Poma al forn: fàcil, deliciosa i amb propietats protectores de l’estómac
Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites de tardor'

Per: Dolors Borau


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
La nutricionista Dolors Borau explica com fer poma al forn. Heus ací un altre article de la sèrie ‘Fruites de tardor’
Ingredients
– Pomes Golden de mida gran
– 2 cullerades soperes d’aigua
– Un rajolí de vi blanc o de moscatell o de vi ranci o de vermut (qualsevol que tingueu a casa)
Preparació
– Renteu les pomes
– Mentrestant escalfeu el forn, en posició de dalt i baix, a 180 ºC
– Feu servir aquell estri especial per a treure els cors de les pomes (o un ganivet de punta que talli bé) per fer-hi un forat al mig i treure’n el cor amb les llavors, però mireu de no travessar la poma de dalt a baix, és important que el cul de la poma quedi intacte perquè no vessi el líquid que posarem a dins
– Dins el forat que heu fet per a treure’n el cor sense arribar a baix de tot, hi tireu un rajolí de vi blanc (o de qualsevol altre vi que no sigui negre) o de vermut
– Poseu les pomes en una safata que pugui anar al forn i hi aboqueu un dit d’aigua perquè s’evapori durant la cocció
– Heu d’observar de tant en tant si la safata es queda sense aigua i afegir-ne una mica més per tal que la base no es cremi ni s’enganxi
– Quan les pomes hagin canviat a marró daurat i la pell sigui arrugada, ja estaran fetes
– Si veieu que les pomes s’esberlen i la pell badoca, abaixeu la temperatura del forn
Suggeriments
– Si en feu unes quantes i no us les mengeu totes, les podeu guardar a la nevera i reposades encara tenen un gust més intens, només cal tornar a escalfar-les una mica perquè són més bones si es mengen calentes
– Si voleu, podeu posar una branca de canyella a la safata perquè doni aroma a les pomes, si us hi agrada
– Abans era costum posar-hi a dins una culleradeta de sucre, però no fa falta perquè amb l’escalfor el sucre de la poma es caramel·litza i no cal afegir-hi més dolçor
– El vi o licor que hi poseu aportarà aromes però l’alcohol que contingui s’evaporarà del tot, ja que se n’hi posa només un petit raig
– Es pot menjar al final dels àpats, per esmorzar, per berenar o per fer un sopar lleuger acompanyant-la amb un iogurt
Observacions
– La poma és una fruita que conté un 85% d’aigua en la seva composició
– No conté proteïnes ni greixos, només glúcids i fibra
– Quan la fem cuita al forn, l’aigua s’evapora i la polpa s’estova: els glúcids i la fibra amb la temperatura es transformen i apareix un suc espès que s’anomena pectina
– Si la mengem crua té un efecte laxant perquè estimula el trànsit intestinal
– Si la mengem cuita té propietats protectores de l’estómac i els budells
– La poma al forn és deliciosa i, tot i que l’associem a una recepta per quan s’està malalt, no cal estar-ne per menjar-la
– És una recepta fàcil de cuinar que pot fer perdre la mandra de menjar poma perquè no cal ni pelar-la: la polpa se separa sola de la pell o es pot menjar amb pell i tot!
Valoració nutricional per a una persona.
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002.
Interpretació de la taula
– Una poma crua de bona mida fa uns 200 g
– Aquests són els valors de la poma crua, un cop cuita el pes es reduirà perquè l’aigua s’evaporarà i els glúcids es concentraran, però el valor calòric no variarà gaire
– Fixeu-vos que la fruita conté només glúcids, aportats per la fructosa, però no aporta ni greixos ni proteïnes
– És una bona font de fibra vegetal
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits