Blanca Garcés: “El mercat laboral català atreu immigrants i després els deixa al marge”

Una conversa sobre immigració i política econòmica amb la investigadora sènior de l’àrea migracions del CIDOB

30.04.2024 19:40

|

Actualització: 07.05.2024 18:39

La qüestió de la immigració s’apodera, de mica en mica, dels debats mediàtics. Hi ha xifres que ho expliquen: prop d’una quarta part dels veïns de Barcelona han nascut a l’estranger, i entre els joves, la xifra s’enfila fins prop de la meitat. A Catalunya, el 21% de la població és d’origen immigrant, una xifra més alta que a la resta de l’estat espanyol i de les més altes d’Europa. Blanca Garcés, investigadora sènior de l’àrea migracions del CIDOB, considera que, si ara se’n parla més, és perquè una part de la població està preocupada, però, sobretot, per l’auge de l’extrema dreta, tant a Catalunya com a tot Europa. La crisi migratòria del 2015 va deixar dues pors entre bona part dels ciutadans europeus i sobretot la classe política: que es torni a repetir i, per una altra banda, que ara creixi l’extrema dreta. “Això determina els debats i les polítiques sobre immigració i ens porta a tots a problematitzar el tema, a encaminar-nos cap a polítiques cada vegada més restrictives, que relacionen immigració amb criminalitat.”

Garcés defensa que se n’ha de parlar, d’immigració, perquè hi ha raons per a fer-ho, i critica que els partits progressistes o proimmigració han estat poc hàbils, tant amb els discursos com amb les polítiques públiques. Els silencis i tabús, diu, són en bona part l’origen del problema actual. “La població ha canviat de forma extraordinària els últims vint anys. D’això, se n’ha de parlar. De l’impacte d’aquests canvis, se n’ha de parlar. De la relació entre aquest augment de la població i els serveis socials, també, de l’exclusió social al voltant de tot plegat, se n’ha de parlar, i cal abordar-ho amb polítiques”, reflexiona. “Ens hem equivocat tremendament, aquí i en l’àmbit europeu. En casos com França, Alemanya, el Regne Unit o els Països Baixos, durant molts anys hi va haver aquesta por de parlar de determinades qüestions per no problematitzar la immigració, però aquest silenci és un dels factors que han ajudat a l’auge de l’extrema dreta”, diu Garcés.

Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Els efectes del mercat laboral i del model econòmic

L’estructura del mercat laboral català explica en bona part aquest canvi demogràfic dels darrers anys i la diferència amb la resta de l’estat espanyol, on de mitjana hi ha un 7% menys d’immigració. La raó és que tenim “un mercat laboral creixentment dual, amb unes capes de treballadors amb alta formació i unes capes amb poca formació, precaris, amb poca productivitat”, explica Garcés. Més de la meitat de les treballadores de la llar són d’origen immigrant, per exemple, i un terç dels qui es dediquen a l’hoteleria i al camp, també. El sector de la ramaderia i dels serveis municipals, clau per al desenvolupament econòmic del país, també s’aguanten sobre la feina de molts immigrants. “Aquestes dinàmiques atreuen immigració però, alhora, deixen una mica al marge de tot aquests treballadors que acaben d’arribar”, lamenta. Un company seu, diu, va fer un símil ben il·lustratiu: “És com si convidéssim molta gent a una festa i, quan hi arribessin, només tinguéssim menjar i beguda per a la meitat.”

La contradicció és que el mercat laboral atreu, però les arribades “no van acompanyades per la infrastructura, els serveis socials ni les polítiques públiques necessàries per a atendre aquest augment ni les necessitats d’aquesta població cada vegada més precaritzada i exclosa”, segons Garcés. “A Catalunya, gairebé un 10% de la població viu en situació d’exclusió social severa. És un percentatge que no ens podem permetre, i d’això n’hem de parlar”, diu. Un dels problemes és que són qüestions difícils de tractar, que no en tenen prou amb legislatures de quatre anys i que sovint s’acaben subordinant a l’electoralisme. La simplificació tan sols ajuda l’extrema dreta, i la resposta d’unes polítiques migratòries més restrictives, diu Garcés, significa “no entendre que la immigració no és resultat d’unes polítiques migratòries més o menys obertes, sinó d’un mercat laboral que l’atreu”. Això, a Catalunya, ha estat un patró d’ençà del segle XIX.

Garcés explica que el creixement econòmic de Catalunya ha anat sempre acompanyat de l’arribada d’immigrants; primer, de la resta de l’estat espanyol i, després, a partir dels 2000, de la resta del món. “Es poden plantejar, com feia l’altre dia Puigdemont, unes polítiques més restrictives d’entrada, però llavors, automàticament, has d’acceptar que tindràs un creixement econòmic molt més limitat, i que tindràs tota una sèrie de sectors amb dificultats per cobrir pel que fa a la demanda de treballadors”, avisa. En aquest sentit, segons Garcés, la tendència restrictiva de tot Europa –a final de l’any passat es va signar el Pacte Migratori i d’Asil per a reforçar les fronteres exteriors i els mecanismes de control dels immigrants– representa una “deriva cap a polítiques il·liberals, de control, de reducció de drets i de garanties, especialment a la frontera però també una vegada són dins”.

El problema de la identitat i el català com a via d’inclusió

Més enllà de l’economia, un altre dels aspectes problemàtics de l’augment de la immigració és la identitat, “un factor important en aquest context de globalització creixent, de malestar i de dificultats d’imaginar un futur en comú”. A Catalunya, l’ús de la llengua catalana baixa i, per tant, perd força com a mecanisme d’integració i de cohesió social. “Més del 50% dels joves que viuen a Barcelona han nascut a l’estranger. Això és un percentatge altíssim i, òbviament, té un efecte també en l’ús del català que no és menor”, diu l’experta. Garcés recorda les explicacions de la demògrafa Anna Cabré i el seu equip sobre la importància del català com a factor d’ascensió social dels immigrants que van arribar entre els anys cinquanta i setanta. Però la pèrdua d’aquesta capacitat del català no tan sols es deu a una qüestió quantitativa: les mateixes dinàmiques del mercat laboral, que originen aquesta polarització entre capes altes i baixes, on l’ascensió social és més difícil, el català deixa de fer aquesta funció, explica Garcés.

És un fenomen que, sovint sense l’afegit d’una minorització de la llengua pròpia, també es va repetint per tot Europa. L’auge de l’extrema dreta, avisa Garcés, no tan sols té a veure amb la qüestió migratòria, sinó també amb “el creixement de les desigualtats produït per aquest funcionament del mercat laboral, la pèrdua de centralitat de les classes mitjanes, la davallada del poder adquisitiu i de la capacitat en termes de perspectives de futur”. Bona part de les classes treballadores, immigrants o no, es troba en una situació progressivament precària. I Garcés avisa que calen polítiques contra la segregació, no tan sols per la cohesió social, sinó també per al futur de la llengua: “Si visc en un barri on tothom parla castellà, no hi ha cap necessitat d’aprendre català més enllà de respondre a la mestra en el context exclusiu de la classe”, diu.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho