passaport covid Catalunya

El passaport covid –l’eina que permet d’acreditar si algú s’ha vaccinat del tot, té una prova diagnòstica negativa o ha desenvolupat immunitat natural per haver passat la malaltia– es va concebre per a facilitar el turisme entre països, però aquestes darreres setmanes n’hi ha hagut que també l’exigeixen per treballar o fer activitats socials. A l’estat espanyol, el Tribunal Suprem ha establert un precedent a demanar el passaport covid en establiments de lleure i de restauració, i els altres governs del país ja ho estudien. Us expliquem l’estat de la qüestió als diferents territoris del país:

Com es pot descarregar el passaport covid?

Passaport covid per al lleure nocturn a Catalunya

El govern de la Generalitat de Catalunya ha autoritzat la reobertura dels establiments de vida nocturna en espais interiors a partir del divendres, 8 d’octubre. Per a accedir-hi, caldrà mostrar el passaport covid que acrediti la vaccinació completa, la immunitat natural o una prova diagnòstica negativa. Amb tot, cal tenir en compte que l’ús del passaport covid ha de tenir l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que encara no s’hi ha pronunciat. En canvi, no el consideren per sectors com la restauració, els comerços o els espais culturals. D’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va dir que també es podria fer servir en cas d’un repunt de contagis com una alternativa al tancament directe de sectors, tal com es va fer mesos enrere.

[INTERACTIU] Així impacta la vaccinació sobre contagis, crítics i morts a Catalunya

La situació al País Valencià podria canviar d’ací poc

Ara no es demana, però la situació podria canviar. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un relaxament generalitzat de les restriccions contra la covid i una intensificació de les converses amb el sector del lleure nocturn i els festivals per implantar el passaport covid com a requeriment per accedir-hi.

La Coordinadora Empresarial del Lleure i l’Hostaleria creu que el País Valencià va tard amb la implantació del passaport covid i demana que no sigui una eina que acabi endarrerint més l’obertura total del lleure nocturn.

Passaport covid per entrar a les discoteques de les Illes

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes (TSJIB) ha donat llum verda a l’autorització del passaport covid a l’entrada de les discoteques. A partir de divendres, 8 d’octubre, podran reobrir amb una cabuda màxima del 75% amb el consum de begudes a una taula i màscara obligatòria per accedir a la zona de ball. L’horari de tancament serà, com a màxim, a les 5.00, amb la possibilitat que els municipis puguin acordar que tanquin més aviat.

Ja està establert que cal per a viatjar a les Illes. Abans, els viatgers provinents d’uns altres llocs de l’estat espanyol havien d’omplir un formulari de viatge específic, però d’ençà de mitjan setembre s’exigeix el certificat, tal com es demana als provinents de la resta del món.

A Catalunya Nord, és bàsic per al dia a dia

Catalunya Nord és el territori del país en què el passaport covid està més establert per a les activitats socials. És obligatori per a entrar en cafeteries, restaurants, centres comercials, hospitals, residències de gent gran i centres sanitaris. També cal mostrar-lo per assistir a espais culturals o llocs en què es facin espectacles. A més, cal mostrar-lo per a viatjar en avió, tren o en autobusos amb trajectes de llarga distància.

També és obligatori per als treballadors de cara al públic. Qui no el presenti, pot ser suspès de sou i feina.

Qui són els heterogenis manifestants antipassaport covid de Perpinyà?

Andorra s’hi ha mostrat contrària 

Fins ara, el cap de govern, Xavier Espot, s’ha mostrat contrari a establir restriccions especials per als no vaccinats, però no descarta que la posició canviï si empitjora la situació epidemiològica. A més, arran de l’anunci del ministre de Turisme francès, Jean-Baptiste Lemoyne, que estudien de demanar el passaport covid per esquiar a l’hivern, Andorra podria acabar seguint el mateix camí. El portaveu del govern, Eric Jover, va dir que demanar el certificat era un dels elements que valoraven per garantir l’èxit de la temporada d’hivern, i que farien tot allò que calgués.

Andorra flexibilitza l’ús de la màscara en les reunions de feina i amplia la cabuda als restaurants

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.