Report sobre el coronavirus: La nova subvariant de l’òmicron fa enfilar els casos de la covid

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
24.06.2022 - 02:00

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat aquesta setmana?

S’ha constatat un repunt de casos de la covid-19 a tot el país. Els experts diuen que l‘augment de les interaccions socials amb l’arribada del bon temps i l’aparició de la nova subvariant de l’òmicron B.5 són les principals causes d’aquest canvi de tendència. El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) assenyala que les dades d’infecció són significatives perquè, ara com ara, només es fan proves PCR o d’antígens a les persones de risc, cosa que podria amagar el veritable abast d’un repunt de casos. No es pot fer una comparació amb les dades de la setmana passada perquè, a causa del dia festiu, no s’han publicat les dades actualitzades de coronavirus.

Per altra banda, s’ha decidit que els hospitals de les Illes deixin de fer proves de covid a tots els qui hi ingressin, atès els “alts nivells d’immunitat assolits per la població”. Ara les proves només es faran quan es tingui la sospita que l’ingressat té la covid o quan es consideri necessari per a protegir pacients vulnerables. Tot i la relaxació de les mesures, hi ha un augment pronunciat de la incidència. Tanmateix, ara com ara, no es canviarà l’estratègia ni s’aplicaran noves restriccions, perquè l’increment de casos no ha significat un augment dels ingressos a les Illes.

Al País Valencià, també hi circula més, la covid. Les infeccions han augmentat d’un 22,5% aquesta darrera setmana, si bé, segons els experts, això encara no s’ha traduït en un increment important de la pressió hospitalària.

A Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha informat que les subvariants de l’òmicron BA.4 i la BA.5 ja eren majoritàries. Són unes subvariants que s’escapen més fàcilment dels vaccins. De fet, ha explicat que s’havia detectat un augment de les infeccions, cosa que es preveu que afecti especialment les persones que han anat perdent la immunitat natural i que no han rebut la tercera dosi. Actualment, la taxa de vaccinació amb la dosi de reforç és del 54%. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit avui que l’augment de casos s’havia traduït en un increment dels ingressos a planta i “d’una manera més modesta” a les unitats de crítics. No obstant això, fa una crida a la calma: “Estem expectants, però de moment cal continuar analitzant les dades i no posar-nos nerviosos.”

En una setmana, la incidència ha crescut d’un 15% i els ingressats han passat de 1.326 a 1.517. En canvi, a les UCI hi ha estabilitat de casos i la mortalitat continua en descens. Salut ha activat el SIVIC, el sistema de vigilància sentinella que ha substituït el rastreig dels contactes i les proves a la població en general.

D’altra banda, el centre tecnològic ITENE de València ha desenvolupat un sistema compost per biosensors i un equip de captació d’aerosols que permet de detectar la presència de la covid en l’ambient de manera automàtica sense que calgui recollir mostres per a fer una PCR. La validació clínica d’aquest dispositiu, que és portàtil, s’ha fet en habitacions de pacients amb coronavirus situades a l’Hospital Universitari i Politècnic la Fe de València, segons que ha informat l’institut tecnològic en un comunicat.

Sobre restriccions, el Parlament Europeu ha aprovat d’ampliar un any més, fins el 30 de juny del 2023, la vigència del certificat covid. La regulació que manté en vigor la mesura expirava la setmana vinent.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 4.558.718 casos i 39.404 morts.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 546.982.521 casos confirmats i 6.346.384 morts. Del total de casos, 522.460.250 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 88.443.398 casos i 1.039.771 morts;
–L’Índia, amb 43.347.597 casos i 524.941 morts;
–El Brasil, amb 31.894.505 casos i 669.612 morts;
–L’estat francès, amb 30.354.599 casos i 149.228 morts;
–Alemanya, amb 27.573.585 casos i 140.560 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 12.613.634 casos i 107.604 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any