21.05.2021 - 21:50
Fer un plat d’amanida, no ens obliga a passar pels fogons i és sempre una bona alternativa per a menjar bé quan hi ha poc temps o quan es vol fer un àpat lleuger. En aquesta època de l’any podem aprofitar la gran varietat de fruita de temporada per fer una amanida fàcil, diferent i rica amb antioxidants.
L’efecte protector del verd
Tot allò que podem collir en un hort són hortalisses, i anomenem verdures a les plantes verdes que hi creixen, tot i que sovint fem servir el terme ‘verdures’ quan parlem de tot allò que es cull a l’hort.
Tant la fruita com les hortalisses viuen i creixen a la intempèrie, exposades a tota mena de fenòmens de la natura: fred, vent, glaç, sol intens, plagues… Per poder sobreviure, han desenvolupat uns mecanismes de protecció: els fitoquímics. Aquests fitoquímics són substàncies que beneficien les plantes i els arbres i els protegeixen de les agressions. Són vitamines i d’antioxidants que introduïm al nostre organisme quan mengem fruita i hortalisses, i dins l’organisme també exerceixen aquest efecte protector. Per això és tan interessant que formin part de la nostra dieta diària.
La fruita vermella, una bona dosi d’antioxidants i vitamines
El color vermell sempre indica que la fruita o la verdura és molt rica en antioxidants, com les antocianines. Els antioxidants ajuden a contrarestar el desgast que pateixen els teixits en la seva activitat diària.
Quant a les cireres, són una fruita rica en fructosa.
També ens aporten minerals com el potassi, el magnesi, el calci i el fòsfor.
Contenen betacarotens (que es transformen en vitamina A), àcid fòlic i una mica de vitamina C.
Aquestes vitamines i antioxidants ens ajuden a mantenir en bon estat la pell, les mucoses i les articulacions.
Ingredients (en la quantitat i proporció que cadascú desitgi)
–un grapat de fulles d’enciam
–un grapat de fulles de ruca
–un grapat de canonges
–pastanaga ratllada o filada
–cireres
–maduixes
–gerds
–nous pelades
–avellanes, ametlles, etc.
–formatge tendre de cabra
Per a la vinagreta:
–oli d’oliva verge extra
–vinagre de poma
–mostassa
–sal
–pebre negre
–melmelada casolana de gerds
Per a fer la melmelada de gerds:
–50g de gerds
–una culleradeta de postres de sucre
Preparació
Prepareu la melmelada de gerds posant el sucre en un cassó i els gerds al foc.
Remeneu-ho fins que els gerds s’hagin desfet i quedi com una melmelada i deixeu-ho refredar.
Netegeu l’enciam i talleu-ne les fulles a la mida que vulgueu.
Afegiu-hi uns quants brots de canonges (si els heu comprat envasats, recordeu d’obrir la bossa i deixar-ne sortir el gas protector).
Poseu-hi la ruca.
Si ho voleu, afegiu-hi pastanaga crua ratllada o filada (també la podeu comprar filada i envasada en pot de vidre en conserva).
Renteu les cireres i els maduixots.
No cal que renteu els gerds, perquè són molt delicats.
Traieu els branquillons de les cireres (i si voleu i teniu paciència, en podeu treure també els pinyols).
Talleu els maduixots en dos talls o tres.
Poseu la fruita vermella damunt l’amanida verda.
Poseu-hi la fruita seca que més us agradi: nous, pinyons, anacards, avellanes, ametlles…
Si us agrada, afegiu-hi formatge tendre de cabra, que ofereix un bon contrast de sabors i dóna una altra textura a l’amanida.
En un bol, poseu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra, un raig de vinagre de poma, sal, un polsim de pebre (és optatiu), una culleradeta de cafè de mostassa i una cullerada o dues de postres de la melmelada casolana de gerds.
Remeneu-ho bé perquè quedi ben barrejat.
Serviu l’amanida amb la fruita vermella i la fruita seca i, just abans de menjar-la, amaniu-la amb la vinagreta.
Interpretació de la taula
És un plat molt baix en quilocalories.
Aporta poques proteïnes i les que hi ha són una barreja de les proteïnes vegetals dels fruits secs i de les d’origen animal del formatge.
La xifra dels hidrats de carboni també és molt baixa.
Quant als greixos, hi trobem els greixos vegetals de la fruita seca i de l’oli d’amanir, que són molt saludables, i una petita part prové del formatge tou de cabra.
És un plat ric en fibra.
Les amanides es fan a gust de cadascú: hi ha qui voldrà posar-hi algun ingredient o treure’n o afegir-ne més quantitat d’algun altre: de totes maneres serà un plat lleuger, ric en fibra i vitamines.
Si és un plat dins una dieta vegetariana, podeu ser més generosos amb els fruits secs i el formatge per augmentar la quantitat de proteïnes en la vostra ingesta habitual.