S’acosten les vacances de Nadal i això es tradueix en viatges per a retrobar-se amb la família. Tots aquells viatgers que provinguin de països i zones de risc han de presentar el passaport covid que demostra que s’han vaccinat del tot, com a mínim catorze dies abans del viatge, un resultat negatiu d’una PCR o bé anticossos d’una infecció recent de la covid-19. Els vaccins admesos són els autoritzats per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), és a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm i Sinovac-Coronavac.

Caduca, el passaport covid? Quan? Tota la informació

I si n’he rebut només una dosi perquè he passat la malaltia?

Qualsevol ciutadà més gran de dotze anys i susceptible de vaccinar-se pot anar a un punt de vaccinació i sol·licitar-ne la segona dosi per a un viatge internacional. També pot rebre’n la dosi al centre d’atenció primària, però cal demanar hora per a vaccinar-s’hi.

I si viatjo a Catalunya?

Tots els viatgers que arribin per via aèria o marítima a Catalunya hauran d’emplenar un formulari abans de començar el viatge. Un cop emplenat, obtindran un codi QR que hauran de presentar a les companyies de transport abans d’embarcar i als controls sanitaris a l’arribada. Per una altra banda, els viatgers que arribin de països i zones de risc han de presentar el passaport covid que demostra que estan vaccinats del tot, com a mínim dues setmanes abans de començar el viatge.

Quins vaccins s’admeten?

Segons que explica Salut, s’admeten els vaccins autoritzats per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i l’Organització Mundial de la Salut, és a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm i Sinovac-Coronavac. Ara bé, també es permeten certificats amb vaccins no autoritzats per aquests organismes, però la darrera dosi administrada ha de ser d’un dels vaccins autoritzats. Més documents que s’autoritzen són els certificats de diagnòstic d’una prova negativa feta quaranta-vuit hores abans del viatge. També es permet el certificat de recuperació expedit per l’autoritat competent o pel servei mèdic. És vàlid d’ençà d’onze dies i fins sis mesos després d’una prova diagnòstica d’infecció activa de covid-19 amb resultat positiu.

El 8 de novembre els Estats Units van anunciar l’obertura de fronteres als viatgers vaccinats del tot. A banda el certificat que acrediti la vaccinació, els viatgers també han de mostrar una prova d’antígens negativa feta com a màxim tres dies abans del viatge. Els ciutadans que no n’hagin rebut cap dosi també hauran de mostrar una prova d’antígens negativa. Al Regne Unit, d’ençà del 4 d’octubre els viatgers provinents d’un país que no estigui inclòs a la llista vermella, i estiguin vaccinats del tot, hauran de mostrar una prova d’antígens negativa i emplenar el formulari “passenger locator form” (“formulari de localització dels passatgers”).

El llistat de països i zones de risc s’actualitza cada set dies. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties posa a disposició dels ciutadans un mapa amb els nivells de risc per països i regions europees.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.