Símptomes variant omicron

Cada variant del SARS-CoV-2 té les seves particularitats i un dels àmbits en què es manifesten és en els símptomes. A mesura que la pandèmia s’ha anat allargant i el virus han anat mutant, també han canviat els símptomes. Si bé les variants inicials destacaren perquè feien perdre l’olfacte i el gust, amb les variants subsegüents els efectes es concentraren a la faringe i amb la variant delta el mal de cap s’establí com un dels símptomes més habituals. Així doncs, arran de l’aparició de la variant òmicron, ens encarem a un nou conjunt de símptomes? Han canviat els símptomes de la covid-19 amb l’òmicron?

Canvis en les quarantenes dels contactes estrets a partir de dijous

Quins símptomes causa la variant òmicron i com es diferencien dels de la delta?

Els símptomes principals de la variant òmicron són pràcticament indistingibles dels de la variant delta. Els cinc principals són el mal de cap, els mocs, la fatiga (lleu o greu), la tos i el mal de gola. També s’han registrat com a símptomes comuns, si bé no majoritaris, la pèrdua de la gana i l’emboirament mental. Aquests símptomes poden ajuntar-se, però no necessàriament han de ser simultanis. És a dir, la presència de qualsevol d’aquests símptomes, fins i tot de caràcter lleu, podria ser indicativa d’haver-se infectat amb la variant òmicron del coronavirus.

Un informe alerta que la protecció de dues dosis de vaccí baixa dràsticament amb òmicron

És la conclusió d’un informe del projecte Zoe, una eina en línia del Regne Unit que ha determinat els símptomes de l’òmicron a partir de les dades obtingudes dels 52.489 positius registrats darrerament a Londres, on la prevalença d’òmicron és més alta que no pas a la resta de l’estat. “L’anàlisi no ha trobat cap diferència clara en el perfil simptomàtic de la delta i l’òmicron”, conclouen els autors.

La variant òmicron és més greu que no la delta?

Els autors de l’estudi afegeixen que, ara per ara, no hi ha prou dades per a afirmar que la variant òmicron és simptomatològicament més greu que no pas la delta. Si bé afirmen que, fins ara, a Londres no s’ha registrat cap quadre greu de coronavirus amb variant òmicron, els investigadors reconeixen que generalment hi ha un cert retard entre la irrupció de la variant i l’aparició dels primers casos greus. Segons expliquen, en el cas de l’òmicron aquest retard pot haver augmentat perquè la majoria de casos registrats fins ara han estat entre persones vaccinades, consegüentment menys proclius a tenir símptomes greus. “Això pot canviar aquestes setmanes vinents”, matisen.

Qui s’ha de posar la tercera dosi? Els vaccinats amb AstraZeneca ja poden demanar hora

Els símptomes de la nova variant són molt semblants als d’un refredat

Fins ara, els símptomes de l’òmicron són més lleus que no pas en variants anteriors. A banda una transmissibilitat més intensa, la variant òmicron preocupa perquè els símptomes són també indistingibles dels d’un refredat comú. Això fa que sigui més difícil de detectar, en comparació amb variants anteriors, i aquesta dificultat es multiplica pel fet que en aquesta època de l’any és quan hi ha més refredats i, per tant, ambdues malalties són més fàcils de confondre.

A més, insistim-hi, encara no es pot descartar la possibilitat que els quadres d’òmicron empitjorin durant les setmanes vinents. Els responsables del projecte són cauts: “Encara n’hem d’aprendre molt, de l’òmicron –diuen–. Encara no és prou clar quina mena de pressió exercirà sobre el sistema de salut.” I afegeixen: “Si la xifra de casos s’enfila gaire, és inevitable que vegem moltes hospitalitzacions i morts.” És un advertiment particularment preocupant en un dia com avui, en què les autoritats sanitàries han constatat que el percentatge de casos d’òmicron s’ha multiplicat a l’estat espanyol d’un 3,4% a un 47,2% en tan sols una setmana.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.