17.04.2023 19:30
|
Actualització: 01.05.2023 10:32
Des del moment de la fecundació, el cos de la dona es va preparant per acollir el futur nadó, per alimentar-lo, per donar a llum. Les hormones i els òrgans experimenten tot un seguit de canvis per a aquest objectiu. De fet, se sol dir que la maternitat et canvia, que et transforma, que no ets la mateixa que eres abans. I no són expressions i prou, sensacions i prou. Perquè de la mateixa manera que les hormones preparen el cos i el modifiquen, també hi ha canvis en el cervell. En aquest cas, les modificacions cerebrals preparen la mare per a l’etapa que vindrà. En els estudis fets fins ara s’ha descobert, per exemple, que aquests canvis cerebrals tenen lloc en àrees relacionades amb l’empatia i que es mantenen fins i tot passats sis anys. I encara s’han d’esbrinar moltes més coses.
Aquestes qüestions, les investiga el projecte Be Mother, amb participació de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Hospital del Mar, i que també col·labora amb l’equip d’investigació NeuroMaternal, d’àmbit estatal. Hem convidat dues de les investigadores pre-doctorals del projecte, l’Anna Soler i la Camila Servin, perquè ens expliquin què ens passa dins el cap quan som mares. Podeu escoltar el programa a Spotify, Apple Podcast, Amazon Music i Google Podcast, a més de la pàgina de VilaWeb on sou ara.
Com ens prepara el cervell perquè no deixem desemparat el nostre fill? Aquests canvis cerebrals tenen cap deteriorament cognitiu? La investigació científica hi ha trobat cap relació amb els lapsus que experimenten moltes mares? Quan comença a canviar el cervell d’una mare i fins quan perduren els canvis? Quines aplicacions en les ciències de la salut poden tenir els descobriments que facin?
Ai mare, un pòdcast sobre maternitats
VilaWeb presenta Ai mare, un pòdcast sobre maternitats que s’emet quinzenalment. Conduït per Bel Zaballa, cada programa se centra en una entrevista temàtica en què es tracten afers que considerem que mereixen una conversa pausada. Qüestions que de mica en mica es van posant sobre la taula, perquè són centrals en la maternitat, si bé durant molts anys han romàs més aviat als marges o s’han compartit amb la boca petita. Un pòdcast per a escoltar la veu de qui en sap, sigui per expertesa o per experiència, i que també vol parlar de maternitats de la manera més autocentrada possible.
Podeu fer-nos arribar comentaris i suggeriments a l’adreça aimare@vilaweb.cat.
Capítols anteriors
- Feminisme i maternitat, de l’ambivalència a la sororitat, amb l’activista Esther Vivas
- Depressió postpart, ‘maternity blues’, fòbies… La salut mental perinatal, amb la psiquiatra Alba Roca
- Incontinència, dolor vaginal, rehabilitació del sòl pelvià, amb la fisioterapeuta Pilar Pons