oci nocturn

Nous canvis en les mesures contra la covid-19 a Catalunya, que entren en vigor dilluns, 21 de juny, i seran vigents dues setmanes. Les principals novetats són l’aixecament de la limitació del màxim d’assistents a reunions socials i la reobertura dels locals de lleure nocturn, amb una cabuda màxima del 50% i fins a les 3.30.

Us expliquem detalladament totes les mesures contra la covid-19 vigents:

Tornen a obrir les discoteques

Les discoteques podran reobrir amb una cabuda màxima del 50% fins a les 3.30 amb l’ús obligatori de la màscara.

S’hi permetrà l’ús de la pista de ball. La indicació és que cal mantenir una distància d’un metre i mig entre persones, tot i que les de la mateixa bombolla podran acostar-se més. Per mantenir aquesta distància de seguretat, a les pistes de ball es marcarà un perímetre.

Els encarregats d’assegurar el compliment de les mesures de seguretat seran els treballadors dels locals, que hauran de recordar periòdicament la necessitat de mantenir la distància de seguretat i dur la màscara. No s’ha previst cap dispositiu policíac extraordinari, sinó que els Mossos d’Esquadra i les policies locals hi faran les comprovacions ordinàries com a policia administrativa.

Les consumicions s’hauran de fer asseguts en taules d’un màxim de sis persones a l’interior i de deu a l’exterior, o als taulells, sempre que es pugui mantenir una distància d’un metre i mig.

Les discoteques de més de 500 persones hauran d’utilitzar un sistema de venda anticipada on es registraran les dades dels assistents, que es guardaran durant un mes, per facilitar la traçabilitat en cas d’un brot.

Taules a les terrasses amb un màxim de deu comensals

—Els bars i restaurants poden obrir ininterrompudament de les 6.00 a la 1.00, també els que són dins els centres comercials.

—Es reobren els establiments de restauració en espais on es fan activitats culturals d’arts escèniques i musicals (teatres, cinemes, auditoris, circs…) i als espais habilitats per a espectacles públics. També a les instal·lacions i equipaments esportius.

—Es mantenen obertes les terrasses i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 50%. La cabuda màxima per taula s’amplia a deu persones a l’exterior i es manté el límit de sis a l’interior. La distància entre comensals de taules diferents es redueix a un metre i mig.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

 S’elimina la limitació d’assistents a les reunions socials

S’aixeca el límit de participants en les reunions socials de no convivents, tant en l’àmbit públic com privat. A partir d’ara, el màxim de deu és només una recomanació, però es permet que siguin més.

—S’aixeca la prohibició de consumir aliments i begudes en reunions a l’espai públic, sempre que es faci en espais habilitats com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars. Fins ara, només es permetia el consum en les sortides escolars, en les activitats d’intervenció sòcio-educativa i en les del lleure educatiu.

—No es pot fumar a la via pública ni a l’aire lliure sempre que no es pugui mantenir una distància interpersonal d’un mínim de dos metres. Tampoc no és permès a les àrees destinades al públic en esdeveniments i activitats de més de 1.000 assistents a l’aire lliure.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

Mobilitat

La mobilitat és lliure a tot Catalunya.

Lliure circulació entre Andorra i Catalunya. Hi ha una resolució estatal que permet la lliure circulació entre tots dos territoris.

S’allarguen els horaris comercials i se n’augmenta la cabuda

S’amplia fins a la 1.00 l’horari d’obertura al públic de botigues de 24 hores i annexes a benzineres. La resta de comerços han de tancar a les 22.00.

—S’apuja fins al 70% la cabuda màxima de botigues de venda a la menuda i dels centres comercials.

—Es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Presencialitat plena de tots els ensenyaments reglats

—Es reprèn la presencialitat plena de tots els ensenyaments reglats fins a final de curs. En el cas de la formació universitària, la cabuda es limita al 50%.

—Les activitats extraescolars, d’esport escolar i lleure educatiu són permeses.

—Les sortides escolars amb pernoctació fora de casa són autoritzades, sempre que es respectin els mateixos grups bombolla escolars.

—Es podran fer actes de graduació dels universitaris –en universitats, centres adscrits i escoles de negoci situats a Catalunya– en les mateixes condicions que les activitats culturals. Per tant, hi haurà un límit del 70% de la capacitat, caldrà estar asseguts, amb un màxim de 1.000 assistents i fins a 3.000 a l’aire lliure o amb condicions de ventilació reforçada. També caldran mesures per a evitar aglomeracions i amb assignació de seients i registre previ.

