passaport covid Catalunya

El passaport covid –l’eina que permet d’acreditar si algú s’ha vaccinat del tot, té una prova diagnòstica negativa o ha desenvolupat immunitat natural per haver passat la malaltia– es va concebre per a facilitar el turisme entre països, però ara s’ha estès per a entrar en alguns establiments. Us expliquem l’estat de la qüestió als diferents territoris del país:

Com aconseguir el certificat covid? Descarregueu-vos el passaport

Catalunya diu adeu al certificat covid

La comissió delegada en matèria de covid del govern català ha decidit de retirar l’obligatorietat del certificat covid per accedir a locals i establiments i la nova decisió es publicarà la mitjanit del 26 de gener al DOGC en una nova resolució. Consideren que a variant òmicron ha demostrat de tenir escapament immunitari, això fa que una part important de la població es pot tornar a infectar, independentment del seu estat vaccinal o d’haver passat la malaltia.  A més, als geriàtrics es faran proves d’antígens als visitants que no estiguin vaccinats.

Tanmateix, el certificat covid continua sent necessari per a viatjar a altres estats i accedir als establiments de la resta del país.

El País Valencià demanar de prorrogar-lo

D’ençà del 4 de desembre també es demana el passaport covid per a accedir a diversos establiments del País Valencià. El president Ximo Puig ha confirmat que la Generalitat ha demanat al Tribunal Superior de Justícia l’aval per a prorrogar-lo fins al 28 de febrer. Ara per ara, cal mostrar el certificat covid per a accedir als locals de restauració i de lleure, hospitals, residències, gimnasos, cinemes, circs, seus festeres i a espais on es facin celebracions de més de 500 persones on no es pot portar sempre màscara. Així mateix, també serà necessari per assistir a festivals de música, esdeveniments i celebracions i per a visitar pacients o interns en hospitals i residències.

Una altra errada imperdonable de la Generalitat de Catalunya– Editorial Vicent Partal

Caduca, el passaport covid? Quan? Tota la informació

La justícia avala d’ampliar el certificat covid

El Tribunal Superior de Justícia de les Iles (TSJIB) ha avalat d’ampliar el certificat covid als bars i restaurants, independentment de la seva cabuda, als gimnasos i més equipaments culturals i piscines. Fins ara, la mesura s’exigia per accedir als restaurants, bars i celebracions, on es reuneixin més de cinquanta persones. A més, el certificat continua sent obligatori per accedir als establiments de lleure nocturn i les residències de gent gran. Això suposa que les Illes que tenen el nivell 3 d’alerta, és a dir, Mallorca, Menorca i Eivissa, hagin de demanar obligatòriament el passaport covid en tots els restaurants, establiments culturals i els esdeveniments amb motiu de festes populars.

La gran novetat d’ençà del 16 de desembre és l’aval a exigir als sanitaris que no estiguin vaccinats que s’hagin de fer tres proves diagnòstiques de la covid-19 cada setmana, dues de les quals hauran de ser PCR, i seran de franc. Els sanitaris que hagin passat la malaltia n’estan exempts durant els noranta dies posteriors al diagnòstic de la infecció. També s’hauran de fer una prova diagnòstica els sanitaris que comencin a treballar o que tornin d’un període de permís o de vacances. La prova s’haurà de fer 72 hores després de la incorporació al lloc de feina, a tot estirar.

Quan una illa es trobi en el nivell 2 d’alerta o superior es demanarà també per a accedir a establiments turístics amb habitacions d’ús compartit com ara albergs, refugis i habitacions compartides. En el nivell 3 també el certificat covid també afecta gimnasos, cinemes i circs amb carpa.

[INTERACTIU] Així impacta la vaccinació sobre contagis, crítics i morts a Catalunya

A Catalunya Nord, és bàsic per al dia a dia

Catalunya Nord és el territori del país en què el passaport covid està més establert per a les activitats socials. És obligatori per a entrar en cafeteries, restaurants, centres comercials, hospitals, residències de gent gran i centres sanitaris. També cal mostrar-lo per assistir a espais culturals o llocs en què es facin espectacles. A més, cal mostrar-lo per a viatjar en avió, tren o en autobusos amb trajectes de llarga distància.

També és obligatori per als treballadors de cara al públic. Qui no el presenti, pot ser suspès de sou i feina.

Qui són els heterogenis manifestants antipassaport covid de Perpinyà?

Andorra estableix tres categories

Tot i que originalment el govern andorrà es va mostrar reticent a la mesura, va acabar decretant un sistema de semàfor que defineix a quins establiments és obligatori (color roig), a quin és opcional a canvi d’un relaxament de les restriccions (carabassa) i a quin no és necessari (verd).

El passaport covid a Andorra és obligatori per a accedir a discoteques, pub amb pista de ball o esdeveniments de més de mil personesesdeveniments culturals i esportius en interiors i amb menys de mil persones, bars, restaurants i pubs sense pista de ball, gimnasos, perruqueries, centres d’estètica, balnearis, pistes d’esquí i sales de jocs d’atzar. En nivell carbassa se situen els esdeveniments esportius a espais interiors de menys de 100 persones. Si es realitza el control d’accés, els esportistes poden prescindir de la màscara.

Per a la resta de sectors, no és necessari presentar el passaport covid.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.