Macedònia de fruita fresca

  • Una gran barreja de textures, colors i vitamines

VilaWeb
Dolors Borau
02.01.2021 - 10:52

Per què la macedònia de fruita és una recepta formidable? Per moltes coses: perquè és la manera preferida de menjar fruita per part dels mandrosos (sobretot si no la preparen ells!) ja que això d’haver de pelar la fruita és, per a moltes persones, una tasca impossible, un repte inassolible. Us confesso que no ho entenc: hi ha qui pot fer quilòmetres per anar a menjar a tal lloc o tal altre; que pot matinar per arribar al lloc triat però que no pot pelar una taronja o una mandarina havent dinat. Així que proposo que, si hi ha algú a les cases que vol prendre la lloable tasca de preparar una macedònia, ho faci i s’erigeixi com un ésser protector de la llar. Si els mandrosos no tenen ningú a qui ho puguin delegar, que facin un esforç i en preparin a l’engròs: que pelin i tallin unes quantes fruites de cop i així en treguin més profit de la seva lluita contra la mandra, el que no mengin, ho poden guardar a la nevera i no es perderan les bones propietats que ens aporta.

També és una gran recepta perquè en un sol recipient hi podem trobar una festa de textures, sabors i colors. No oblideu mai que, pel que fa a les fruites i les verdures, com més colors i com més vius siguin, més antioxidants hi trobarem. I aquí volia arribar: després dels àpats festius, una macedònia de fruita és, gairebé, una necessitat.

La paraula Macedònia fa referència al territori que va heretar Alexandre Magne (356-323 aC) i que ell va convertir en un vast imperi que incloïa tota Grècia, Egipte, l’Àsia Menor, la Mesopòtamia, Pèrsia, l’Àsia Central i alguns territoris de la Índia. Aquesta barreja de països, cultures i idiomes va fer que el terme macedònia s’utilitzés per anomenar qualsevol barreja. Actualment Macedònia és una república independent situatda al nord de Grècia que fa frontera amb Bulgària, Kosovo i Albània i que lluita per reivindicar-se perquè poca gent la coneix.

Barreja de fruites

Aquesta barreja es pot servir en acabar de dinar o de sopar, per esmorzar o per berenar. Es poden fer servir les fruites pròpies de cada estació i, a l’estiu, ve molt de gust si es serveix freda.

Com que la fruita tallada té tendència a oxidar-se, hi ha moltes receptes que recomanen que, un cop tallada la fruita, s’hi tiri pel damunt el suc d’una llimona, però això pot afegir un gust massa àcid per a moltes persones. Una manera d’evitar l’oxidació és la de submergir la fruita en suc de taronja natural (i si voleu hi podeu afegir també el suc d’una llimona). La vitamina C del suc de taronja n’evitarà l’oxidació.

Les fruites més bàsiques són la poma, el plàtan, la pera i la taronja, però us recomano afegir-hi algun toc de color com el kiwi i, segons l’època de lany, les magranes, els maduixots, les cireres, el raïm o els préssecs.

El conjunt de la barreja és un bon còctel de vitamines, minerals i fibra. També hi haurà els hidrats de carboni que ens aporti la fructosa. A més, serà un plat hidratant perquè la fruita ja té un contingut elevat d’aigua i, a més, hi afegim el suc de les taronges.

Tot depèn del gust de cadascú, però aquest plat és de més bon menjar si les peces de fruita estan tallades en trossos petits, llavors a cada cullerada hi trobes una mica de fruita de cada mena.

Si la fruita és bona i les taronges són del temps, no cal afegir-hi sucre. A més, cal que ens acostumem als gustos originals i que també hi acostumem a les criatures. La fruita ja porta sucres, la glucosa i la fructosa i hem d’intentar acceptar el gust àcid característic que també ens aporta frescor, treu la sed i ens ajuda a fer la digestió.

