vacuna

Cada vegada hi ha més gent vaccinada. Però malgrat tot, la pandèmia continua activa. I per tant, cada dia hi ha gent que continua agafant la covid-19. I la gent del voltant, arran de la possibilitat d’haver-se pogut contagiar, s’ha d’aïllar. Però què els passa als vaccinats? Poden haver agafat la malaltia? La poden encomanar? S’han d’aïllar? Responem a totes les qüestions a continuació.

Quan es considera que algú és contacte estret?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció, a una distància inferior a 2 metres, des de 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, és contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte 48 hores abans del diagnòstic.

Els vaccinats també s’han d’aïllar?

Les persones que hagin completat la vaccinació contra la covid-19 i siguin considerades contacte estret d’un positiu de la infecció estaran exemptes de quarantena de forma general, segons que ha aprovat aquest dimarts la Comissió de Salut Pública en la vuitena actualització del pla de vaccinació.

Al Principat, a partir de dilluns vinent, 8 de setembre, es tornarà a fer una prova PCR o test d’antígens pels contactes estrets que siguin asimptomàtics i hagin estat vaccinats amb pauta completa, tal com diu el nou protocol de Salut, una volta la càrrega de feina dels Centres d’Atenció Primària (CAP) s’ha alleugerit.

Entre la població general, els contactes que tinguin la vaccinació completa s’hauran de fer una PCR o una prova d’antígens entre el quart i el sisè dia després del contacte, preferentment el quart, però no hauran de fer quarantena. Però se’ls recomana d’evitar el contacte amb persones vulnerables i no vaccinades. Alhora, se’ls demanarà l’ús de màscara en les interaccions socials, no acudir a esdeveniments multitudinaris i fer una vigilància de la possible aparició de símptomes compatibles.

Els contactes que no tinguin cap dosi o no hagin fet la vaccinació completa també s’hauran de fer una PCR entre el quart i el sisè dia i hauran de fer deu dies de quarantena. El nou protocol preveu que les proves es facin tan aviat perquè, amb la variant Delta, el pic viral té lloc més al començament de la infecció.

Si la vaccinació no és completa, comptarà com si no estigués vaccinat i haurà de fer la quarantena com la resta.

Una persona vaccinada es pot infectar i contagiar?

La vaccinació de la covid-19 no protegeix completament de la infecció de la malaltia, perquè el vaccí no és pas cap escut que impedeixi totalment que el virus infecti les cèl·lules. El vaccí dóna al sistema immunitari un gran avantatge contra el coronavirus del SARS-CoV-2. És a dir, el qui l’hagi rebut sempre reaccionarà més bé a la covid-19.Les persones que hagin completat la vaccinació contra la covid-19 i siguin considerades contacte estret d’un positiu de la infecció estaran exemptes de quarantena de forma general

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Els vaccinats també poden contagiar. Ara, la vaccinació en redueix la possibilitat. En teoria, la transmissió s’esdevé quan un infectat introdueix partícules virals a algú altre. Però, en general, encara que la vaccinació no eviti completament la infecció, fa que es redueixi la quantitat de virus que surten de la boca i el nas. Alhora, el virus s’elimina més de pressa. Això fa pensar que és molt menys probable que l’infectat que ha estat vaccinat arribi a encomanar la malaltia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.