El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Dins la sèrie ‘Fruites d’estiu’, avui Dolors Borau ens explica com preparar les peres Bella Helena:

Ingredients per a dos comensals:

  • 1 pera conference o llimonera per cap;
  • 1 litre d’aigua (si les peres són grosses, se n’hi ha d’afegir fins a cobrir-les);
  • el 10% de sucre de la quantitat d’aigua: 100 g (i si s’hi ha afegit aigua, se n’hi afegeix una altra cullerada);
  • una branca de canyella;
  • el suc de mitja llimona.

Per a la xocolata fosa:

  • 50 g de xocolata negra;
  • 50 g de nata líquida (pot ser del 18%).

Preparació:

  • Peleu les peres sense tallar-ne el branquilló.
  • Poseu-les en un cassó o una cassola petita amb l’aigua, el suc de llimona i el sucre (assegureu-vos que queden cobertes pel líquid).
  • Poseu al damunt de les peres un tros de paper del forn, de manera que les peres no surin quan es coguin i el líquid sempre les cobreixi.
  • Deixeu-les bullir pel cap baix vint minuts i, abans d’apagar el foc, claveu-hi la punta d’un ganivet per mirar si s’hi enfonsa: han de ser cuites però no estovades; no cal rebullir-les.
  • Si s’hi enfonsa la punta del ganivet, apagueu el foc i deixeu-les refredar, bo i tapades amb el paper.
  • Quan no siguin calentes, deixeu-les reposar unes quantes hores a la nevera perquè quedin ben amarades del suc de cocció.
  • Val més preparar-les el dia abans.
  • Traieu-les una estona abans de la nevera per no servir-les fredes.

Per a preparar la xocolata fosa:

  • Cal preparar la xocolata al moment de servir la pera.
  • Esbocinem la xocolata negra i posem-ne els bocins en un bol resistent.
  • En un petit cassó, fem-hi bullir la nata.
  • Damunt la xocolata esmicolada, tirem-hi una mica de nata calenta i barregem bé tots dos ingredients.
  • Fem aquesta operació sense deixar de batre la xocolata, fins que hi hàgim abocat tota la nata.
  • Posem una mica de xocolata en un plat fondo, col·loquem-hi la pera i banyem-la amb una mica més de xocolata.

Observacions:

  • Aquestes postres són bones i fàcils de fer.
  • Diuen que les va crear el famós pastisser Auguste Escoffier, inspirat en l’òpera La Belle Hélène de Jacques Offenbach, o en alguna de les artistes que la representaven.
  • L’aigua de la cocció es pot aromatitzar amb una branca de canyella o amb una tija de vainilla, perquè la pera n’agafa el gust.
  • Han caigut molt en l’oblit i són uns llevants de taula saludables i deliciosos.

Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002

Interpretació de la taula:

  • Observeu que la pera té uns valors nutricionals molt baixos: és un aliment ideal per a uns llevants.
  • Allò que fa que les xifres pugin de valor és la presència de la xocolata.
  • Si no voleu afegir quilocalories extra, podeu fer dues coses: no posar-hi xocolata o posar-n’hi molt poca.
  • No he comptat el valor del sucre que es fa servir per bullir la pera perquè n’hi ha poca quantitat i no és absorbit per la fruita.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.