El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La nutricionista Dolors Borau presenta a VilaWeb la recepta del pastís de peres. Heus ací un altre article de la sèrie ‘Fruites d’estiu’.

Ingredients

–4 peres Conference o llimoneres;
–200 g de farina de blat;
–3 ous;
–100 g de sucre;
–1 sobre d’impulsor Royal;
–1 cullerada sopera d’oli de gira-sol;
–2 cullerades soperes de llet;
–1 got de vi de l’almívar de les peres Bella Helena.

Les peres Bella Helena per a guarnir el pastís

–2 peres Conference o llimoneres;
–1 litre d’aigua (i si les peres són grosses, se n’hi ha d’afegir fins a cobrir-les);
–El 10% de sucre de la quantitat d’aigua: 100 g (i si s’hi ha afegit aigua, se n’hi afegeix una cullerada més);
­–una branca de canyella;
–el suc de mitja llimona.

Preparació

Per a les peres de guarnició

–Peleu les peres sense tallar-ne el branquilló.
–Poseu-les en un cassó o una cassola petita amb l’aigua, el suc de llimona i el sucre, tot assegurant-vos que queden cobertes pel líquid.
–Poseu al damunt de les peres un tros de paper del forn, de manera que les peres no surin quan es coguin i el líquid sempre les cobreixi.
–Deixeu-les bullir almenys durant 20 minuts i, abans d’apagar el foc, claveu-hi la punta d’un ganivet per mirar si s’hi enfonsa: han de ser cuites però no estovades; per tant, no cal rebullir-les.
–Si s’hi enfonsa la punta del ganivet, apagueu el foc i deixeu-les refredar bo i tapades amb el paper perquè quedin ben amarades del suc de cocció.

Per a preparar la massa del pastís

–Mentre prepareu la massa, escalfeu el forn a 180 °C.
–Poseu en un recipient per a batre els 3 ous amb la clara i el rovell i els 100 g de sucre i barregeu-ho tot.
–Afegiu-hi la meitat de la farina i bateu-ho.
–Afegiu-hi l’altra meitat de la farina i el sobre de llevat i torneu-ho a batre.
–Afegiu-hi les cullerades d’oli de gira-sol, les de llet i el gotet d’almívar de la cocció de les peres.
–Bateu-ho tot perquè es barregi ben barrejat.
–Folreu el motlle amb un paper de forn untat amb una mica de mantega o d’oli de gira-sol.
–Peleu les quatre peres i talleu-les a daus.
–Aboqueu la barreja de la massa i poseu-hi la pera tallada a daus.
–Poseu-ho al forn i al cap de cinc minuts abaixeu-ne la temperatura a 160 ºC.
–Si és un forn d’aire calent, necessitareu uns 20-25 minuts, però tot depèn de cada forn.
–Sabreu que ja és a punt quan el pastís s’hagi daurat i es vagi separant de les parets del motlle. Punxeu el pastís amb la punta d’un ganivet i si surt net, sense que hi hagi massa crua que s’hi hagi enganxat, ja és a punt. Traieu-lo del forn.
–Deixeu-lo refredar i traieu-lo del motlle.
–L’heu de posar en una safata o plat al damunt d’un paper amb orla que n’absorbeixi la humitat.
–Amb un colador petit i de forat petit, neveu-hi sucre llustre.
–Al damunt poseu-hi la pera sencera havent-ne marcat els talls per servir-los amb cada porció, o bé poseu-hi la pera tallada a grills resseguint la circumferència del pastís.
–Si voleu que sigui un pastís humit, podeu servir-ne les porcions i tirar-hi unes cullerades de l’almívar amb què heu preparat les peres.

Observacions

–Aquest pa de pessic ha de pujar però és una massa més aviat densa.
–És un pastís que no és gaire dolç perquè porta poc sucre.
–Si hi voleu posar més pera, encara serà més bo.
–És un pastís que no ha de menester greix, perquè la fruita ja amoroseix la massa i perquè es pot humitejar amb el suc de cocció de les peres.

Taula 1. Valoració nutricional del pastís sencer (1 kg)

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002

Interpretació de la taula 1

–Aquestes xifres són les del pastís sencer que farà, almenys, 1 kg de pes.
–El nutrient majoritari són els hidrats de carboni, perquè es tracta d’un aliment farinaci.
–Té moltes proteïnes, perquè a la recepta hi ha ous.
–Els greixos són el nutrient amb el valor més baix i la major part de greix és el que prové dels ous.
–No cal afegir oli ni mantega al pastís i això fa que no hi hagi tants greixos ni quilocalories.

Taula 2. Valoració nutricional d’una ració (100g)

Càlculs fets a partir dels valors anteriors

Interpretació de la taula 2

Una porció d’aquest pastís (una desena part) té una aportació calòrica molt acceptable
El truc és no repetir.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.