—Es poden celebrar festes de final de curs i actes de graduació de l’alumnat no universitari. En espais exteriors hi podrà haver un màxim de 500 assistents, alumnes inclosos. En espais interiors, la capacitat màxima serà de 250 assistents (alumnes inclosos) asseguts en grups de convivència separats per un seient buit.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Augmenta la cabuda als parcs d’atraccions

—Creix al 70% el límit de cabuda de parcs i fires d’atraccions.

Les activitats esportives de grup deixen de limitar-se a deu persones

—S’aixeca el límit de deu participants en activitats esportives grupals. L’única limitació d’ara endavant serà el del 50% de la cabuda de l’espai on es faci l’activitat.

—Les instal·lacions i equipaments esportius poden obrir amb el 70% de capacitat a l’interior i amb un màxim de sis persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. És obligatori de dur la màscara posada en activitats de grup i ja no cal demanar hora.

—Els vestidors poden obrir per a tothom. Amb tot, el govern demana de fer-ne un ús racional i que tothom qui pugui es dutxi a casa.

—Les piscines poden obrir amb cabuda al 50%.

—S’allarga l’horari de les activitats esportives fins a la 1.00.

—El govern autoritza les assemblees d’entitats esportives per afavorir-ne “el correcte funcionament”, amb una limitació del 70% de capacitat i un màxim de 1.000 assistents, i condicionat a garantir la ventilació. En instal·lacions en espais oberts o en espais tancats amb ventilació reforçada, hi poden assistir 3.000 persones, sempre que es respecti la cabuda màxima del 70%.

—Es permeten les competicions esportives de categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat.

—Es permet l’assistència de públic a totes les competicions esportives amb seient pre-assignat, tret de les competicions estatals i internacionals. Es limita la capacitat del públic al 50% a l’aire lliure i al 30% en espais tancats.

S’autoritzen els envelats de festa major

—Les revetlles i les festes majors es podran fer, però complint totes les normes sanitàries. Es poden habilitar espais de ball com ara els envelats.

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 70% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents a l’interior i 3.000 a l’exterior o espais de ventilació reforçada. A més, se n’allarga l’horari fins a la 1.00.

—Les activitats culturals a l’aire lliure o en instal·lacions o equipaments amb una cabuda autoritzada de més de 15.000 assistents podran tenir-ne un màxim del 20% de la cabuda si s’estableixen espais parcel·lats, amb control de fluxos d’accés i sortida, lavabos i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients pre-assignats.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una capacitat limitada al 70%.

—Es reprenen els actes culturals a museus, biblioteques i sales d’exposicions amb un 70% de la cabuda.

—S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies i més esdeveniments culturals.

—Es permeten els esdeveniments de cultura popular sempre que siguin estàtics i es facin en espais delimitats o tancats, amb les mateixes limitacions de cabuda que les activitats culturals i amb el públic assegut.

—Una altra de les novetats és que es podran fer les assemblees d’entitats no tan sols esportives sinó també culturals i, en general, d’entitats de base associativa. La capacitat és del 70% i amb un nombre màxim de 500 assistents o fins a 1.000 amb ventilació reforçada i mesures de control d’aglomeracions.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Sales de joc obertes fins a la 1.00

—S’allarga fins a la 1.00 l’horari màxim de tancament de sales de joc i bingos.
—S’augmenta al 70% la cabuda màxima en les activitats relacionades amb el joc, amb un límit de 500 persones, que poden arribar a ser 1.000 si hi ha ventilació reforçada i mesures de control d’aglomeracions.
—Els bars i restaurants de les sales continuen tancats.
—Els clients no poden ajuntar-se en grups de més de 6 persones i hi ha d’haver una separació de 2 metres entre grups.

La Meva Salut: l’eina per a fer consultes i tràmits relacionats amb la covid-19 des de casa

Centres de culte

—Els actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 70% de la capacitat. Aquesta normativa també afecta les cerimònies civils.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Com a novetat, els parcs i jardins poden obrir sense límit horari.

Centres cívics

—Als equipaments cívics, on ja es podien fer activitats presencials per a persones grans, s’augmenta la capacitat màxima fins al 70% de la sala, sempre que es compleixin els requisits per a ventilar-la adequadament.

Congressos i convencions

—Els congressos i les convencions podran funcionar amb el 70% de la cabuda.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.