‘Ai mare’: Qui vol ser llevadora?

Parlem amb Mariví Cambredó, presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores · Un pòdcast sobre maternitats, conduït per Bel Zaballa

24.07.2023 19:30

En els deu capítols anteriors d’aquest pòdcast hem tractat sobre la maternitat des de diferents vessants, i en moltes d’aquestes converses hi ha aparegut una figura que és cabdal en l’acompanyament durant l’embaràs i el part, tot i que té moltes més funcions: la llevadora. En aquest darrer capítol de la temporada, conversem amb Mariví Cambredó, presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores i, d’ençà del 2018, coordinadora de l’ASSIR Sabadell.

Podeu escoltar el programa a Spotify, Apple Podcast, Amazon Music i Google Podcast, a més de la pàgina de VilaWeb on sou ara.

El llibre La veritat sobre la llum, d’Audur Ava Ólafsdóttir (Club Editor, amb traducció de Macià Riutort) parla d’aquesta feina ancestral a partir del relat d’una llevadora que recupera tot de documents de la seva tia àvia, i a la primera pàgina s’hi explica que fa uns anys els islandesos van elegir la paraula ‘llevadora’ com la més bonica de la seva llengua. Una paraula que en islandès ajunta dos dels mots més bonics: mare i llum. Mare de llum. Cada llengua el diu a la seva manera, aquest ofici, però en la majoria es fa referència a una dona que ajuda una altra dona a portar un infant al món. Gairebé sempre l’etimologia indica que es tracta d’una dona gran que podria ser l’àvia materna de l’infant.

En aquest programa, solem fer servir la paraula ‘llevadora’, que etimològicament deriva de ‘llevar’, pel fet de llevar o separar l’infant de la mare. És el terme més divulgat pels mitjans de comunicació. Però, ben mirat, el mot que abasta més territori català és el de ‘comare’, i no cal anar al diccionari per entendre d’on ve.

Comare, llevadora, mare de llum… Avui, sanitàries amb coneixements específics que acompanyen i assessoren dones, segueixen embarassos i assisteixen parts… Amb Mariví Cambredó parlem de quines feines fa una llevadora, quina importància té en l’acompanyament materno-infantil i en l’assessorament a la salut sexual i reproductiva… Com ha evolucionat aquest ofici durant les darreres dècades. També, per què actualment falten llevadores i què s’hi pot fer per revertir-ho, tenint en compte com pot afectar aquesta manca de relleu.

Capítols anteriors

Podeu fer-nos arribar comentaris i suggeriments a l’adreça aimare@vilaweb.cat.

Recomanem

Ai mare

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any