on puc viatjar

Podrem viatjar aquest estiu? Amb la millora progressiva de les dades epidemiològiques per l’avenç de la vaccinació, com més va més s’albiren unes vacances amb una certa normalitat. Els sectors econòmics dependents, poc o molt, del turisme confien que l’arribada de visitants els doni aire després de mesos de pèrdues per les restriccions contra la covid. Amb tot, molts països mantenen restriccions i no accepten l’arribada de viatgers o hi imposen quarantenes que la dificulten.

[MAPA] Més de mil milions de dosis administrades: així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món

Per facilitar la mobilitat entre països europeus, s’ha aprovat el certificat digital covid, també conegut com a passaport covid, que acredita si algú s’ha vaccinat té immunitat natural perquè ha passat la malaltia o ha sortit negatiu en una prova diagnòstica. Amb tot, el document deixa en l’aire la possibilitat que els estats membres imposin restriccions afegides als viatgers, de manera que el document no garanteix absolutament la lliure mobilitat per la Unió Europea, tot i que els governs s’han compromés a fer-ho només en situacions excepcionals. Oficialment entrarà en vigor l’1 de juliol, però ja es pot fer servir com a prova pilot a l’estat espanyolAlemanyaGrèciaDinamarcaBulgària, la República TxecaCroàcia Polònia.

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?

El certificat covid s’expedirà tant en paper com digital, que es podrà dur al telèfon mòbil. Tots dos tindran un codi QR amb la informació necessària i una signatura digital per a assegurar que el document és autèntic. Contindrà el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició del document, un identificador únic del certificat i informació relativa al vaccí rebut, la prova diagnòstica o la recuperació de la malaltia.

A Catalunya, es pot demanar el certificat covid a l’aplicació i la pàgina web de ‘La meva salut’

El certificat covid és una iniciativa de la Unió Europea, de manera que l’emetran i l’acceptaran els vint-i-set estats que en són membres: Alemanya, ÀustriaBèlgicaBulgàriaCroàciaDinamarcaEslovàquiaEslovèniaEspanyaEstòniaFinlàndiaFrançaGrèciaHongriaIrlanda, ItàliaLetòniaLituània, LuxemburgMaltaels Països BaixosPolòniaPortugalRomaniaSuèciala República Txeca Xipre.

A banda, la Unió Europa ha obert la proposta a IslàndiaLiechtensteinNoruega i Suïssa, que actualment fan proves amb el sistema digital. També hi ha converses avançades perquè acceptin el certificat AndorraAustràliaCanadà, els Estats Units d’AmèricaMalàisia, el MarrocMoldàviaMònegueNova Zelanda, el Regne UnitSingapurSuïssa i Ucraïna.

La Unió Europea també ha rebut la sol·licitud per acceptar el certificat covid d’AlbàniaBòsnia i HercegovinaCorea del SudIsrael, el JapóKossoveMontenegroMacedònia del nordSan MarinoSèrbiaTaiwan i Turquia.

Els bitllets d’avió, un 47% més barats en comparació de l’estiu del 2019

Fins que no entri en funcionament, caldrà consultar una per una les restriccions de cada país de la Unió Europea, de la mateixa manera que als països de fora de la Unió Europea. Malgrat la incertesa per la situació, VilaWeb us informa de les restriccions vigents en algunes de les destinacions més cobejades. A Europa no hi ha un criteri unificat –ni tan sols entre els estats membres de la Unió Europea– i cal mirar les restriccions de cada estat.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Podem viatjar a l’estat francès?

Com a membre de la Unió Europea, l’estat francès és un dels que acceptarà el certificat verd quan sigui vigent. Ara com ara, les autoritats recomanen de no anar-hi i demanen una prova PCR negativa de trenta-sis hores d’antiguitat a tot estirar. Alternativament, la prova pot ser de setanta-dues hores abans si també es presenta una prova d’antígens negativa de vint-i-quatre hores abans. També es podrà presentar un certificat que acrediti haver rebut tota la vaccinació de Pfizer, Moderna o AstraZeneca al menys catorze dies abans del viatge, o de Janssen vint-i-vuit dies abans.

