noves mesures catalunya

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El govern català ha decidit de prorrogar les restriccions contra la covid dues setmanes més, fins el 7 de febrer, després d’haver rebut l’aval del comitè del PROCICAT. El secretari de Salut Públic, Josep Maria Argimon, ha dit les restriccions anaven frenant l’expansió del virus, però que calia mantenir-les perquè un nou repunt podria comportar el col·lapse del sistema sanitari. De fet, avui a Catalunya hi ha més de 2.800 ingressats per la covid, dels quals 612 són a l’UCI (més que en el pic de la segona onada).

La pròrroga de les restriccions vol dir que es mantindrà el confinament municipal cada dia i el tancament de comerços no essencials durant el cap de setmana. Així mateix, els establiments de més de quatre-cents metres quadrats hauran de continuar tancats. Us expliquem detalladament totes les mesures contra la covid-19 que continuen vigents:

Es pot sortir del municipi?

Tancament perimetral municipal durant catorze dies més. No es pot sortir del municipi. Veient l’augment de contagis, el govern català ha decidit de mantenir el tancament perimetral municipal tota la setmana fins el 7 de febrer. Només es podrà sortir del municipi per motius justificats, com ara la impossibilitat de teletreballar o per anar a l’escola. El govern també considera justificats els desplaçaments per a comprar productes essencials no disponibles al mateix municipi. El confinament municipal no permet el desplaçament a segones residències, com sí que passava amb el confinament comarcal. S’exceptuarà d’aquesta restricció l’activitat física i esportiva individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs. 

Confinament municipal: Puc sortir del meu municipi? 

Tancament perimetral de Catalunya. El tancament no afecta la mobilitat essencial, que inclou: l’assistència a serveis sanitaris i socials, les obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals i legals, l’educació, la tornada al lloc de residència, l’atenció de gent amb necessitats o vulnerables (gent gran, menors dependents, discapacitats o persones especialment vulnerables), el desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs, les actuacions davant els òrgans públics, judicials o notarials, la renovació de permisos i documentació oficial i més tràmits administratius inajornables, l’acompliment d’exàmens o proves oficials inajornables i les causes de força major o situació de necessitat degudament acreditades.

Nou certificat autoresponsable per a desplaçar-se durant les festes

Confinament nocturn

—Es manté el confinament nocturn de les 22.00 a les 6.00 de manera general, amb les excepcions de causa major justificades.

Limitació de sis persones amb excepcions

—Es manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, tret de les bombolles de convivència.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?

Comerços tancats els caps de setmana

Tot el comerç no essencial haurà de tancar durant el cap de setmana. Com ja es va definir en resolucions anteriors, es considera comerç i serveis essencial: alimentació i begudes, farmàcies, òptiques, ortopèdia i fisioteràpia, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliment d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies, serveis relacionats amb l’electricitat i l’aigua, bancs i finances, advocats, serveis de missatgeria i lliurament a domicili, serveis informàtics essencials, servei d’ITV. Així com, establiments comercials de venda de productes higiènics, centres de veterinària, perruqueries, centres d’estètica, concessionaris d’automòbils, centres de jardineria.

—Entre setmana, els comerços de més de 400 metres quadrats i els centres comercials també hauran d’abaixar la persiana. A diferència de l’altra vegada, encara que redueixin l’espai de venda no poden obrir. Les botigues que obrin hauran de reduir la capacitat al 30%. Els centres, recintes, galeries comercials i establiments de comerç al detall amb més de 400 metres quadrats també hauran d’estar tancats.

—Tots els comerços han de tancar a les 21.00, llevat dels que serveixen menjar per a endur-se, que poden allargar l’horari fins a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Escoles sí, però no extraescolars

—La tornada a l’escola s’ha fet tal com era previst. A les universitats continua l’ensenyament telemàtic i només seran presencials les pràctiques i les avaluacions amb les mesures adequades. La consellera Vergés ha dit que, malgrat la situació actual, les oposicions i els exàmens universitaris es faran amb les mesures necessàries: grups petits, distància i màscares.

—Les activitats de lleure se suspenen, llevat d’aquelles que es fan amb el grup bombolla de la classe.

—Els centres que fan formació reglada (com les escoles oficials d’idiomes) no entren dins la categoria d’activitats extraescolars, de manera que no han de tancar.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Gimnasos tancats

—Només es podran fer activitats esportives a l’aire lliure i, encara, les instal·lacions i els equipaments a l’exterior hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés.

—Les instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats, entre els quals els gimnasos, romandran tancats, tret de les piscines. Els caps de setmana estaran tancats.

Restaurants i bars continuen amb les mateixes restriccions

—Continuen les darreres restriccions horàries d’obertura de bars i restaurants. Tan sols s’hi podran servir esmorzars i dinars, amb torns de 7.30 a 9.30 i de 13.00 a 15.30. Els establiments que facin menjar per a endur-se també poden servir-ne de les 19.00 a 22.00 si el client va a recollir-lo, i fins a les 23.00 si es reparteix a domicili.

Es manté el tancament d’establiments de restauració situats en centres comercials. Els restaurants de les àrees de serveis resten al marge de les franges horàries i els hotels podran servir sopars als clients.

—S’hi mantenen les restriccions físiques: les terrasses han d’estar obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També s’hi estableix un màxim de 4 persones per taula, ampliable fins a 6 si són persones d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver 2 metres de distància entre comensals de taules diferents, i distància d’un metre entre els de la mateixa taula.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els hi retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

La cultura continuarà com fins ara

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 50% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 50%.

Centres de culte

Actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 30% de la capacitat, amb un topall de 500 persones, o 1.000 si la ventilació és òptima.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui fer per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir, si bé hauran de tancar a les 20.00.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.