Pau Noy: “Hi ha massa circumstàncies sospitoses a Rodalia”

Una conversa sobre el sistema de mobilitat amb l’enginyer i president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura

20.05.2025 19:40

|

Actualització: 21.05.2025 12:45

L’enginyer Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, considera que encara falta molta llum per a entendre què passa al servei de Rodalia de Catalunya. A parer seu, la davallada del servei ha estat molt brusca i la quantitat d’incidències és molt difícil d’explicar, únicament, per raons tècniques. “Hi ha factors que no m’explico. Jo sóc en xats d’usuaris i veig què passa, i passen coses que no havien passat mai. Hi ha massa circumstàncies sospitoses”, apunta en aquesta entrevista. Amb prudència, Noy recorda l’oposició de molts dels treballadors al traspàs pactat –en el qual té, malgrat tot, confiança–, i diu que, en tot cas, per a esvair suspicàcies caldria que el govern de la Generalitat donés les explicacions pertinents. De moment, no n’hi ha prou.

Amb tot, Noy explica que, fins i tot si descartéssim la hipòtesi d’una “mà negra”, hi ha raons polítiques i tècniques que expliquen aquest empitjorament. Per començar, una política estatal. “El servei es va començar a espatllar per la manca d’inversió històrica en Rodalia. Espanya s’ha gastat 65.000 milions d’euros, la meitat pagats per Europa, la meitat amb recursos propis, per a construir la xarxa d’alta velocitat més formidable d’Europa. Perquè l’any 2000 José María Aznar va dir que la prioritat ferroviària d’Espanya era connectar les capitals de província peninsulars amb Madrid en menys de quatre hores i mitja. Després va venir Zapatero, que era socialista, era d’esquerres, i aquesta visió no la va invertir, i va continuar”, diu. Ara, per primera vegada, li sembla que això s’ha començat a invertir.

Però la desinversió no és l’únic factor, diu. També hi ha hagut una manca de planificació de la Generalitat de Catalunya, i una mala política d’empresa de RENFE i d’ADIF que, lluny de Catalunya, no han prestat el servei correctament. Per començar, perquè la plantilla que tenen és insuficient. “Hi ha pocs treballadors: Ferrocarrils té cinc vegades més personal per quilòmetre que no pas RENFE”, diu. També apunta que hi ha hagut deixadesa amb el manteniment dels trens i de les estacions, i que cal millorar els sistemes d’informació a l’usuari. A més a més, les prop de dues-centes obres que hi ha actualment no s’han organitzat de manera prou racional. Un exemple: “Com pot ser que la via que passa per Sant Feliu de Llobregat, una de les més carregades d’Europa, pel soterrament de l’estació, sigui durant quatre anys de via única? Això és un acte criminal, directament, perquè qualsevol incidència es propaga.”

Per una altra banda, Noy sosté que tenim deures en tres sentits. Primer, de separar les línies de passatgers i les de mercaderies, però no pas construint per construir, perquè “ens agrada molt construir i poc pensar”, sinó fent estudis d’explotació seriosos. Segon, de fer els intercanviadors prevists dins la regió metropolitana perquè els trajectes entre ciutats com Granollers i Terrassa, per exemple, no hagin de passar necessàriament per Barcelona. I tercer, més enllà de la regió metropolitana, lamenta que es va prendre la decisió històrica de connectar nuclis urbans per carreteres i autopistes, però no pas amb trens, i que això cal invertir-ho ara.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)