Presenten els concerts de la Mercè 2024 amb noms com Oques Grasses, Maria Jaume, Figa Flawas i Stay Homas

VilaWeb
Una imatge d'arxiu dels concerts de la Mercè de l'any passat.

Redacció

24.07.2024 - 09:22
Actualització: 24.07.2024 - 22:46

L’homenatge al cinquantè aniversari de la inauguració de la Sala Zeleste, Encuentro d’Arreu, amb la participació de més de mig centenar d’artistes, els concerts d’artistes marroquins –com ara la cantant Oum–, Stay Homas, Figa Flawas i Oques Grasses són algunes de les propostes de les festes de la Mercè 2024.

Més d’un centenar d’artistes i grups, procedents d’una vintena de països, ompliran els catorze escenaris que enguany han programat el BAM (Barcelona Acció Musical) i Música Mercè, que presentaran del 20 al 24 de setembre una programació de les propostes més importants de l’escenari nacional i internacional.

La música en català molt present a la Mercè 2024

La platja del Bogatell es tornarà a convertir en un dels punts amb més afluència de públic gràcies a una programació dedicada al jovent. Enguany, la nit Mediterràniament d’Estrella Damm serà divendres i hi actuaran quatre propostes musicals catalanes destacades: Maria Jaume, la Ludwig Band, Oques Grasses i Figa Flawas.

L’endemà comença la programació dissenyada per l’emissora Los 40 amb Ginestà, Stay Homas i Buhos. En aquest cas, el concert també comptarà amb la participació del cantant sevillà Álvaro de Luna.  La jornada de diumenge l’ha programada l’emissora RAC105 i hi haurà les actuacions de l’ex-concursant d’Eufòria Scorpio, Miki Núñez, la Fúmiga i els Catarres.

Altres concerts planificats

A Menéndez y Pelayo es gaudirà dels concerts programats per ràdios comercials. EuropaFM serà l’encarregada de la nit de divendres, amb concerts com ara el del productor i cantant Àlex Pérez, Mariona Escoda, Roger Padrós, Jim i Flashy Ice Cream. La nit de dissabte va a càrrec de Cadena100, que ha preparat una programació que començarà amb la banda de versions Coco, Mama Dousha, Sexenni, Guillem Roma, els asturians Marlon i Alfred García.

Música Mercè proposa una programació firmada per la directora artística Gisela Sais, amb una seixantena de grans noms de fins a dotze països i una clara aposta pels artistes locals. En total hi haurà actuacions a vuit escenaris entre les que destaquen dos concerts de gran format: l’homenatge al 50 aniversari de la inauguració de la Sala Zeleste del carrer Argenteria, que es presentarà després de l’estiu, i ‘Encuentro d’Arreu’, que explora la història i les músiques i les danses d’arrel que arriben fins a l’actualitat, amb la participació de més de cinquanta artistes entre els que destaquen Judit Neddermann, Raúl Rodríguez, Momi Maiga o Anna Ferrer.

Altres noms són Egosex, Mayra Andrade, Cala Vento i dues coproduccions amb el Mercat de Música Viva de Vic: els estonians Puuluup i les portugueses Sopa de Pedra, que exploren el llegat tradicional des de les veus i la percussió d’un cor de deu dones.

Des de fa vuit anys, la plaça Major de Nou Barris es transforma en un gran auditori de música simfònica. Enguany tornarà a acollir la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i VOZES, el projecte de cors i orquestres simfòniques infantils i juvenils per a la integració i la cohesió social, que enguany retrà homenatge a la soprano Victòria dels Àngels en el centenari del seu naixement, amb la participació de  la soprano catalana Maria Hinojosa.

Casablanca

Tal com ja es va anunciar, Casablanca és la ciutat convidada i inspira actuacions com ara la de l’estrella marroquina Oum, al Teatre Grec, les sessions de Cheb Kerem, Cheb Runner i de la productora Malika a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. A la rambla del Raval hi actuaran els germans Shobee et Madd, que han modernitzat el rap. Al mateix escenari s’hi podrà escoltar les cantants urbanes Astan KA i gbw9, els artistes barcelonins amb arrels marroquines L’Beel i 3dnan, i la formació de música i dansa Salam Grup. Aquests dos darrers concerts es programen en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània.

Aïta Mon Amour, un duet que fusiona música tradicional amb electrònica, actuarà al passeig dels Til·lers, i a l’escenari de l’avinguda de la Catedral hi haurà Maalem Hassan Boussou & Raúl Rodríguez Ensemble fusionant música gnawa i flamenc especialment per a l’ocasió.

BAM

El BAM, encapçalat per la cooperativa l’Afluent, incorpora una quarantena d’artistes i col·lectius agrupats en conceptes com ara la tradició revisitada, el club i la col·lectivitat, les noves músiques urbanes, les músiques contemporànies, les altres músiques festives i l’emergència. Proposa una programació amb artistes de trajectòries i orígens diversos, tant locals com internacionals; amb una visió feminista interseccional, amb presència d’artistes no-binaris i amb una atenció especial a les emergències i els nous formats musicals.

Destaca la programació festiva de la recuperada plaça de Catalunya amb actuacions de Putochinomaricón, Los Ganglios, Las Ninyas del Corro i Chill Mafia. També la de la plaça Reial, que homenatjarà la sala Jamboree, i la de la rambla del Raval, que farà una mirada al seu veïnatge. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm comptarà amb una programació feminitzada i centrada en petits segells de tot l’estat espanyol.

El BAM 2024 també arriba al barri de Sant Andreu, amb el BAM Acció Cultura Viva, programat de manera més participativa amb escenaris a la Fabra i Coats i a la plaça Can Fabra, per on passaran divuit propostes.

Escoles superiors de música

La programació musical de la Mercè també opta pel talent local més emergent, amb propostes en què les protagonistes són les escoles superiors de música de la ciutat; enguany s’hi afegeix el Centre de Música i Escena Xamfrà, un projecte educatiu musical integrador que fa vint anys que treballa la música com a element vertebrador de la comunitat del Raval. També hi haurà concerts destinats a noves propostes musicals, com ara el Sona 9 i el Brot.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem