua que acaba el procés amb el doble de sal, que se sol llançar a la mar, però que no es pot llençar a primera línia de costa perquè fa malbé la biodiversitat. “La pregunta és què faran amb el refús. Espero que estigui estudiat”, diu, perquè d’explicar-ho, el govern no ho ha explicat prou, segons el professor.

Solucions: les regeneradores i les aigües freàtiques

El sistema que li sembla més intel·ligent són les regeneradores. “Crec que és cap on hem d’anar, ja es fa a molts llocs del món”, diu. L’aigua residual, que ve de les llars –l’aigua de la dutxa, del lavabo, del rentaplats, de l’aixeta–, per llei s’ha de depurar en una estació –n’hi ha una al Besòs i una al Llobregat. “I què fas amb l’aigua depurada? Històricament, en una ciutat com Barcelona, costanera, amb el mar al costat, es fa el mateix que fèiem amb el refús de la dessaladora. S’agafa un emissari submarí i es llença al mar”, explica l’expert. En canvi, les regeneradores miren de recuperar-la. Hi ha llocs en què aquesta aigua depurada es fa servir directament, per exemple, per a regar plantes. La solució més eficaç, apunta, és desar aquesta aigua en aqüífers, convertir-la en aigua freàtica, subterrània, i conservar-la.

Els aqüífers són l’altra solució eficient, segons Sánchez. “A qualsevol part de Catalunya, qualsevol part del món, si fas un forat a terra hi trobes aigua. No importa on. Normalment, l’únic problema que pots tenir és que l’aigua estigui molt fonda o molt contaminada. Però hi és. I, per tant, al subsol, hi tenim uns magatzems naturals, un embassament natural d’aigua. Es pot emmagatzemar moltíssima més aigua al subsol que a la superfície. Només a Catalunya segurament parlem d’entre set i deu vegades més”, explica. L’aigua que capten els aqüífers s’hi manté durant un temps llarg, i es pot aprofitar en qualsevol moment. La raó per la qual, essent un sistema tan bo, no es fa servir tant aquí, la considera cultural. El 50% de la població mundial s’abasteix amb aigua subterrània, però a Catalunya encara se’n fa servir molt poca.

Segons Sánchez, l’objectiu a Catalunya ha de ser reutilitzar tanta aigua com sigui possible.  Ara com ara, tot és mig buit, perquè després dels embassaments buidem els aqüífers. Els embassaments, diu, es reompliran un dia, quan torni a ploure amb una certa constància. Els aqüífers, per una altra banda, cal reomplir-los de manera natural, quan plou, però també quan no plou. Per exemple, amb l’aigua que surti de les regeneradores. “El problema no és no tenir aigua. El problema és que s’ha de gestionar de moltes maneres, totes a la vegada. Quines infrastructures calen? Un sistema en què, quan tinguis aigua regenerada, la puguis portar o bé als rius, com s’està fent ara, o bé a l’aqüífer, en funció de què t’interessi a cada moment”, explica. “Hem de trobar solucions imaginatives que podrien fer que en el futur no tinguéssim tants problemes com ara, perquè de sequeres en vindran, i de molt grosses.”

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any