Martí Cusó: “Viure al Gòtic és una resistència permanent”

És biòleg de formació i és un dels portaveus de l’associació Resistim al Gòtic

20.02.2024 19:40

“Viure al Gòtic és una resistència permanent”, diu Martí Cusó. És biòleg de formació i un dels portaveus de l’associació Resistim al Gòtic, que agrupa veïns del barri més cèntric de Barcelona. La seva família fa unes quantes generacions que hi viu i ha vist l’evolució més accelerada del barri, d’ençà de final del segle XIX. “Una de les frases que diem més al Gòtic és que viure-hi és una militància, perquè lluitem contra totes les adversitats del capitalisme expressades a la ciutat de Barcelona”, explica. La centralitat ha fet que el barri fos el primer a sofrir els efectes del turisme massiu, l’especulació immobiliària o l’expulsió veïnal, però res d’això ja no és tan sols un fenomen cèntric: “Cada cop passa a més barris.”

Aquests darrers anys, han proliferat per tota la ciutat aquesta nova mena d’associacions de veïns. “Quan es va intensificar el boom de la compra d’edificis per part de fons d’inversió, uns quants veïns del Gòtic es van mobilitzar de seguida per avisar que els volien fer fora de casa.” Al principi hi havia la PAH, però seguint l’exemple del Poble Sec, Gràcia o Vallcarca, van decidir d’organitzar-se en l’àmbit del barri i crear un grup de suport mutu. “La gent que ve aquí a dir que té un problema d’habitatge l’acollim, i aprenem entre tots”, diu Cusó, fins al punt que “ara ja no és només una assemblea d’habitatge, tot i que la nostra activitat principal hi està relacionada, sinó també un espai de comunitat”.

Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Un procés que ve de lluny

Al Gòtic, explica Cusó, el turisme en massa i la substitució d’habitatges per allotjaments turístics es va multiplicar, sobretot, a partir dels anys noranta, arran dels Jocs Olímpics, però els fonaments pel que ha passat són molt anteriors: de principi del segle passat, i abans i tot. L’obertura de la Via Laietana i l’expansió de la ciutat va fer que la majoria de famílies benestants que vivien al barri se n’anessin cap a l’Eixample, i això, diu, desembocà en un procés d’abandonament i descura de moltes finques. “Així, de ser un centre on passava tot i on vivien també les classes benestants, el Gòtic es converteix, per aquestes mateixes classes, en un camp d’extracció de rendes”, sobretot a partir del benefici comercial.

La idea del Gòtic com un centre històric, gairebé purament comercial i contemplatiu, es cuina, segons Cusó, per uns interessos molt concrets: “Les elits volen que la gent concebi el centre de la ciutat com un espai on consumir, on anar a comprar.” En aquest procés situa, per exemple, la història moderna del Portal de l’Àngel, “que de cop es converteix en un centre comercial a l’aire lliure, que és el que és ara”. “Qui extreu les rendes d’aquesta comercialització?”, es demana. “Les elits que tenen les grans plataformes per instal·lar-se en aquesta gran avinguda, que són les mateixes que dirigeixen la ciutat i que dissenyen les seves polítiques públiques.”

El paper de cada govern municipal

Això passa durant el franquisme, i també després de la transició, “quan s’aposta clarament per l’atracció del turisme internacional i dels grans esdeveniments”, diu Cusó. El primer de tots, el batlle Pasqual Maragall, quan sembra la llavor amb els jocs: “Això es fa de manera completament desregulada, permetent, per exemple, que centenars d’edificis al centre de la ciutat siguin comprats per grans famílies o grans inversors que converteixen en hotels edificis que eren residencials. No respon a cap altra lògica que continuar perpetuant aquestes rendes”. Sosté que Joan Clos i Jordi Hereu intenten de continuar la mateixa lògica, i que amb Xavier Trias tot plegat “agafa una acceleració brutal perquè desregula encara més: tornen a permetre obrir hotels al centre, comença el boom dels pisos turístics…”

Segons Cusó, Ada Colau fa una declaració d’intencions molt clara, però els comuns es perden en el triomfalisme. “Si bé és cert que s’han intentat coses, s’ha intentat regular amb el PEUAT, per exemple, o amb l’augment de la inspecció de pisos turístics, crec que s’han evidenciat les limitacions que té una administració municipal a l’hora de combatre el capitalisme global”, diu. A parer seu, ha estat una era molt contradictòria, marcada per les diferències entre els regidors dels comuns, que arribaven a parlar de decreixement, i els socialistes, que parlaven de la contrària. “Els mandats de Colau han generat molta frustració. La gent s’esperava canvis més profunds”, apunta.

Dos deures a l’horitzó

El Gòtic també és i serà protagonista de dos episodis centrals del mandat de Jaume Collboni. El primer, la Copa Amèrica de vela, que s’ha de fer entre l’agost i l’octubre d’enguany. “Ens preocupa, perquè és l’enèsim exemple de grans esdeveniments per a atraure més turisme, sense cap regulació prèvia”, diu Cusó. Ja fa mesos que 2.500 membres de les tripulacions i l’organització són aquí, allotjats als barris més pròxims al port amb molts contractes de lloguer temporal. Això ha afegit encara més tensió al mercat de lloguer de la ciutat. Cusó diu que la cosa s’agreujarà més enllà del Gòtic i de Ciutat Vella, i que l’operació afectarà tota la ciutat. “És un gran esdeveniment que aquí té molt poc seguiment, pràcticament nul, però que atraurà dos milions i mig de turistes més dels que ja tenim”, explica.

També s’hi comencen a percebre els resultats del pla Endreça, amb què el govern del PSC cerca intervencions immediates sobre la neteja, el mobiliari urbà i “la reducció de les conductes incíviques”. Segons Cusó, el pla ja “té impacte amb la gent més pobra i això és greu”. “És una resposta propagandística al relat generat durant els últims anys de la inseguretat i de la brutícia i que, en definitiva, no respon a un objectiu social, sinó a un objectiu higienista i d’acontentament de la població que no té problemes”, diu. La sortida que ell hi veu, en canvi, és un pla a llarg termini per a diversificar l’economia de la ciutat i donar oportunitats laborals als qui s’han de dedicar a activitats d’economia submergida per als turistes.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

 

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho