El passaport covid permet viatjar a tota la Unió Europea: com es pot descarregar?

  • Tot allò que cal saber sobre el nou passaport covid, anomenat oficialment Certificat Digital Covid-19 de la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
23.07.2021 - 14:00
Actualització: 26.11.2021 - 14:34

El passaport covid, conegut formalment com a certificats digitals covid, serveix per a facilitar la lliure mobilitat dins la Unió Europea o accedir a alguns establiments, perquè conté informació sobre si el viatger ha rebut el vaccí o té un resultat negatiu de la PCR o anticossos d’una infecció recent de la covid-19.

Com es pot demanar?

Al País Valencià es pot demanar a la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, a l’aplicació mòbil GVA +Salut o al portal del pacient amb el número de la targeta sanitària. També es pot demanar presencialment als centres de salut.

A Catalunya es pot demanar a la web de “La meva salut” i a l’aplicació mòbil. Per fer-ho, cal anar a l’apartat d’Informes i Resultats, on hi ha un requadre destacat titulat “Certificat covid-19 Digital UE”. Fent-hi clic, ofereix els tres tipus de certificats disponibles: el de vaccinació, el de recuperació de la malaltia i el de prova diagnòstica negativa. En cas que no pugueu accedir al certificat per alguna mena d’error –com ara que no aparegueu com a vaccinats–, heu de trucar al 061.

Passaport covid a Catalunya: com aconseguir el certificat a la Meva Salut?

A les Illes ja es pot demanar en set punts presencials. Són l’Hospital Universitari Son Espases, l’Hospital Comarcal d’Inca, l’Hospital de Manacor, el Centre de Salut Canal Salat, l’Hospital General Mateu Orfila, l’Hospital Can Misses i l’Hospital de Formentera. També es podrà demanar al portal del pacient amb el sistema cl@ve, un certificat digital o el DNI electrònic. En cas de no tenir-ne, es podrà indicar una adreça de correu, on s’enviarà físicament.

Com és el passaport?

Oficialment, el passaport s’anomena Certificat Digital Covid-19 de la Unió Europea i, de fet, són tres certificats diferents, segons si és de vaccinació, de malaltia superada o de diagnòstic. El de vaccinació té una validesa de 365 dies després d’haver inoculat el vaccí; el certificat de recuperació és vàlid durant els 180 dies posteriors a la recuperació després d’una prova PCR; i el de diagnòstic, 72 hores després d’haver fet una prova PCR i 48 hores després d’haver fet una prova d’antígens.

Es pot expedir en paper o en format digital i té un codi QR que cal validar per comprovar la informació personal. El codi QR inclou la informació necessària i una signatura digital per a assegurar que el document és autèntic. Conté el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició del document, un identificador únic del certificat i informació relativa al vaccí rebut, la prova diagnòstica i la recuperació de la malaltia, si s’escau.

El certificat es pot desar en una aplicació mòbil o imprimir-lo. No hi ha cap aplicació europea, sinó que cada país té la seva aplicació mòbil per a desar els certificats.

De què serveix?

L’objectiu del certificat és afavorir la lliure circulació pels territoris europeus o cribrar qui accedeix a establiments tancats i evitar que vaccinats i persones amb immunitat natural perquè ja han superat la malaltia hagin d’aïllar-se o fer-se proves PCR abans de travessar les fronteres. A banda, també servirà per a homogeneïtzar el format de les proves PCR per als qui encara no tinguin immunitat contra la covid.

Si bé els governs europeus s’han compromès a eximir de proves addicionals o quarantenes els portadors del certificat, es reserven el dret de tornar a imposar restriccions sanitàries si són “necessàries” i “proporcionades” per a controlar la pandèmia en situacions imprevistes com, per exemple, l’aparició d’una nova variant que es consideri preocupant. En aquest cas, els estats haurien de notificar-ho a la Comissió Europea i a la resta d’estats membres i justificar la decisió.

Quins països l’accepten?

El certificat covid és una iniciativa de la Unió Europea, de manera que l’emeten i l’accepten els vint-i-set estats que en són membres: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, la República Txeca i Xipre.

A banda, també l’accepten Albània, Andorra, Armènia, Suïssa, les Illes Faroe, Geòrgia, Israel, Islàndia, Liechtenstein, Moldàvia, Mònegue, el Marroc, Macedònia, Noruega, Panamà, San Marino, Sèrbia, Turquia, Ucraïna el Regne Unit i la Ciutat del Vaticà.

Es pot viatjar a un altre país de la UE sense el passaport covid?

La lliure circulació és un dret fonamental de la Unió Europea, de manera que no es pot impedir pel fet de no tenir el passaport covid. Ara bé, els estats podrien imposar restriccions concretes, com ara aïllaments o l’obligatorietat de presentar una prova PCR prèvia a l’entrada al seu territori.

Quins vaccins acredita?

El passaport covid tan sols acredita els vaccins autoritzats per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que actualment són quatre: Pzifer-BioNTechModernaAstraZeneca i Janssen. El document també pot recollir informació sobre uns altres vaccins no autoritzats per l’EMA, però que es posen a països de la UE, com ara la russa Sputnik V i la xinesa Sinofarm. En aquest cas, cada estat membre haurà de decidir si accepta com a immunitzats ciutadans que hagin rebut aquests vaccins.

Per què hi ha recuperats de la malaltia que no poden descarregar el certificat?

Moltes persones s’han trobat el problema que, tot i haver passat la malaltia, no poden descarregar el certificat de recuperació. Això és perquè en el seu moment van ser diagnosticats amb una prova d’antígens, però el protocol dels certificats només contempla els diagnòstics amb prova PCR i deixa fora milers de persones amb anticossos perquè van passar la malaltia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor