Com fer un gelat de plàtan i móres que no engreixi

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau, dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb

Dolors Borau

20.08.2020 - 21:50
Actualització: 22.08.2020 - 13:37

Avui prepararem unes postres que no engreixen: un gelat de plàtan i móra. Seguirem, com cada dia, una recepta de la nutricionista Dolors Borau. Consulteu ací la seva sèrie:

Ingredients per a dos comensals:

  • 2 plàtans, 1 per a cadascú;
  • 12 móres, 6 per persona;
  • 1/2 iogurt;
  • sucre (opcional);
  • també s’hi poden posar maduixots, gerds, groselles…

Preparació:

  • Peleu el plàtan i talleu-lo a rodanxes.
  • Poseu les rodanxes de plàtan en una bossa al congelador.
  • Partiu les móres pel mig, poseu-les en una bossa al congelador.
  • Cal fer tot això amb unes quantes hores d’antelació. Es prepara just abans de menjar-se’l amb la fruita congelada.
  • Traiem la fruita del congelador (el plàtan, les móres, els maduixots…) i la posem en un vas apte per a batedora elèctrica o al vas de la batedora americana.
  • S’hi afegeix la meitat d’un iogurt. No cal afegir-hi sucre, però si es vol que sigui més dolç se n’hi pot posar una cullerada de postres (és opcional).
  • Es bat tot amb la batedora o al vas americà i si la fruita congelada és tallada a petites porcions no hi ha d’haver cap problema.
  • Amb una cullera es fan les boles i se serveix per menjar al moment.

Observacions:

  • Amb la dolçor que aporta el plàtan, no cal afegir-hi sucre.
  • Cal preparar-lo amb la fruita congelada i menjar-se’l de seguida.
  • La textura de gelat s’aconsegueix amb el iogurt i, com que la fruita és congelada, si es menja de seguida no deixa anar aigua.
  • Amb la cremositat del iogurt i la polpa del plàtan s’aconsegueix una bona emulsió sense que calgui afegir-hi greixos com ara nata.
  • El plàtan congelat té un color poc atractiu (ho podeu veure a la foto), per això cal afegir-hi fruites de color vistós com les móres, els maduixots, les groselles, els gerds…
  • És un bon recurs per a obtenir unes postres o un berenar fresc en època de calor si no volem augmentar pes.

 

Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula:

  • Observeu que, tractant-se d’un gelat, té un valor calòric molt baix.
  • Els hidrats de carboni provenen només de la fruita, perquè no hi ha sucre afegit.
  • Com que és un gelat que du un lacti, comptem amb les proteïnes que aporta la llet.
  • El pes total de les dues boles de gelat és d’uns 300 g, una quantitat considerable que no suma gaires quilocalories.
  • Un gelat convencional, si ens en mengéssim 300 g, tindria un valor calòric d’unes 500 quilocalories.
  • En un gelat convencional, els valors de greixos serien molt alts (28 g) i el d’hidrats de carboni seria el doble, perquè contindria sucre afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor