‘Ai mare’: Feminisme i maternitat, de l’ambivalència a la sororitat

Un pòdcast sobre maternitats, conduït per Bel Zaballa · En aquest capítol entrevistem l'activista i periodista Esther Vivas

03.04.2023 19:30

|

Actualització: 01.05.2023 10:27

El moviment feminista de la segona onada va rebel·lar-se contra la maternitat institucionalitzada i contra un model de família patriarcal. La lluita per l’emancipació volia dir que les dones s’alliberessin de la llar i la criança que els havia estat tradicionalment imposada, que decidissin sobre el propi cos, que entressin en un mercat laboral que els permetria de ser independents. Han passat unes quantes dècades d’ençà d’aleshores i en aquest temps hi ha hagut noves onades feministes i la maternitat ha tornat a ser damunt la taula. Per reivindicar-se, per exigir drets, per mostrar totes les contradiccions i vulnerabilitats, per fer-se visible. Com es “materna” des dels feminismes? S’han de sostenir gaires contradiccions?

N’hem volgut parlar amb la periodista i activista feminista Esther Vivas, que hi ha dedicat reflexions i també unes quantes pàgines del llibre Mama desobedient (Ara Llibres, 2019). Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple Podcast, Amazon Music i Google Podcast, a més de la pàgina de VilaWeb on sou ara.

“La maternitat ha estat un tema incòmode per al feminisme. El feminisme hauria d’ajudar les mares a dir: aquest model de maternitat que ens imposen és el que hem de rebutjar, però hi ha una maternitat real, amb una sèrie de contradiccions, amb uns drets, que hauríem de poder transitar. Això és el que cal defensar i reivindicar des del feminisme, una maternitat on puguem viure amb drets, lliures de violències i discriminacions“, diu.

Parlem d’aquesta relació complicada dels feminismes amb les maternitats. De la necessitat que l’esquerra reivindiqui la maternitat i la criança en clau emancipadora, igualitària i feminista. De la importància de tractar la maternitat i les cures com a qüestions polítiques i no relegades a l’àmbit privat. També de l’ambivalència, un concepte que és molt definitori de la maternitat però alhora molt invisible, cosa que pot fer que la maternitat es visqui amb incomoditat i malestar. I de sororitat.

Ai mare, un pòdcast sobre maternitats 

VilaWeb presenta Ai mare, un pòdcast sobre maternitats que s’emet quinzenalment. Conduït per Bel Zaballa, cada programa se centra en una entrevista temàtica en què es tracten afers que considerem que mereixen una conversa pausada. Qüestions que de mica en mica es van posant sobre la taula, perquè són centrals en la maternitat, si bé durant molts anys han romàs més aviat als marges o s’han compartit amb la boca petita. Un pòdcast per a escoltar la veu de qui en sap, sigui per expertesa o per experiència, i que també vol parlar de maternitats de la manera més autocentrada possible.

Podeu fer-nos arribar comentaris i suggeriments a l’adreça aimare@vilaweb.cat.

Capítols anteriors

Recomanem

Ai mare

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho