Amanida de fruites vermelles, un còctel de vitamines i antioxidants

  • Una saborosa amanida acompanyada d'una vinagreta especial · Una nova recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie "Fruites de primavera"

VilaWeb

Dolors Borau

21.05.2021 - 21:50

Fer un plat d’amanida, no ens obliga a passar pels fogons i és sempre una bona alternativa per a menjar bé quan hi ha poc temps o quan es vol fer un àpat lleuger. En aquesta època de l’any podem aprofitar la gran varietat de fruita de temporada per fer una amanida fàcil, diferent i rica amb antioxidants.

L’efecte protector del verd

Tot allò que podem collir en un hort són hortalisses, i anomenem verdures a les plantes verdes que hi creixen, tot i que sovint fem servir el terme ‘verdures’ quan parlem de tot allò que es cull a l’hort.

Tant la fruita com les hortalisses viuen i creixen a la intempèrie, exposades a tota mena de fenòmens de la natura: fred, vent, glaç, sol intens, plagues… Per poder sobreviure, han desenvolupat uns mecanismes de protecció: els fitoquímics. Aquests fitoquímics són substàncies que beneficien les plantes i els arbres i els protegeixen de les agressions. Són vitamines i d’antioxidants que introduïm al nostre organisme quan mengem fruita i hortalisses, i dins l’organisme també exerceixen aquest efecte protector. Per això és tan interessant que formin part de la nostra dieta diària.

La fruita vermella, una bona dosi d’antioxidants i vitamines

El color vermell sempre indica que la fruita o la verdura és molt rica en antioxidants, com les antocianines. Els antioxidants ajuden a contrarestar el desgast que pateixen els teixits en la seva activitat diària.

Quant a les cireres, són una fruita rica en fructosa.

També ens aporten minerals com el potassi, el magnesi, el calci i el fòsfor.

Contenen betacarotens (que es transformen en vitamina A), àcid fòlic i una mica de vitamina C.

Aquestes vitamines i antioxidants ens ajuden a mantenir en bon estat la pell, les mucoses i les articulacions.

Ingredients (en la quantitat i proporció que cadascú desitgi)

–un grapat de fulles d’enciam
–un grapat de fulles de ruca
–un grapat de canonges
–pastanaga ratllada o filada
–cireres
–maduixes
–gerds
–nous pelades
–avellanes, ametlles, etc.
–formatge tendre de cabra

Per a la vinagreta:

–oli d’oliva verge extra
–vinagre de poma
–mostassa
–sal
–pebre negre
–melmelada casolana de gerds

Per a fer la melmelada de gerds:

–50g de gerds
–una culleradeta de postres de sucre

Preparació

Prepareu la melmelada de gerds posant el sucre en un cassó i els gerds al foc.

Remeneu-ho fins que els gerds s’hagin desfet i quedi com una melmelada i deixeu-ho refredar.

Netegeu l’enciam i talleu-ne les fulles a la mida que vulgueu.

Afegiu-hi uns quants brots de canonges (si els heu comprat envasats, recordeu d’obrir la bossa i deixar-ne sortir el gas protector).

Poseu-hi la ruca.

Si ho voleu, afegiu-hi pastanaga crua ratllada o filada (també la podeu comprar filada i envasada en pot de vidre en conserva).

Renteu les cireres i els maduixots.

No cal que renteu els gerds, perquè són molt delicats.

Traieu els branquillons de les cireres (i si voleu i teniu paciència, en podeu treure també els pinyols).

Talleu els maduixots en dos talls o tres.

Poseu la fruita vermella damunt l’amanida verda.

Poseu-hi la fruita seca que més us agradi: nous, pinyons, anacards, avellanes, ametlles…

Si us agrada, afegiu-hi formatge tendre de cabra, que ofereix un bon contrast de sabors i dóna una altra textura a l’amanida.

En un bol, poseu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra, un raig de vinagre de poma, sal, un polsim de pebre (és optatiu), una culleradeta de cafè de mostassa i una cullerada o dues de postres de la melmelada casolana de gerds.

Remeneu-ho bé perquè quedi ben barrejat.

Serviu l’amanida amb la fruita vermella i la fruita seca i, just abans de menjar-la, amaniu-la amb la vinagreta.

Valoració nutricional per a una persona Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002.

Interpretació de la taula

És un plat molt baix en quilocalories.

Aporta poques proteïnes i les que hi ha són una barreja de les proteïnes vegetals dels fruits secs i de les d’origen animal del formatge.

La xifra dels hidrats de carboni també és molt baixa.

Quant als greixos, hi trobem els greixos vegetals de la fruita seca i de l’oli d’amanir, que són molt saludables, i una petita part prové del formatge tou de cabra.

És un plat ric en fibra.

Les amanides es fan a gust de cadascú: hi ha qui voldrà posar-hi algun ingredient o treure’n o afegir-ne més quantitat d’algun altre: de totes maneres serà un plat lleuger, ric en fibra i vitamines.

Si és un plat dins una dieta vegetariana, podeu ser més generosos amb els fruits secs i el formatge per augmentar la quantitat de proteïnes en la vostra ingesta habitual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor