‘Ai mare’: Desig i sexualitat en la maternitat i la relació de parella quan ha arribat un fill

Parlem amb Elena Crespi, psicòloga i terapeuta sexual, autora de 'Sortir de mare' · Un pòdcast sobre maternitats, conduït per Bel Zaballa

29.05.2023 19:30

Com vivim la sexualitat quan som mares? Hem crescut amb un imaginari en què sembla que les mares siguin els éssers oposats a l’erotisme i la sexualitat, virginals. Res més lluny de la realitat. Si més no, en general. També és cert que hi ha èpoques en què a moltes mares el desig se’ls en va al fons de les butxaques. Per què? Què passa amb el desig durant el postpart? I més enllà, com hi influeix la logística domèstica, la càrrega mental, la concepció tradicional de sexe i desig, especialment en relacions heterosexuals? En parlem en aquest capítol amb Elena Crespi, psicòloga, terapeuta sexual, especialitzada en psicologia perinatal i teràpia de parella. És autora del llibre Sortir de mare (Rosa dels Vents, 2022), en què, entre més qüestions, tracta la sexualitat i el desig en la maternitat i avisa que l’arribada d’una criatura ho fa trontollar tot, també la relació de parella.

Podeu escoltar el programa a Spotify, Apple Podcast, Amazon Music i Google Podcast, a més de la pàgina de VilaWeb on sou ara.

Sobre el desig en el postpart i més enllà, Crespi ens diu: “Hi ha una recuperació física i psicològica associada a tots els canvis que hi ha que va molt més enllà de la quarantena. Ens trobem amb parelles que poden passar molts mesos sense compartir relacions sexuals. Aquí hi ha una combinació de dues coses: una, físicament, evidentment, s’han de recuperar moltes coses; però l’altra és que potser hi ha moltes dones, moltes mares, que després de parir s’adonen que no volen tenir relacions sexuals com les tenien abans. Aquest pim pam, aquesta sexualitat tan masclista que no prioritza el plaer que li va bé al seu cos. El sexe no ha de ser la prioritat màxima, però que algú sempre prefereixi, per exemple, mirar una sèrie a tenir relacions sexuals compartides potser ens indica que el tipus de relacions sexuals compartides només bufen a favor d’una persona, que sol ser un home cisgènere.”

En aquest sentit, fa una relació clara entre desig i un concepte que és força en voga però que no es practica tant ni prou: “El tipus d’implicació de l’altre en la criança, en la logística de casa, també marca molt el desig. Com vols que jo tingui desig si m’encarrego de fer sobreviure una criatura, d’intentar descansar quan puc, i a més a més, de tenir una casa a punt, de tornar a treballar tan aviat com pugui i m’he d’encarregar de tot? És molt més fàcil que el desig es pugui desplegar si passa una cosa a casa que per mi és imprescindible: que hi hagi corresponsabilitat. En la majoria de llars no existeix. És molt difícil que hi hagi un desig saludable per part dels dos membres de la parella, en cas de ser dos, si no hi ha coresponsabilitat.”

També aprofitem la conversa per demanar-li alguns consells per a potenciar l’oxitocina i tornar a connectar amb la parella: fer pell amb pell, dedicar-se temps i converses, tractar-se amb respecte i… recuperar els petons apassionats.

Ai mare, un pòdcast sobre maternitats 

VilaWeb presenta Ai mare, un pòdcast sobre maternitats que s’emet quinzenalment. Conduït per Bel Zaballa, cada programa se centra en una entrevista temàtica en què es tracten afers que considerem que mereixen una conversa pausada. Qüestions que de mica en mica es van posant sobre la taula, perquè són centrals en la maternitat, si bé durant molts anys han romàs més aviat als marges o s’han compartit amb la boca petita. Un pòdcast per a escoltar la veu de qui en sap, sigui per expertesa o per experiència, i que també vol parlar de maternitats de la manera més autocentrada possible.

Podeu fer-nos arribar comentaris i suggeriments a l’adreça aimare@vilaweb.cat.

Capítols anteriors

Recomanem

Ai mare

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any