Amanida de fruites vermelles, un còctel de vitamines i antioxidants

  • Una saborosa amanida acompanyada d'una vinagreta especial · Una nova recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie "Fruites de primavera"

VilaWeb
Dolors Borau
21.05.2021 - 21:50

Fer un plat d’amanida, no ens obliga a passar pels fogons i és sempre una bona alternativa per a menjar bé quan hi ha poc temps o quan es vol fer un àpat lleuger. En aquesta època de l’any podem aprofitar la gran varietat de fruita de temporada per fer una amanida fàcil, diferent i rica amb antioxidants.

L’efecte protector del verd

Tot allò que podem collir en un hort són hortalisses, i anomenem verdures a les plantes verdes que hi creixen, tot i que sovint fem servir el terme ‘verdures’ quan parlem de tot allò que es cull a l’hort.

Tant la fruita com les hortalisses viuen i creixen a la intempèrie, exposades a tota mena de fenòmens de la natura: fred, vent, glaç, sol intens, plagues… Per poder sobreviure, han desenvolupat uns mecanismes de protecció: els fitoquímics. Aquests fitoquímics són substàncies que beneficien les plantes i els arbres i els protegeixen de les agressions. Són vitamines i d’antioxidants que introduïm al nostre organisme quan mengem fruita i hortalisses, i dins l’organisme també exerceixen aquest efecte protector. Per això és tan interessant que formin part de la nostra dieta diària.

La fruita vermella, una bona dosi d’antioxidants i vitamines

El color vermell sempre indica que la fruita o la verdura és molt rica en antioxidants, com les antocianines. Els antioxidants ajuden a contrarestar el desgast que pateixen els teixits en la seva activitat diària.

Quant a les cireres, són una fruita rica en fructosa.

També ens aporten minerals com el potassi, el magnesi, el calci i el fòsfor.

Contenen betacarotens (que es transformen en vitamina A), àcid fòlic i una mica de vitamina C.

Aquestes vitamines i antioxidants ens ajuden a mantenir en bon estat la pell, les mucoses i les articulacions.

Ingredients (en la quantitat i proporció que cadascú desitgi)

–un grapat de fulles d’enciam
–un grapat de fulles de ruca
–un grapat de canonges
–pastanaga ratllada o filada
–cireres
–maduixes
–gerds
–nous pelades
–avellanes, ametlles, etc.
–formatge tendre de cabra

Per a la vinagreta:

–oli d’oliva verge extra
–vinagre de poma
–mostassa
–sal
–pebre negre
–melmelada casolana de gerds

Per a fer la melmelada de gerds:

–50g de gerds
–una culleradeta de postres de sucre

Preparació

Prepareu la melmelada de gerds posant el sucre en un cassó i els gerds al foc.

Remeneu-ho fins que els gerds s’hagin desfet i quedi com una melmelada i deixeu-ho refredar.

Netegeu l’enciam i talleu-ne les fulles a la mida que vulgueu.

Afegiu-hi uns quants brots de canonges (si els heu comprat envasats, recordeu d’obrir la bossa i deixar-ne sortir el gas protector).

Poseu-hi la ruca.

Si ho voleu, afegiu-hi pastanaga crua ratllada o filada (també la podeu comprar filada i envasada en pot de vidre en conserva).

Renteu les cireres i els maduixots.

No cal que renteu els gerds, perquè són molt delicats.

Traieu els branquillons de les cireres (i si voleu i teniu paciència, en podeu treure també els pinyols).

Talleu els maduixots en dos talls o tres.

Poseu la fruita vermella damunt l’amanida verda.

Poseu-hi la fruita seca que més us agradi: nous, pinyons, anacards, avellanes, ametlles…

Si us agrada, afegiu-hi formatge tendre de cabra, que ofereix un bon contrast de sabors i dóna una altra textura a l’amanida.

En un bol, poseu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra, un raig de vinagre de poma, sal, un polsim de pebre (és optatiu), una culleradeta de cafè de mostassa i una cullerada o dues de postres de la melmelada casolana de gerds.

Remeneu-ho bé perquè quedi ben barrejat.

Serviu l’amanida amb la fruita vermella i la fruita seca i, just abans de menjar-la, amaniu-la amb la vinagreta.

Valoració nutricional per a una persona Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002.

Interpretació de la taula

És un plat molt baix en quilocalories.

Aporta poques proteïnes i les que hi ha són una barreja de les proteïnes vegetals dels fruits secs i de les d’origen animal del formatge.

La xifra dels hidrats de carboni també és molt baixa.

Quant als greixos, hi trobem els greixos vegetals de la fruita seca i de l’oli d’amanir, que són molt saludables, i una petita part prové del formatge tou de cabra.

És un plat ric en fibra.

Les amanides es fan a gust de cadascú: hi ha qui voldrà posar-hi algun ingredient o treure’n o afegir-ne més quantitat d’algun altre: de totes maneres serà un plat lleuger, ric en fibra i vitamines.

Si és un plat dins una dieta vegetariana, podeu ser més generosos amb els fruits secs i el formatge per augmentar la quantitat de proteïnes en la vostra ingesta habitual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any