Preocupació pel fort augment de casos i ingressos de covid-19 a Catalunya

  • Segons el grup de recerca BIOCOMSC, de la UPC, és un canvi radical en la tendència de positivitat

VilaWeb
Redacció
21.06.2022 - 17:48
Actualització: 22.06.2022 - 14:38

Canvi sobtat en la situació epidèmica a Catalunya, després de setmanes de tendència a la baixa. Avui el Departament de Salut ha declarat 232 nous ingressats per covid-19 durant la darrera setmana, cosa que fa pujar el total a 1.517. Aquests darrers set dies s’han registrat set nous ingressos a l’UCI, que fan un total de 40, i també 59 noves morts, un augment substancial respecte de les 19 registrades la setmana passada.

El risc de rebrot, per una altra banda, ha pujat fins a 415, 101 punts més que no la setmana passada. La incidència acumulada a 7 dies ha passat de 191 a 196 i la incidència acumulada a 14 dies, de 334 a 365.

Les dades són pitjors que les de la mateixa setmana de l’any passat. Aleshores el risc de rebrot era de 118, la incidència a 7 dies de 54,19 i la incidència a 14 dies de 97,27. Però les xifres d’hospitalitzacions són significativament més positives, amb un total de 154 ingressats a l’UCI contra els 40 d’ara. Així i tot, aquella setmana tan sols es van registrar 19 noves defuncions, i aquesta setmana 59.

El BIOCOMSC, en alerta

Si bé les xifres d’hospitalitzacions continuen essent comparativament bones –no fa ni sis mesos els ingressats a l’UCI passaven 500–, les dades de contagis són significatives perquè ara com ara només es fan proves PCR o bé d’antígens a les persones de risc, cosa que podria amagar el veritable abast d’un repunt de casos que s’ha acarnissat amb els més grans de seixanta anys, més vulnerables que no els joves. La mitjana d’edat dels positius és ara de 57,18 anys i la positivitat de les proves augmenta fins a 25,44%.

En un enfilall a Twitter, el grup de recerca BIOCOMSC de la UPC diu que les xifres indiquen que els contagis en la franja de 60 anys a 80 van augmentar sobtadament la setmana passada. Segons el grup, és un fort canvi en la tendència de positivitat, després d’una pujada molt més gradual a final de maig i principi de juny. Així i tot, vaticina el grup, aquesta tendència a l’alça –que ja es nota als CAP, amb un augment del 30% setmanal de casos– serà dins valors molt més baixos que en les altres onades.

“Com sempre, les pujades fortes en transmissió poden anar associades a pèrdues d’immunitat, possiblement per noves variants, o a canvis importants en el patró d’interaccions si hi ha fort augment en entorns d’alt risc de contagi”, afegeix el comunicat. I recomana: “Més que mai, si us plau, pauta de vacunació completa i anem amb compte amb les persones vulnerables. Amb una transmissió tan elevada és important protegir-la.”

Al País Valencià també han augmentat les hospitalitzacions respecte de la setmana passada. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública n’ha notificat 705, 31 de les quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI): 9 a la província de Castelló (2 a l’UCI), 249 a Alacant (19 a l’UCI) i 357 a València (10 a l’UCI). En el darrer report del coronavirus, del divendres passat, en constaven 637.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any