Marc Piquer: “Els barcelonins estimem molt Barcelona però la desconeixem bastant”

Entrevista al periodista que gestiona el perfil de Twitter ‘Barcelona Singular’, on retrata els racons i secrets de la ciutat

14.11.2023 19:40

|

Actualització: 14.11.2023 20:06

El periodista Marc Piquer passeja compulsivament per Barcelona. Troba racons amagats, visita barris poc mediàtics, s’entaula en restaurants que no surten a les guies. Ho retrata i ho comparteix al perfil de Twitter amb què el reconeix la gent, Barcelona Singular. El va activar fa més de deu anys, a proposta del seu cunyat, el periodista Carles Capdevila, mort el 2017. Abans tenia la casa plena de retalls de diari sobre la ciutat; però ara la seva dona li ha prohibit de guardar-ne més a la casa de les Corts on s’han traslladat. Diu que això de voler conèixer Barcelona de pam a pam li ve de petit, de l’acte rebel d’escapar-se de casa per descobrir gent nova i coses noves i, de fet, hi ha un punt de rebel·lia en la seva relació amb la ciutat. Ara, tot i que la continua trobant tranquil·la, hi percep una tendència a l’incivisme que voldria que s’esmenés.

El desconeixement dels barris

La seva primera parada, de jove, va ser Ciutat Vella, que llavors trobava el lloc més interessant de la ciutat perquè hi havia una barreja que no acostumava a veure enlloc més. I aquesta màgia urbana de tenir la diferència a l’abast se li ha entaforat a la personalitat: “M’estimo molt Lleida, però em sento molt més identificat amb altres metròpolis, digues-li Madrid, digues-li Nova York, digues-li París, perquè és el que s’assembla més a la meva ciutat i a mi em fascina.” Barcelona s’hi assembla com més va més, diu. La multiculturalitat que trobava de petit a Ciutat Vella ara és per tot arreu. “Les onades migratòries que hi ha hagut durant tot el segle XX han conformat unes altres Barcelones que són un valor afegit”, afirma. 

Piquer, que l’ha pentinada pam a pam, com escrivia Alexandre Cirici Pellicer, té la sensació que “els barcelonins estimem molt Barcelona però la desconeixem bastant”. “Amb prou feina sabem el barri on vivim. Si féssim una enquesta, la majoria de gent no sabria dir el barri on viu”, explica. Barcelona té més de setanta-tres barris, perquè en aquesta xifra –la que consta oficialment– s’hi compten agrupacions de barris com un de sol. “Hi crec molt, en els barris”, diu Piquer. “No en tenim setanta-tres, ni vuitanta, ni noranta, sinó cent cinquanta o potser dos-cents”. Tenir en compte les fronteres espontànies dels barris, segons Piquer, és important per a la cohesió social, perquè és més fàcil fer-hi comunitat que no pas a gran escala, en tota la ciutat.

Aquest desconeixement entre barris, Piquer diu que és el preu que paguem per intentar-nos assemblar a una gran metròpoli. També perquè la ciutat tal com la coneixem és molt nova, i “fins fa quatre dies, Barcelona l’enteníem encara com Ciutat Vella i l’Eixample”. I no cal dir que ara que les fronteres urbanes s’han difuminat i la Gran Barcelona inclou també l’àrea metropolitana, aquest desconeixement encara és més agreujat. Segons ell, cal començar pel propi barri. L’odissea que hi comença no té final. “Barcelona és tan espectacular que no s’acaba; no s’acaba ni el teu propi barri”, diu Piquer. Però el problema també és, és clar, el temps: “Tenim poc temps per a descobrir la ciutat, perquè tots anem com anem, però jo m’ho plantejo com un viatge”. “Bé que busquem experiències, quan viatgem. Per què no fer-ho a la ciutat on vivim?”, es demana.

Cansar-se del barri

Durant dinou anys, Piquer ha viscut al barri de la França Xica, al Poble Sec. “El Poble Sec és un barri de classe mitjana baixa, gent humil, modesta, treballadora. També la França Xica, però sempre ha estat una zona més tranquil·la, més residencial”, explica. De fet, la França Xica no pertanyia inicialment al Poble Sec, perquè era una zona molt dispersa i desorganitzada. L’ajuntament va encarregar un projecte d’urbanització que anava molt més enllà de la França Xica actual, però com que no el van completar, el nom va anar lligat a l’adjectiu. Quan ell hi va arribar, l’any 2004, hi havia molts problemes de drogoaddicció. “Com en molts altres barris de Barcelona”, aclareix, “una altra cosa és que fos més visible en barris pobres, on la gent no es punxa a casa seva”. 

La degradació del barri es va superar amb l’organització veïnal, les festes populars i els sopars al carrer; a banda que el Poble Sec va ser un dels primers llocs beneficiats per la llei de barris aprovada pel tripartit. Però la cohesió social a partir de la integració, segons Piquer, “s’està perdent a Barcelona”. Ara, cansat de l’incivisme, que “hi ha calat molt”, però també del turisme i de la gentrificació que ha anat despersonalitzant l’espai, se n’ha anat de la França Xica i viu a les Corts. Al seu antic barri, diu, s’hi hauria de fer “una certa discriminació positiva, de posar-hi molt l’ull, de tenir-hi molta cura”, perquè hi ha coses que no s’hi resolen bé. Una és, recorda, la pèrdua del català en molts punts de la ciutat.

La deixadesa amb el patrimoni

Piquer també critica que a Barcelona no hem tingut prou cura amb el patrimoni. Parla, de fet, de deixadesa institucional. “És un problema gros per a tothom”, diu: “Ara una de les grans mancances en l’àmbit patrimonial a la ciutat, probablement per falta de gent que s’hi pugui dedicar, és que no està prou ben actualitzat el catàleg del patrimoni arquitectònic”. Lamenta que sembla que ja no hi hagi prou inspectors ni prou arquitectes municipals per a controlar què passa amb els edificis protegits, i hi afegeix: “Imagina’t què passaria si, a més a més, els demanéssim un control sobre tots els edificis que per la raó que sigui no s’han protegit mai i s’haurien de protegir.” La seva conclusió és que cal molta pedagogia perquè la gent valori els carrers, els monuments i els edificis, i que el mateix problema de l’incivisme hi va estretament lligat.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any