Ingredients per a una dues racions

  • 3-4 taronges
  • 1 plàtan
  • 1 poma
  • 1 pera blanquilla o conference
  • 1 kiwi
  • Segons temporada: maduixots, magrana, raïm, mandarines, préssec…

Preparació

  • Renteu les taronges, la poma i la pera i eixugueu-les
  • Espremeu les taronges i poseu el suc en un bol on hi puguin cabre totes les fruites tallades
  • Peleu el plàtan i talleu-lo a rodanxes (si voleu les podeu tallar pel mig i que quedin mitges llunes) i ho poseu dins el suc de taronja de seguida
  • Peleu la poma, treieu-li les llavors, partiu cada quart en dues parts i després les talleu a daus que posareu dins el suc de taronja
  • Peleu la pera i feu el mateix, sense les llavors i la cua, en feu dos parts de cada quart i la talleu a daus que deixereu dins el suc amb les altres fruites
  • Peleu el kiwi i en feu daus de la mateixa manera que ho heu fet amb la poma i la pera
  • Si hi afegiu mandarines, les peleu i podeu tallar els grills en dues parts
  • Si hi afegiu els maduixots, en treieu la cua i els talleu a quarts o a rodanxes
  • Si és temps hi podeu desgranar la magrana, posar-hi raïm morat, préssecs grocs o d’aigua…

Observacions

  • Es una recepta apte per a tothom menys per a les presones amb intolerància a la fructosa
  • És un bon recurs per fer per un bol petit per esmorzar durant les vacances quan hi ha més temps i es pot fer un esmorzar en família
  • És ideal per a menjar per berenar o sopar després d’àpats festius
  • Si es fa macedònia per a una sola persona, es pot deixar la meitat de la preparació a la nevera per a l’endemà que també estarà bona però és millor tallar les fruites en peces no tan petites i així mantindran millor la textura
  • Sempre es diu que cal consumir immediatament el suc de taronja per tal que la vitamina C no perdi les propietats, us dic que, tencara que se’n pugui perdre una mica de vitamina, els beneficis d’aquesta preparació superen aquesta petita pèrdua
Valoració nutricional per a una persona Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002

Interpretació de la taula

  • Fixeu-vos en les xifres dels macronutrients: la fruita no conté proteïnes, gairebé no té greixos i l’únic que aporta són els glúcids
  • La quantitat de fibra és alta, per això és fonamental menjar fruita
  • La fruita és un aliment no gaire calòric i, de totes les fruites que hi ha, la que conté més quilocalories és el plàtan però tampoc és res de l’altre món
  • La fruita és sempre una bona opció per tancar un àpat perquè qualsevol altre aliment dolç dobla l’aportació d’energia i no ens aporta micronutrients com les vitamines i els minerals ni fibra

Comentari

Està molt extesa la creença que és molt bo menjar només fruita per sopar. Parteixo de la idea que lopció de menjar només fruita és la que trien les persones que a la nit no volen o no poden cuinar, però es volen cuidar. A mi m’agrada més recomanar un sopar que no sigui només de fruita, per això aconsello afegir-hi un iogurt o un got de llet o un tall de formatge que puguin aportar les proteïnes que la fruita no ens pot proporcionar.

Si hi ha temps i ganes de cuinar alguna cosa, aconsello fer un petit plat de proteïna (una truita o un ou dur, un filet de pit de pollastre a la planxa, un peix al forn) i la fruita sencera o en macedònia.

Un àpat on només hi ha fruita, a part dels micronutrients de les vitamines, els minerals i la fibra, només ens aporta un macronutrient que són els hidrats de carboni i, per anar a dormir, la combinació amb un altre macronutrient, com ho són les proteïnes, fa una combinació més equilibrada, enlenteix una mica la digestió i fa que no anem a dormir amb sensació de gana.

Tot i així, després dels àpats de les festes de Nadal, només una macedònia em sembla una gran opció, perquè no necessitem més proteïnes ni tenim gaire gana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any