Claustre Rafart: “Barcelona va obrir a Picasso les portes de la modernitat”

Una conversa amb una de les grans expertes del país en el pintor i la seva relació amb la ciutat, ex-conservadora del Museu Picasso

0:00

0:0NaN

22.04.2025 19:40

Barcelona va tenir una influència determinant en el jove Pablo Picasso. De fet, segons la historiadora solsonina Claustre Rafart, la ciutat va ser la finestra del pintor a la modernitat. S’hi va mantenir lligat sempre i va voler fer-hi el seu museu. Rafart diu que encara recorda que, per a ella, descobrir Picasso, d’estudiant, va ser com una revelació, i d’aleshores ençà no se n’ha pogut desentendre. Ha estat durant molts anys assessora tècnica i, després, conservadora de la col·lecció de la Fundació Museu Picasso i és una de les grans expertes d’aquest país en el pintor. L’any passat va publicar el llibre Picasso-Barcelona. Una cartografia i també ha coordinat fa poc el volum Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes, que a més del Museu Picasso ha comptat amb la col·laboració del Museu de Solsona i de la Generalitat.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

La ciutat i Picasso: un cercle virtuós

En aquesta conversa, Rafart explica l’extraordinària impressió que la ciutat va causar a Picasso, que va arribar-hi l’any 1895 amb la família perquè al pare li havien encarregat de cobrir una plaça de professor a l’Escola de Belles Arts. En aquesta fase, Picasso estudia a la Llotja i descobreix físicament Barcelona, voltant-hi, observant-la. La llum que hi troba, els racons, les escenes de carrer, l’inspiraran més enllà del seu temps a la ciutat. És llavors, també, que desenvolupa un hàbit recurrent en tota la seva carrera: el de contradir, amb una creativitat lliure, la rigidesa acadèmica que li imposen a classe, per bé que excel·leix en tots dos fronts. Després d’una temporada a Madrid i a Horta de Sant Joan, on es recupera d’una malaltia, el 1899 torna a Barcelona i, llavors ja sí, influït per l’entorn dels Quatre Gats, s’introdueix al centre neuràlgic de l’avantguarda.

Rafart insisteix molt en el fet que Picasso no és pas cap artista consagrat quan arriba a Barcelona, sinó tot just un noi de catorze anys amb una gran inquietud artística, i la ciutat l’acaba d’emmotllar. “Aquí, les seves ànsies d’anar més enllà, d’experimentar coses noves, queden cobertes, perquè descobreix un altre món. És un moment de construcció personal”, explica. Picasso, diu, va viure la ciutat en la seva plenitud, i això implicava de reflectir-ne l’eufòria fabril amb la creació de l’Eixample, l’efervescència cultural i també la pobresa més paupèrrima. També els trets culturals i les tradicions pròpies, que d’altres han folkloritzat i que Picasso, en canvi, es prenia ben seriosament. En aquest sentit, la historiadora també reivindica que va ser: “Un gran ambaixador universal de les arts i les tradicions populars catalanes, amb una dignitat que ja la voldria jo avui en molts representants que tenim.”

I doncs, n’ha estat digna, Barcelona, de tot això, al cap del temps? Rafart sosté que hem tingut prou cura del llegat del pintor, però que ens falta ambició. És un problema general de la ciutat, troba. “Barcelona ha quedat força apaivagada. Temps enrere, havíem tingut una projecció cultural internacional important, i aquests darrers anys s’ha quedat una mica adormida. Crec que fóra hora que comencés a treure el cap”, diu. Una de les assignatures pendents és una exposició de gran format sobre la relació de Picasso amb les tradicions catalanes, com la que s’ha fet, a petita escala, al Museu de Solsona, i una altra sobre Picasso i Catalunya. “Ens ho devem”, rebla.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678