Salut obre als més grans de 18 anys la vaccinació amb dosi de reforç

  • Quant de temps ha de passar per poder-se posar la tercera dosi? Dependrà de la franja d'edat, el vaccí administrat o si s'ha passat la malaltia

VilaWeb
Redacció
27.01.2022 - 12:30
Actualització: 27.01.2022 - 12:48

Amb l’augment de contagis de la covid-19, les institucions van decidir de reforçar la vaccinació per tal que la població estigues al màxim de protegida possible. Des de fa mesos s’ha anat posant la tercera dosi per diverses franges d’edat o col·lectiu, prioritzant els de més risc. Avui, Salut ha anunciat que alguns catalans majors de 18 anys ja poden demanar hora per a posar-se la dosi de reforç del vaccí contra la covid. Però només ho podran fer aquells que compleixin un seguit de requisits. Us n’expliquem tots els detalls a continuació.

Qui pot rebre la tercera dosi del vaccí?

Els primers de rebre una dosi de reforç van ser els més grans de 70 anys i també els immunodeprimits, a qui el vaccí els havia generat menys anticossos. Fa unes setmanes, veient l’augment de contagis, es va optar per començar a vaccinar també els majors de 40 anys, a més dels vaccinats amb una dosi de Janssen o dues d’AstraZeneca. Els vaccinats amb aquests dos vaccins podien demanar hora independentment de l’edat. 

Actualment, a Catalunya ja poden demanar hora per posar-se la dosi de reforç els majors d’edat, però per rebre-la han d’haver passat almenys cinc mesos des de la segona dosi de Pfizer i Moderna (el termini s’escurça a tres mesos si es va rebre el vaccí de Janssen).

Quan ha de temps ha de passar per posar-me la tercera dosi?

Abans de poder demanar hora, han d’haver passat cinc mesos de la segona dosi. O bé tres en cas que fos la d’AstraZeneca o Janssen. Els menors de 18 anys encara no poden rebre la dosi de reforç.

Per altra banda, les persones que s’hagin encomanat recentment es recomana que s’esperin cinc mesos per posar-se la dosi de reforç. A banda, pel que fa a menors d’entre 5 anys i 11 que s’hagin contagiat, s’ha acordat de deixar un interval de vuit setmanes per injectar el vaccí -sigui la primera o segona dosi- des del diagnòstic de la infecció.

Els infants entre 5 anys i 11 poden demanar hora per vaccinar-se

La vaccinació contra la covid d’infants entre 5 anys i 11 va començar el 15 de desembre. Ja es pot demanar hora a la pàgina web vacunacovid.catsalut.gencat.cat. A més, Salut enviarà missatges SMS als infants que tinguin telèfon mòbil i de qui Salut tingui el número. La vaccinació es fa als centres de vaccinació poblacionals, no pas a les escoles. També es vaccina en algun CAP i en algun hospital. Es fa amb dues dosis del vaccí de Pfizer, separades per vuit setmanes. Es prioritzaran els grups de risc, i els infants de més edat. Després, s’aniran vaccinant els més joves.

Les persones amb una dosi de Janssen o dues d’AstraZeneca una prioritat

En les persones que han rebut el vaccí de Janssen o dues d’AstraZeneca s’ha observat una protecció menor davant el coronavirus respecte a les vacunes d’ARNm. Per aquest motiu, es recomana d’administrar una dosi de record com a mínim tres mesos després d’haver rebut el vaccí. Aquesta dosi serà amb els vaccins de Pfizer/BioNTech o Moderna. Hauran de demanar hora a la web vacunacovidsalut.cat.

On cal demanar hora?

El Servei Català de Salut ha activat la web vacunacovidsalut.cat perquè la gent demani hora sense que calgui que el departament s’hi posi en contacte. Aquesta alternativa és disponible per a totes les edats i també per a posar-se la tercera dosi.

Els menors de 17 anys i 16 poden demanar hora sense l’autorització del tutor. En canvi, per als qui tenen entre 12 anys i 15 caldrà que siguin els pares o tutors els qui els demanin hora per a vaccinar-se.

Quina documentació us demanaran?

El departament demana la targeta sanitària individual (CIP), però permet de presentar el DNI, el NIE o el  passaport en cas de no tenir-la o d’haver-la perduda. També caldrà presentar l’SMS del justificant de la programació de la cita que Salut haurà enviat al telèfon del pacient per a confirmar que l’hora demanada ha estat concedida correctament.

Salut també recorda que és important que les dades personals (telèfon, mòbil i adreça electrònica) siguin actualitzades al banc de dades del sistema sanitari. Podeu entrar a la web de “La Meva Salut” per actualitzar-les.

Què heu de fer si és tot ple?

Si quan comenceu els tràmits per a demanar hora, els horaris, els dies o els punts de vaccinació són plens, Salut recomana de tornar-ho a provar unes quantes vegades els dies següents per comprovar noves disponibilitats.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any