noves mesures contra la covid-19 catalunya

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El comitè tècnic del PROCICAT ha decidit de prorrogar set dies més les restriccions vigents. La decisió s’ha pres a proposta del departament de Salut i d’Interior amb l’objectiu de “doblegar la corba de pressió assistencial”. Aquestes mesures estaran vigents fins al 26 d’abril.

Com puc demanar hora per a vaccinar-me si tinc entre 60 i 65 anys?

Us expliquem detalladament totes les mesures contra la covid-19 vigents:

Es pot sortir de la comarca?

No és permès de sortir de la comarca, ni tan sols amb la bombolla de convivència. Les excepcions són: l’assistència a serveis sanitaris i socials, obligacions laborals o legals que no es poden fer telemàticament, anar a un centre educatiu o universitari, tornar al lloc de residència, atendre persones amb necessitats o vulnerables, recollir i tenir cura de menors d’edat en cas de pares separats, renovació de permisos i documentació oficials i més tràmits administratius que no es poden ajornar ni fer telemàticament.

Andorra i l’Alt Urgell ja no formen part de la mateixa unitat comarcal perquè existeix una resolució estatal que permet la lliure circulació entre Andorra i el Principat. Tanmateix el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, demana als ciutadans que els ciutadans de Catalunya no es desplacin fins a Andorra. “Mirem de comportar-nos com si no existís aquesta norma estatal”, ha dit Sàmper.

 

Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?

Catalunya és tancada perimetralment. Només pot haver-hi desplaçaments dins el Principat. De totes maneres, el tancament no afecta la mobilitat essencial, que inclou: l’assistència a serveis sanitaris i socials, les obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals i legals, l’educació, la tornada al lloc de residència, l’atenció de gent amb necessitats o vulnerables (gent gran, menors dependents, discapacitats o persones especialment vulnerables), el desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs, les actuacions davant els òrgans públics, judicials o notarials, la renovació de permisos i documentació oficial i més tràmits administratius inajornables, l’acompliment d’exàmens o proves oficials inajornables i les causes de força major o situació de necessitat degudament acreditades.

Confinament nocturn

—Es manté el confinament nocturn de les 22.00 a les 6.00 de manera general, amb les excepcions de causa major justificades, el retorn de centres educatius o activitats culturals permeses i la recollida de menjar per emportar. El govern espanyol diu que el confinament nocturn s’aixecarà el 9 de maig.

Limitació de reunions de sis persones

—Es manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones. Però fins dissabte, hi ha en vigor la mesura estatal pensada per Setmana Santa en la qual es fixa en quatre el nombre màxim de persones en un grup fora de la bombolla de convivència i roman la prohibició de les reunions de no convivents a domicilis particulars.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

El comerç pot obrir cada dia

—Tot el comerç, fins a 800 metres quadrats, pot obrir cada dia de la setmana, però amb una cabuda del 30%. Els establiments de més de 800 metres hauran de delimitar l’espai.

—Tots els comerços han de tancar a les 21.00, llevat dels que serveixen menjar per a endur-se, que poden allargar l’horari fins a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Presencialitat a les universitats amb un 30% de cabuda

—L’educació infantil i primària i l’ESO continuen tenint activitat presencial. Els cursos de batxillerat i cicles formatius continuaran adoptant mesures per a reduir la presencialitat.

—A les universitats es reprèn una certa presencialitat, però la cabuda s’haurà de limitar al 30%. El govern deixa autonomia a cada universitat per a decidir com distribuir els estudiants, sempre que es respecti el límit del 30%.

—Es reprenen les activitats extraescolars, d’esport escolar i lleure educatiu fins als trams d’edat de batxillerat i cicles de formació professionals.

—Les sortides escolars amb pernoctació fora de casa són autoritzades, sempre que es respectin els mateixos grups bombolla escolars.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

L’activitat esportiva continua funcionant com fins ara

—Es permeten les competicions esportives de categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat.

—Es permet l’assistència de públic a totes les competicions esportives amb seient preassignat, tret de les competicions estatals i internacionals. La cabuda del públic es limita al 50% a l’aire lliure i al 30% en espais tancats.

—Els gimnasos poden obrir amb el 30% de la cabuda a l’interior i amb un màxim de sis persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. És obligatori portar la màscara posada en activitats de grup.

—Els vestidors poden tornar a obrir per a tothom (fins ara només se’n permetia l’ús als usuaris de piscines). Amb tot, el govern demana de fer-ne un ús racional i que tothom que pugui es dutxi a casa.

—Les piscines poden passar del 30% de la cabuda al 50%.

Els misteris de la vaccinació, res com s’havia previst

Restaurants i bars poden obrir fins a les 17.00

—S’unifiquen les franges horàries de la restauració i s’amplia mitja hora més. Els bars i restaurants poden obrir ininterrompudament de 7.30 a 17.00. Els establiments que facin menjar per a endur-se també poden servir-ne de 19.00 a 22.00 si el client va a recollir-lo, i fins a les 23.00 si es reparteix a domicili.

—S’hi mantenen les restriccions físiques: les terrasses han de romandre obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També s’hi estableix un màxim de quatre persones per taula, ampliable fins a sis si són persones d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver dos metres de distància entre comensals de taules diferents i distància d’un metre entre els de la mateixa taula.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els hi retirin, ha de dur-la posada.

—Els establiments de restauració als centres comercials continuen tancats.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies i altres esdeveniments culturals

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 50% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 50%.

—Es reprenen els actes culturals a museus, biblioteques i sales d’exposicions amb un 50% de la cabuda.

—S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies i altres esdeveniments culturals.

—Es permeten els esdeveniments de cultura popular sempre que siguin estàtics i es facin en espais perimetrats o tancats, amb les mateixes limitacions d’aforament que les activitats culturals i amb el públic assegut.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Reobren les sales de joc

—Es reobren les sales de joc amb una cabuda limitada al 30% i un màxim de 100 persones. El govern permet que aquest límit pugui augmentar a 250 persones si no supera el 30% i que compleixi les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.

—Els bars i restaurants de les sales continuen tancats.

—Els clients no poden ajuntar-se en grups de més de 6 persones i hi ha d’haver una separació de 2 metres de distància entre grups.

Centres de culte

Actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 30% de la capacitat, amb un topall de 500 persones, o 1.000 si la ventilació és òptima.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui fer per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.
—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir, si bé hauran de tancar a les 20.00.

Centres cívics

—Es reprenen les activitats en centres cívics per a més grans de seixanta anys sempre que siguin a l’aire lliure.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.