Comença la vaccinació dels nens de 5 a 11 anys. Com demanar hora?

  • Us resolem els dubtes més comuns sobre la vaccinació infantil

VilaWeb
Redacció
04.01.2021 - 14:10
Actualització: 04.01.2022 - 14:17

La vaccinació contra la covid-19 als menors entre cinc anys i onze ja ha començat a gairebé tot el país.

Com es farà la vaccinació?

El primer enviament d’aquest vaccí pediàtric va arribar el 13 de desembre i des de l’endemà es van començar a administrar les primeres dosis. Al Principat, segons que va informar Salut, es van donar 44.597 cites el primer dia, a través de vacunacovidsalut.cat.

A les Illes, la web per obtenir hora també funciona, mentre que Al País Valencià s’ha lliurat una circular d’autorització als infants, que van haver de retornar signada pels seus progenitors o tutors legals a les escoles.

D’altra banda, a Catalunya Nord la vaccinació va començar el 29 de desembre, mentre que a Andorra hi ha la previsió que els primers vaccins arribin l’any vinent.

On es posarà el vaccí infantil? Es vaccinaran a l’escola?

A Catalunya el vaccí infantil es posa en punts de vacunació poblacional, també en algun centre d’atenció primària amb atenció pediàtrica i en alguns hospitals. Es prioritzen els grups de risc, però la vaccinació s’obre a tot el grup. Es comença amb els infants de més edat, i progressivament s’aniran vaccinant els més joves.

Pel que fa al País Valencià, la vaccinació es fa als centres educatius al matí, en horari lectiu. Es prioritzen els col·legis d’educació especial i els infants immunodeprimits, que en aquest cas es vaccinen als hospitals on els atenen habitualment. Posteriorment, es farà per ordre d’edat. Es comença pels infants d’11,10 i 9 anys i, més tard, es vaccinaran els infants més petits. Salut contactarà aviat amb els centres educatius per a establir un calendari amb els horaris i les citacions.

A les Illes es prioritzen els infants amb malalties greus. Inicialment es va començar a donar hora als infants de nou, deu i onze anys, però ja es poden vaccinar tots els infants a partir de cinc anys. Els menors són vaccinats acompanyats del seu tutor. A Mallorca la vaccinació es fa a Son Dureta i a les Covid Exprés d’Inca i Manacor. A Menorca, Eivissa i Formentera es fa als centres de salut. Els menors vulnerables, que pateixen alguna malaltia greu són vaccinats als centres hospitalaris. Els cridaran els seus pediatres.

Com demanar hora?

A Catalunya, ja es pot demanar hora. La vaccinació solament es farà demanant hora prèviament, a través de la web vacunacovid.salut.cat. S’enviaran SMS a persones de qui se’n tingui el contacte.

Al País Valencià, s’ha lliurat una circular d’autorització als infants que hauran de signar-ne els progenitors o tutors legals i que s’haurà d’entregar a les escoles demà. La vaccinació comença avui, i no es vaccinarà cap infant que no disposi de circular firmada. De moment, només es vaccinaran els alumnes de quart, cinquè i sisè de primària. Es permetrà que un familiar acompanyi l’infant a vaccinar-se.

A les Illes, ja es pot demanar hora. La vaccinació solament es fa demanant hora prèviament, a través de l’aplicació Bitcita. De moment, només es dóna hora als infants de nou, deu i onze anys, però a partir de la setmana vinent es podrà demanar hora pels infants d’entre cinc anys i vuit.

Quin vaccí els posaran?

L’única farmacèutica que, de moment, ha rebut l’aval de l’EMA per a administrar el seu vaccí als menors d’onze anys és Pfizer. Per tant, és l’únic vaccí que es posa, si bé l’EMA ja estudia l’aprovació del de Moderna per als infants.

L’organisme també ha decidit que l’interval d’administració entre les dues dosis sigui de vuit setmanes, per contribuir a incrementar la resposta immunitària i per tenir vaccinats, si més no amb una dosi, tots els menors de dotze anys en un període curt de temps.

Quins són els efectes secundaris del vaccí infantil?

Segons els estudis clínics presentats per Pfizer, els efectes secundaris més comuns entre els infants són molt similars que els adults: mal al lloc de la injecció o una mica de vermellor, dolor muscular, cansament, mal de cap i calfreds.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any