Aquesta setmana, els governs d’arreu del país han demanat d’ampliar l’ús del passaport covid per a accedir a establiments com ara bars, restaurants i més espais tancats en què no es poden garantir les mesures de seguretat. Quan la justícia ho validi, qui ho vulgui se l’ha de descarregar per mostrar que s’ha vaccinat del tot, té un resultat negatiu d’una PCR o bé anticossos d’una infecció recent de la covid-19. Però és cert que el certificat té una data de caducitat?

Com aconseguir el certificat covid? Descarregueu-vos el passaport

Fins quan dura, el passaport covid?

Els ciutadans que s’hagin vaccinat del tot amb Pfizer, Moderna, AstraZeneca o la monodosi de Janssen poden descarregar-se el certificat covid i, en aquest cas, és vàlid durant un any d’ençà de la darrera dosi. Ara, els qui van ser positius en una prova PCR o d’antígens i després han estat negatius, també poden descarregar-se’l, però solament tindrà una validesa de sis mesos, és a dir, 180 dies. Tots els usuaris poden consultar al web de Salut si el passaport és vàlid o si ja ha caducat. Els no vaccinats poden obtenir el certificat si s’han fet una prova PCR o d’antígens amb resultat negatiu en les darreres 72 hores i 48 hores respectivament.

I els que han passat la malaltia després d’haver rebut la primera dosi?

Si després de la primera dosi del vaccí, hom es contagia, també pot obtenir el certificat. En aquest cas, es podran vaccinar amb la segona dosi dos mesos després d’haver superat la malaltia. A més, si el pacient ha passat la covid-19 i al cap de dos mesos li posen el vaccí, estarà vaccinat del tot i, per tant, també podrà descarregar-se el certificat.

El període es redueix a Catalunya Nord

A Catalunya Nord, a partir d’avui els més grans de 18 anys poden rebre la tercera dosi del vaccí contra la covid quan hagin passat 5 mesos de la primera. A més, el govern ha fet saber que si no reben el vaccí de reforç, el certificat de vaccinació es desactivarà automàticament 7 mesos després de la segona dosi. Per tant, deixaran un marge de 2 mesos d’ençà que puguin rebre la tercera dosi i la desactivació del certificat covid perquè tots els majors d’edat es vaccinin amb la tercera dosi. Quan la data d’expiració s’acosti, els ciutadans rebran un avís al telèfon mòbil. Fins ara, el reforç es posava als més grans de 65 anys.

Europa vol limitar-ne la validesa al cap de nou mesos

Uns quants països d’arreu d’Europa fan servir el passaport covid de garantia per a controlar les possibles infeccions en establiments o esdeveniments que concentrin grans aglomeracions. Arran d’això, la Comissió Europea ha proposat de limitar a nou mesos la validesa del certificat de vaccinació per a viatjar. Per això insten els estats a garantir l’accés a dosis de reforç abans no s’acabi aquest període.

On i quan cal mostrar el passaport covid?

Per què apliquen aquest topall?

L’executiu europeu posa aquest límit perquè el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties estableix que la protecció d’infeccions disminueix a partir dels sis mesos de la segona dosi. La proposta preveu tres mesos addicionals perquè les campanyes de vaccinació es puguin ajustar. Per això Brussel·les espera que tots els estats la validin i que entri en vigor a partir del 10 de gener de 2022. Si finalment s’aprova, els ciutadans que vulguin viatjar hauran de posar-se la tercera dosi o fer-se proves d’antígens per demostrar que no estan contagiats.

Qui i quan s’ha de posar la tercera dosi del vaccí?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.