Lluís Permanyer: “Sabeu quines ciutats no evolucionen? Les que són mortes”

Una conversa amb l’escriptor i cronista de la ciutat, que se la coneix de pam a pam

11.02.2025 19:50

El periodista Lluís Permanyer i Lladós (Barcelona, 1939) és un dels grans coneixedors de la ciutat de Barcelona, un senyor de Barcelona que l’ha observada pam a pam i que l’ha explicada a la menuda, sobretot a les pàgines de Destino i de La Vanguardia, però també en desenes de llibres. Diu que, malgrat l’edat, veu la ciutat amb els mateixos ulls de sempre: plens d’optimisme, preparats per als canvis i amb la memòria ben present. En aquesta entrevista ens explica que els seus primers records barcelonins es remunten a les passejades dels diumenges al matí en què, de petit, el seu pare li ensenyava la ciutat. Després va passar per una fase de rebuig: “D’adolescent vaig agafar mania a Barcelona i vaig acabar-la odiant: era una ciutat sota la dictadura, amb una manca de llibertat absoluta, injustícia i tanta gent represaliada.” Passat el franquisme s’hi va reconciliar, i l’ha estimada sempre més.

Ara li agrada la Barcelona que veu. Es nega a queixar-se i a caure en el pessimisme. Creu en el paper del veí actiu que fa servir el telèfon d’atenció al ciutadà i que s’atura per a demanar a la guàrdia urbana que faci millor la seva feina. Del malestar que hi ha avui a la ciutat –per una certa despersonalització, per la pujada extraordinària del preu del lloguer, per la massificació turística– s’estima més no fer-ne un gra massa: diu que és un símptoma que la ciutat batega. “Aquesta és l’evolució que hi ha al món i a les grans ciutats. Les ciutats importants que tenen empenta evolucionen. Sabeu quines són les ciutats que no evolucionen? Les que són mortes. Allò que s’ha de fer és, amb totes les eines de què es disposa, governar”, resol.

Una altra cosa són els polítics. Mirant una mica enrere, la majoria d’ex-batlles li semblen decebedors. “Només hi ha hagut un alcalde: Maragall. Els altres no anaven mai al seu nivell. Clos va ser un bon regidor de Ciutat Vella, que era dificilíssim, però un alcalde que no donava la mesura. D’Hereu, no en parlem. I els vuit anys d’Ada Colau han estat una catàstrofe.” La recepta de Maragall era un còctel: “El moment històric, el lloc on s’havia criat, el grup d’amics que ja tenia, el fet que era una persona interessada per la ciutat i l’arquitectura, i per això es van entendre de seguida amb Bohigas…” Els polítics d’avui, diu Permanyer, no tenen res a veure amb els d’abans, però ell continua confiant en les virtuts de la política municipal. “La política municipal són les coses que un veí veu. I una cosa que veu és si li netegen el carrer, si està ben enllumenat, si li roben la cartera. És molt prosaic, però molt important. Per què? Perquè per molts discursos i mentides que es puguin dir, no enganyaran el ciutadà. En canvi, en la política nacional, sí, perquè tot és una abstracció que queda diluïda”, diu.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho