La Generalitat ha aprovat una pròrroga d’una setmana per a totes les mesures contra la covid vigents al Principat. Tal com passa des de divendres passat, ja no hi ha cap restricció que afecti drets fonamentals i que, per tant, necessiti l’aval del TSJC. Les trobades socials ja no tenen cap topall i no hi ha limitació de cabuda als centres religiosos. De moment, el govern no preveu d’aplicar l’ús del passaport covid-19, tal com sí que havia dit.

El risc de treure’s la màscara en un ascensor o un lavabo públic tot i estar sol

Us expliquem detalladament aquesta i la resta de mesures contra la covid-19 vigents:

Les discoteques reobren dijous 23 de setembre

El Procicat ha autoritzat la reobertura dels locals de lleure nocturn fins a les tres de la matinada a partir de dijous, 23 de setembre. El govern català permetrà d’obrir només en espais exteriors. A aquest horari se li haurà de sumar mitja hora més per a desallotjar els clients.

Les trobades socials, sense topall

—No hi ha cap topall per a a les trobades socials.

—Qualsevol activitat s’haurà d’acabar a les 00.30. En el cas dels esdeveniments culturals, el públic hi haurà de romandre assegut fins al final. El Procicat ha autoritzat d’ampliar a quatre mil persones el límit de cabuda màxim a l’aire lliure en concerts i altres actes culturals. En canvi, en espais tancats es manté el límit actual de tres mil persones, complint les condicions de ventilació reforçada, control de flux de gent i accés reforçat.

He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?

Taules a les terrasses amb un màxim de deu comensals

—Els bars i restaurants podran obrir ininterrompudament de les 6.00 a les 1.00, també els que són dins els centres comercials. El Procicat ha allargat mitja hora l’horari d’obertura.

—Continuen oberts els establiments de restauració en espais on es fan activitats culturals d’arts escèniques i musicals (teatres, cinemes, auditoris, circs…) i als espais habilitats per a espectacles públics, però amb els assistents obligatòriament asseguts. També a les instal·lacions i equipaments esportius.

—Es mantenen obertes les terrasses i l’interior ha de tenir una ocupació màxima del 50%. La cabuda màxima per taula es manté en deu persones a l’exterior i sis a l’interior. La distància entre comensals de taules diferents es redueix a un metre i mig.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Prohibit el consum d’aliments i begudes a l’espai públic

—Es prohibeix de consumir aliments i begudes en reunions a l’espai públic. Fins ara era permès si es feia en espais habilitats com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars.

—No es pot fumar a la via pública ni a l’aire lliure sempre que no es pugui mantenir una distància interpersonal d’un mínim de dos metres. Tampoc no és permès a les àrees destinades al públic en esdeveniments i activitats de més de 1.000 assistents a l’aire lliure.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

Mobilitat

—La mobilitat és lliure a tot Catalunya. No hi ha confinament nocturn

El passaport covid entra en vigor a tota la Unió Europea: com es pot descarregar?

Horaris comercials

—L’horari d’obertura al públic de botigues de 24 hores i annexes a benzineres és fins a les 00.30. La resta de comerços han de tancar a les 22.00.

—La cabuda màxima de botigues de venda a la menuda i dels centres comercials continua al 70%.

—Es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Cabuda als parcs d’atraccions

—Es manté al 50% el límit de cabuda de parcs i fires d’atraccions.

—Les activitats relacionades amb el joc també tenen permès un 70 % amb un màxim de 500 persones.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Equipaments esportius

Les instal·lacions i els equipaments esportius poden obrir i utilitzar-se sempre que es compleixin les condicions següents:

La cabuda ha de ser del 70% tant a l’aire lliure com en espais tancats, incloses les piscines. Hi ha d’haver control d’accés i és necessari que en els espais tancats hi hagi bona ventilació.

—L’ús dels vestidors és excepcional per qui els faci servir per anar a la piscina o per aquells que no tinguin la possibilitat de canviar-se en un altre espai.

—Respecte de les activitats en grups. Als espais que es poden ventilar correctament i a les activitats a l’aire lliure, la cabuda és del 70%. En canvi, si no es compleixen les condicions de ventilació reforçades, la cabuda és del 50%. Excepte a les piscines, la resta d’activitats s’han de fer amb màscara.

—No cal demanar hora. Però cal mantenir un registre dels que accedeixen a l’espai per a poder fer la traçabilitat de possibles contactes.

La Meva Salut: l’eina per a fer consultes i tràmits relacionats amb la covid-19 des de casa

Centres de culte

—Els actes religiosos, com ara enterraments i casaments, ja no tenen límit de cabuda.

“No fem servir la màscara tan bé com ens pensem”

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir fins a les 00.30 i seran vigilats i restringits perquè no hi hagi massa trobades.

Centres cívics

—Als equipaments cívics, on ja es podien fer activitats presencials per a gent gran, s’augmenta la capacitat màxima fins al 70% de la sala, sempre que es compleixin els requisits per a ventilar-la adequadament.

Congressos i convencions

—Els congressos i convencions estaran autoritzats amb la cabuda del 70% i 1.000 persones en espais interiors o de 3.000 persones en espais a l’aire lliure o en espais interiors amb ventilació reforçada.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.