La Junta Electoral de Barcelona refusa de repetir el vot exterior, com demana Junts

  • Junts va denunciar que s'havien escrutat menys vots que els que s'havien emès

VilaWeb
Arnau Lleonart
21.05.2024 - 13:49
Actualització: 21.05.2024 - 14:03

La Junta Electoral de Barcelona ha desestimat la reclamació de Junts perquè es repeteixi el vot exterior a les eleccions de Catalunya. Junts va demanar que es repeteixi perquè diuen que s’han escrutat menys vots dels que es van emetre.

A l’escrit, Junts deia que el dia de les eleccions no es van comptar 1.922 vots de la demarcació de Barcelona, que representen un 11,05% del total de 17.384 vots des de l’estranger. Això, deien, va produir una alteració dels resultats electorals amb la vulneració dels drets de participació política dels electors i dels candidats.

Una vulneració que atribueixen als problemes sistemàtics del vot exterior i que, a sobre, és encara més greu perquè deien que els vots es van destruir abans que s’hagués esgotat els terminis legals per a impugnar-los. Tenint això en compte, deien, només els quedava la petició de repetir el vot exterior i suspendre la proclamació dels resultats fins que no s’hagués repetit la votació.

Ara bé, la junta electoral de Barcelona nega taxativament que els vots s’hagin destruït, i diu que la documentació electoral està custodiada pels Mossos d’Esquadra al mateix lloc on es van comptar. D’altra banda, nega que el percentatge de vot que no es va considerar vàlid sigui excessiva, i diu que en el moment del recompte hi havia un representant de Junts, però llavors no va presentar cap queixa, com diu que hauria tocat segons la llei electoral. És per això que ara no accepten la reclamació.

A més de la reclamació a la circumscripció de Barcelona, que és la que ara contesta la Junta Electoral, Junts també ha denunciat que a Girona hi ha 446 vots no escrutats, amb un total de 1.952 votants en aquesta circumscripció. Per tant, els vots no escrutats corresponen a un 22,84% del total de vots exteriors rebuts a Girona.

En la circumscripció electoral de Lleida, hi ha 320 vots no escrutats corresponents al vot exterior, amb un total de 1.703 votants en aquesta circumscripció. Els vots no escrutats representen, doncs, un 18,8% del total de vots de l’exterior rebuts a Lleida. Finalment, Junts diu que no se’n poden saber els vots no comptats de Tarragona “per absoluta oposició de l’administració electoral”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any