Un cop s’arribi a la destinació, les autoritats poden indicar de fer una segona prova PCR. Els menors d’onze anys en resten exempts. No imposen un aïllament obligatori als visitants, però sí que s’haurà de fer en cas de presentar símptomes semblants als de la covid. A més, els visitants han de presentar una declaració on garanteixin que no han tingut contacte amb cap cas positiu de covid ni símptomes els catorze dies previs al viatge.

No caldrà complir aquestes condicions en cas que s’accedeixi per via terrestre i es facin desplaçaments d’una durada inferior a vint-i-quatre hores en un radi de fins a trenta quilòmetres del lloc de residència; desplaçaments per motius professionals per urgència que impedeixin de fer les proves prèvies; o desplaçaments de transportistes mentre treballen. Totes aquestes condicions s’han d’acreditar amb documents.

Podeu consultar ací les indicacions del govern francès.

El govern francès preveu una reobertura de quatre fases amb confinament nocturn fins al juny

Podem viatjar a Itàlia?

Com a país de la Unió Europea, quan el certificat verd sigui operatiu podrà servir per a certificar la immunitat. Ara com ara, tothom que viatgi a Itàlia ha de presentar una prova PCR o d’antígens negativa de quaranta-vuit hores d’antiguitat a tot estirar. Els infants de dos anys o menys en són exempts. A banda, els viatgers han de presentar una declaració on especifiquin l’origen, garanteixin que no són positius de covid i es comprometin a seguir les restriccions per aturar la covid. Un cop a Itàlia cal informar les autoritats sanitàries de l’arribada.

També es pot entrar a Itàlia sense la prova diagnòstica prèvia i la declaració jurada, però en aquest cas cal fer un aïllament de deu dies i fer una nova prova PCR o d’antígens al final de l’aïllament.

Podeu consultar les indicacions del govern italià.

La covid-19 no desapareixerà: així la tractarem en el futur

Podem viatjar a Alemanya?

Alemanya és un dels estats que ja accepten els certificats covid dins de la fase de proves. Tots els turistes que vulguin visitar Berlín o qualsevol altra ciutat d’Alemanya però no tinguin immunitat, han de presentar una prova diagnòstica de la covid de quaranta-vuit hores d’antiguitat a tot estirar, excepte els infants de cinc anys o menys. Un cop allà, els ciutadans dels Països Catalans (zones considerades de risc o d’alta incidència) hauran de complir un aïllament de deu dies, que es pot reduir amb una prova PCR negativa, un certificat de vaccinació o un de recuperació a partir del cinquè dia d’aïllament. Podeu consultar ací la relació de regions del món segons la classificació que en fa el Robert Koch Institute.

A banda, els viatgers que hagin estat en una zona considerada de risc o d’una alta incidència els deu dies previs a l’arribada a Alemanya han d’omplir un formulari digital explicant-ho.

Podeu consultar ací les indicacions del govern alemany.

Puc fer esport com abans si he passat la covid-19?

Podem viatjar a Grècia?

Grècia també és dels estats que ja accepta els nous certificats digitals covid. Tots els viatgers han de presentar una prova PCR negativa de setanta-dues hores d’antiguitat a tot estirar, un certificat de recuperació o un de vaccinació. A l’aeroport, els visitants podran ser sotmesos a proves ràpides aleatòries.

Els viatgers han d’omplir un formulari un dia abans de l’arribada a Grècia a tot estirar, on han d’informar d’on faran l‘aïllament obligatori de set dies en cas que no presentin la prova PCR negativa ni els certificats d’immunitat.

Podeu consultar ací les indicacions del govern grec.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Podem viatjar a Angleterra?

El Regne Unit és un dels estats amb el ritme de vaccinació més alt del món, motiu pel qual molts turistes poden considerar-lo atractiu. Amb tot, ara mateix el govern imposa restriccions segons l’origen als viatgers que vulguin entrar a Anglaterra. Els Països Catalans són a la llista ambre, de manera que abans de viatjar-hi els turistes que en vinguin d’ací han d’omplir un formulari informant com els podran localitzar, presentar un resultat negatiu d’una prova diagnòstica amb tres dies d’antiguitat a tot estirar i haver reservat i pagat dues proves diagnòstiques posteriors a l’arribada: una el segon dia i una altra el vuitè. Qui arribi al Regne Unit sense un resultat negatiu de covid pot ser sancionat amb cinc-centes lliures de multa.

