Com fer una melmelada de móres?

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
Dolors Borau
24.08.2020 - 21:50

VilaWeb us presenta una altra recepta amb fruita, a càrrec de la nutricionista Dolors Brofau. Avui, melmelada de móres.

Ingredients per a dos comensals

  • Móres
  • La meitat del pes de les móres en sucre
  • El suc d’una llimona
  • Aigua (1 got ple per 1 kg de fruita)

Preparació

  • Poseu les móres en una escorredora i renteu-les a raig amb aigua freda.
  • Deixeu-les escórrer i peseu-les per poder calcular la quantitat de sucre.
  • Poseu-les en una cassola on després coureu la melmelada i afegiu-hi la meitat del pes en sucre.
  • Poseu-hi la part proporcional de l’aigua. Es calcula que cal un got ple per 1 kg, 1/2 got per 500 g o 1/4 de got per 250 g.
  • Escorreu-hi el suc d’una llimona o de mitja, depenent de la quantitat de fruita que tingueu.
  • Deixeu-ho macerar unes quantes hores (d’avui per demà o del matí al vespre).
  • Quan hagi passat l’estona, poseu la cassola a foc lent i aneu-ho reduint fins que quedi una barreja espessa.
  • Tritureu-ho amb la batedora.
  • Si no us agrada trobar-hi els petits pinyols que tenen les móres, passeu-ho pel colador xinès.
  • Mentrestant, heu d’haver posat a bullir els pots de vidre que creieu que necessiteu perquè siguin esterilitzats.
  • Els pots es bullen coberts d’aigua fins dalt durant deu minuts, s’escorren i es deixen refredar.
  • Ompliu els pots ja freds fins a la línia on el pot es fa més estret, perquè s’adapta al diàmetre de la tapa, i tapeu-los amb unes tapes que ajustin bé.
  • Quan els pots siguin plens, poseu-los cap per avall per desplaçar l’aire contingut i així aconseguireu fer un buit casolà al pot de conserva.

Observacions

  • Si feu la melmelada amb móres que heu anat a collir, penseu a dur-les amb un estri on no s’aixafin, com una carmanyola de plàstic resistent o un pot de vidre; no les poseu dins una bossa de plàstic, que s’aixafaran i se’n farà un puré abans d’arribar a casa.
  • Antigament, la melmelada era una alternativa per a emmagatzemar els excedents de fruita de temporada i s’hi afegia molt de sucre per assegurar-ne la conservació durant uns quants mesos: s’hi posava tant sucre com fruita.
  • Actualment no cal afegir-n’hi tant i, a més, ja no ens agrada que hi hagi una dolçor tan exagerada: el paladar ha canviat.
  • A més, molts de nosaltres tampoc no vivim en una masia, on hàgim de suportar les inclemències del temps i sortir a llaurar el camp cada dia: no necessitem tantes calories ni fem tanta despesa energètica per gastar-les.
  • És millor calcular que una melmelada es faci amb la proporció de la meitat del pes de la fruita en sucre.
  • Quan es tracta d’aquestes fruites àcides (les móres, les maduixes, els albercocs, els préssecs…), també és agradable de mantenir el gust original, amb el toc àcid, i que no siguin tan dolces.

Taula 1. Valoració nutricional de la preparació de la melmelada amb 1/2 kg de móres

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 1

Atenció: aquests són els valors de la melmelada amb la suma de 550 g de móres i 250 g de sucre (amb un pes total en cru de 750 g): no són els valors del que s’ingereix en una torrada!

Taula 2. Valoració nutricional del sucre

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 2

  • El sucre només aporta calories i no té cap altre nutrient: ni proteïnes, ni greixos ni vitamines ni minerals.
  • Per això les calories del sucre no són dietèticament interessants: s’anomenen calories buides.

Taula 3. Valoració nutricional de la ració d’una torrada (1 cullerada sopera rasa)

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002. Càlculs fets a partir dels valors anteriors.

Interpretació de la taula 3

  • Aquests són els valors de la melmelada de móres per a una torrada.
  • Penseu que aquesta melmelada és feta amb menys quantitat de sucre que les habituals.
  • Si es pren una torrada per esmorzar, no solament ingerirem sucre, sinó que també hi haurà la fibra i els minerals de les móres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any