Eduard Cabré: “La gentrificació dels barris cèntrics ara es produeix a totes les escales”

Una conversa amb l’urbanista i politòleg sobre la manca d’habitatge públic i sobre quina mena de col·laboració público-privada ens convé

17.12.2024 19:40

|

Actualització: 17.12.2024 20:56

Barcelona i tot el país tenen un problema de manca d’habitatge públic, que condiciona greument tot el mercat. Al Principat, el parc públic és de prop d’un 1,6% del total, molt per sota de la mitjana d’Europa, on hi ha ciutats, com Viena, on abasta prop d’un 25%. L’urbanista i politòleg Eduard Cabré, també investigador sobre la qüestió i que ha estat tècnic assessor de l’Ajuntament de Barcelona i, ara, del de Girona, explica que aquesta escassetat afecta directament el dret de l’habitatge. “Si disposem de molt poc habitatge públic vol dir que disposem de molt poques eines per a proveir-ne les capes més vulnerables de la població. Els països que tenen més habitatge públic també fan moltes altres coses, però tenen un parc per a facilitar-lo a col·lectius que difícilment obtindran habitatge de cap altra manera”, explica.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Ventures i desventures de la col·laboració público-privada

Cabré ha fet recerca sobre la col·laboració público-privada i de quina manera pot contribuir a l’ampliació del parc d’habitatge públic els anys vinents. D’entrada, diu, hem de tenir en compte que el terme origina molta confusió: “Tothom dóna suport a la idea d’una col·laboració público-privada perquè tothom interpreta el terme d’una manera diferent.” A parer seu, vol dir, ras i curt, que “tant el sector públic com el privat aportin els elements necessaris per promoure habitatge”. Una altra cosa és qui se’n beneficia més en darrera instància i, aquí, un dels problemes és la mena de col·laboració que ha imperat: “Durant molts anys, allò que hi havia hagut era una política de subsidis a promotors privats perquè construïssin habitatge protegit en règim de venda i de qualificació temporal.” Aquesta temporalitat és un dels orígens de tots els mals: molt habitatge protegit ha acabat al parc privat perquè la seva regulació era temporal, i ara es ven i es lloga a preu de mercat.

En vista de la crisi d’habitatge actual, hi ha l’oportunitat de fer les coses d’una manera diferent. Per una altra banda, d’ençà del 2019, tot l’habitatge protegit que es faci de nou ho haurà de ser per sempre. Cabré diu que això és un punt de partida molt millor que no teníem, però que hi ha més instruments per a garantir-ho. Per exemple, cedir el sòl perquè promotors privats construeixin i gestionin l’habitatge durant un temps, però de manera que l’administració pública retingui el control d’aquest sòl. Un altre camí a recórrer són altres models com la col·laboració público-comunitària, en què el privat no és cap inversor ni cap empresa promotora tradicional, sinó cooperatives d’habitatge o unes altres menes d’entitats.

Més enllà de l’habitatge públic

La crisi, tanmateix, no es resoldrà simplement amb més habitatge públic. Cabré explica que, en països que en tenen molt, com Àustria o els Països Baixos, confiaven que un parc d’habitatge assequible molt gran acabaria reduint els preus del parc privat per efecte de volum. Aquests darrers anys, en canvi, han vist que amb l’habitatge privat desregulat se’ls disparava de preu. Això, diu, ha passat “perquè hi ha un tipus de demanda que té a veure moltes vegades amb inversors internacionals, que no respon als mateixos incentius que la població local”. Són inversors que troben en l’habitatge un refugi per als seus estalvis o, de vegades, també, inversors locals que compren pisos per a destinar-los a lloguers temporals o que els veuen com un actiu immobiliari del qual no obtindran cap rendiment a curt termini. “Pensen que és com un lingot d’or”, diu.

Una part important del problema l’atribueix a l’especulació, però una altra, a la manca d’oferta. “Una part d’aquest habitatge pot venir d’habitatges turístics recuperats, d’habitatges buits mobilitzats, però també hi ha necessitat de construir i de rehabilitar i de densificar. I això és un fenomen que es produeix no sols a Barcelona, com deies. Les ciutats mitjanes també tenen un problema d’oferta i tot això origina una tensió en el mercat que acaba repercutint pràcticament en tot el país, perquè la gent va cercant les segones i terceres corones i això va gentrificant”, explica. “La gentrificació que teníem associada als barris cèntrics, on es feia desplaçar la població, moltes vegades de renda baixa, es produeix a totes les escales. Tots som gentrificadors, per dir-ho així, quan ens veiem empesos i de passada empenyem els qui hi havia en aquell lloc”.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho