02.07.2021 - 21:50
L’estiu passat vam començar un cicle de receptes amb la fruita com a element principal. Ara, s’ha acabat. La idea que la fruita en fos una peça central era molt suggeridora perquè és un aliment molt saludable i cal potenciar-ne el consum. Trobar receptes tradicionals amb aquest ingredient va ser més complicat, perquè s’acostuma a consumir al final dels àpats o entre hores tal com ha sortit de l’arbre o la planta d’on s’ha collit.
El recull de les quaranta-una receptes de totes les estacions mostra que la cuina amb fruites ens ofereix més possibilitats i més varietat que no ens pensàvem.
Les receptes són una guia, però una de les gràcies de consultar-les és fer-hi variacions i adaptar-les al gust de cadascú. A continuació, trobareu un resum amb totes les que s’han publicat setmanalment. Hi ha entrants i primers plats; unes altres són un acompanyament deliciós per a un segon plat de carn o peix i n’hi ha unes quantes per a menjar al final dels àpats, esmorzar o berenar.
Entrants
—Daus de síndria amb ‘mozzarella’, menta i suc de llima. Ideal per a picar alguna cosa fresca i també per a menjar de nit com a sopar lleuger.
—Guacamole amb alvocat, tomàquet, ceba i llima. Se serveix amb unes torradetes i és un aperitiu saludable i diferent.
—Olivada: la pasta d’olives per menjar amb unes torrades o afegir a una amanida.
—Capricis de kiwi amb reducció de tomàquet i anxova.
Amanides
Podeu adaptar els ingredients de les amanides canviant fruites i verdures, que varien segons l’estació. Es pot fer la versió vegana d’algunes receptes sense els ingredients d’origen animal (formatge, pernil…).
—Amanida verda amb fruites vermelles amb enciam, ruca, canonges, cireres, maduixes, gerds, fruita seca i formatge de cabra, tot amanit amb una vinagreta que porta melmelada de gerds, que es pot substituir per la de maduixes o de móres.
—Amanida variada d’estiu amb enciam, ruca, meló, síndria, formatge fresc, pernil ibèric i pinyons que se serveix amb una vinagreta de vinagre i mel.
—Amanida de colors amb tomàquet, alvocat, mango, olives i suc de llima.
—Amanida de tardor amb escarola, ruca, magrana, nous i una vinagreta amb mostassa.
Primers plats
—Sopa de meló, un plat fred molt refrescant.
—Gaspatxo amb meló, la típica sopa d’estiu d’origen andalús amb el toc dolç del meló.
—Pasta amb salsa de formatge rocafort i nectarines. El toc àcid i refrescant de les nectarines es pot substituir pel préssec, l’albercoc o les prunes.
—Arròs d’ànec amb figues: un plat únic original i de gust intens.
—Tallarines amb bacó, xampinyons, panses i pinyons: la pasta i la fruita seca o dessecada sempre es complementen.
—Entrepà de tonyina amb olives verdes: un entrepà sa que pot ser un bon esmorzar o substituir un dinar.
Segons plats
—Filet de vedella amb prunes i patates Parmentier: el gran poder de la pruna fresca per a acompanyar la carn.
—Pollastre amb fruita dessecada (prunes, panses, orellanes) i pinyons.
—Gambes amb alvocat i aranges, un plat valent i deliciós.
—Lluç amb pinya: una combinació extraordinària.
—Pollastre amb llimona: recorda el gust oriental.
—Per a acompanyar la carn, trobareu la recepta per a fer una reducció de préssec amb vi i brou, un maridatge excepcional per a fer-la més digestiva i agradable.
Postres
—Gelat de plàtan i móres per a fer-nos passar la calor.
—Peres Bella Helena fetes amb peres Conference, canyella i xocolata.
—Trifàsic de fruites amb maduixots, mango, kiwi i galeta.
—Bunyols de nespra. També es poden fer amb préssec o albercoc.
—Coquetes de plàtan: un bon esmorzar per a preparar amb les criatures.
—Pannacotta amb gerds. També es pot fer amb maduixots o móres.
—Maduixots flamejats amb vodka.
—Pomes al forn per a menjar calentes a la tardor o per a acompanyar-les amb un gelat de vainilla quan fa calor.
—Macedònia amb la fruita de cada temporada.
—Codonyat, la recepta dolça de la tardor.
—Pessigades de taronja, ametlla i pinyons. Poden ser un panellet alternatiu.
—Taronja confitada amb xocolata.
—Taronja sarda: el secret del gust dolç i intens és amanir-la amb sal i oli d’oliva verge extra.
Pastissos
—Pastís de peres, no és tan habitual com el de pomes i és boníssim.
—Pastís de formatge i maduixots.
—Pastís de fruita fet amb pasta fullada i una base de crema anglesa on podeu posar-hi la fruita que trobeu a cada estació: poma, pera, maduixots, mandarines, kiwi, raïm, figues…
—Coca mallorquina d’albercocs.
Al llarg del temps, les receptes dolces han canviat. Ara ja no s’hi posa tant de sucre ni tant de greix –hi ha menys quantitat de mantega, oli o nata. Això les fa més agradables, menys denses i pesants, i també en redueix l’aportació calòrica.
Si us agrada una recepta però no us n’agrada un ingredient, podeu substituir-lo per aquell que preferiu. Si us agrada cuinar, és tot cuinant que cada vegada n’aprendreu i en gaudireu més.
També trobareu articles amb les característiques i propietats de les fruites i amb més informació que us pot ser d’utilitat: “Per què hem de menjar fruita“; “Els diversos tipus de fruita“; “Valors nutricionals de la fruita“; “Fruites d’estiu“; “La fruita de tardor“; “La fruita seca“; “Fruits d’hivern“; “Els fruits de primavera” i
“La intolerància a la fructosa“.
Bon profit!