Proves d'antigens

Comença el fred i arriben, doncs, els primers virus i bacteris de les malalties respiratòries com la grip o els refredats. Això, normalment, no implicaria gaires maldecaps, però en plena pandèmia suscita una mà de dubtes. I més ara, que amb l’augment de la vaccinació s’han relaxat les mesures de protecció que l’any passat van servir per a reduir aquestes malalties al mínim. Enguany és molt més habitual tornar-les a agafar. I molts es demanen: és aquell refredat que tinc cada any o he agafat la covid-19? Malgrat que al començament un refredat nasal o el mal de coll no eren considerats símptomes de la covid-19, amb les noves variants i la vaccinació això ha anat canviant.

Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació

Amb la variant delta, la tos, la febre i la pèrdua de gust ja no són tan corrents, tot i que són símptomes que es poden presentar igualment, i, en canvi, el mal de cap sense febre, el coll irritat i la picor al nas són més freqüents.

Quins símptomes s’han de tenir en compte?

Els símptomes lleus més habituals són febre o febrícula, mal de cap, mal de coll, tos seca, cruiximent a totes les articulacions, vòmits i o diarrees, refredat nasal, fatiga, pèrdua de gana o pèrdua d’olfacte i de gust. Si tenim dificultats respiratòries sobtades o una febre mantinguda uns quants dies, la simptomatologia es considera greu.

En el cas dels nens, s’han de tenir en compte els mateixos símptomes, però el mal de coll i el refredat nasal apareixen conjuntament amb algun altre símptoma de la llista.

Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?

Com puc saber si és covid-19 o grip?

Enguany la població tindrà molts dubtes a l’hora de saber si té covid-19 o grip. El problema és que les úniques proves realment fiables per a descartar una cosa o una altra són les d’antígens o les PCR. En cas de sospita, cal anar al centre d’atenció primària perquè facin la prova pertinent i descartin la covid, tot i que també hi ha l’opció de fer un prova d’antígens que es pot comprar a la farmàcia.

Els experts fan més observacions, com ara que la grip, des d’un primer moment, té una afectació més general, ens fa mal tot. En canvi, amb la covid-19 hi ha unes etapes inicials de mal el coll, febre, congestió nasal i pèrdua de l’olfacte, per no hi ha aquest component general.

com es diferencia d’un refredat? Si tenim mocs i tos, ens hem de fer una prova d’antígens?

Els refredats es caracteritzen pels típics esternuts, una mica de tos, molta mucositat, congestió nasal amb moc fluid, picor al coll i ulls plorosos. Tot i que també hi ha malestar, el cansament acostuma a ser lleu i la febre és inusual. Si apareix tos persistent i febre, paga la pena de fer-se una prova per descartar haver agafat la covid-19.

També cal tenir en compte que, d’entrada, la mucositat no és un símptoma de covid-19. I la tos tota sola, tampoc. Cal fer una valoració clínica i epidemiològica més àmplia.

Quan es fa la prova d’antígens o la PCR?

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya diu que tots aquests símptomes s’han de valorar en un context clínic. Si se sospita que aquests símptomes poden correspondre a unes altres patologies, pot ser que no es decideixi de fer la prova. L’última paraula la tindrà el metge. Per al diagnòstic, també es valoren antecedents epidemiològics dins el context general dels símptomes, com ara ser contacte estret d’algú que ha sortit positiu en coronavirus o haver viatjat a un país amb un alta incidència. Segons els dies d’evolució dels símptomes, es pot fer una prova d’antígens o una PCR.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.