Un cop allà, els turistes hauran d’aïllar-se durant deu dies i fer les dues proves diagnòstiques. El govern britànic avisa que qui trenqui l’aïllament obligatori podrà ser sancionat amb una multa de 10.000 lliures. També podrà ser sancionat amb la mateixa quantitat o ser condemnat a deu anys de presó si no s’informa acuradament dels països als quals s’ha viatjat durant deu dies abans de l’arribada al Regne Unit.

El govern ha prohibit l’entrada a viatgers que hagin estat en els deu dies anteriors a l’entrada a Angola, l’Argentina, Bangladeix, Bolívia, Botswana, el Brasil, Burundi, Cap Verd, Xile, Catar, Colòmbia, la República Democràtica del Congo, l’Equador, Esuatini, Etiòpia, les Filipines, la Guaiana Francesa, la Guaiana, l’Índia, Kenya, Lesotho, Malawi, Moçambic, Namíbia, Oman, el Paquistan, Panamà, el Paraguai, el Perú, Ruanda, les Seychelles, Somàlia, Sud-àfrica, Surinam, Tanzània, els Emirats Àrabs, l’Uruguai, Veneçuela, Zàmbia i Zimbàbue.

Podeu consultar ací les indicacions del govern britànic. 

El Regne Unit relaxa les restriccions i reobre cinemes, museus i l’interior de bars i restaurants

Podem viatjar a Turquia?

Istambul, una de les destinacions turístiques més populars del món, té una política permissiva amb l’arribada de visitants. Fins al 30 de maig, els viatgers han de presentar una prova PCR negativa de setanta-dues hores d’antiguitat a tot estirar. A banda, han de presentar omplert un formulari amb les dades personals, amb el qual el govern turc els facilitarà un número d’identificació per fer-ne seguiment en cas de qualsevol incidència amb la covid.

Podeu consultar ací les recomanacions de l’oficina de turisme turca.

Què en faig, de la màscara, si he d’esternudar?

Podem viatjar a les Canàries?

Molts viatgers també s’han interessat per destinacions turístiques de l’estat espanyol, perquè les restriccions de mobilitat són més relaxades que en alguns altres indrets. Una de les destinacions més populars són les vuit Illes Canàries: Gran Canària, la Palma, Lanzarote, Fuerteventura, la Gomera, el Hierro, Tenerife i la Graciosa.

El govern canari havia demanat de mantenir el tancament perimetral als viatgers provinents de l’estat espanyol, però el Tribunal Superior de Justícia no ho ha ratificat. D’aquesta manera, ara per ara, els viatgers han de presentar una prova diagnòstica de la covid de setanta-dues hores d’antiguitat a tot estirar. Excepcionalment, si no es pot presentar, el viatger s’ha d’aïllar tot just d’arribar i només pot sortir per fer-se una prova diagnòstica, que s’haurà de fer durant les setanta-dues hores posteriors a l’arribada. El resultat s’ha d’enviar a l’adreça pdiasviajes@gobiernodecanarias.org. Qui no presenti el resultat d’una prova diagnòstica en el termini establert, haurà de mantenir l’aïllament durant deu dies i podrà ser sancionat.

Podeu consultar ací les indicacions del govern canari.

Proves d’antígens: com funcionen? Quina fiabilitat tenen? Se’n poden comprar a les farmàcies?

Podem viatjar a les Seychelles, els Estats Units o Israel?

També ha crescut l’interès pels països on el ritme de vaccinació és més alt, com les SeychellesIsrael, els Emirats Àrabs, Bahrain, el Regne Unit o els Estats Units.

A les illes Seychelles, tots els visitants han de presentar un resultat negatiu d’una prova PCR feta setanta-dues hores abans de viatjar, a tot estirar. A més, els viatgers han de contractar una assegurança sanitària que cobreixi la covid i han de sol·licitar formalment autorització per a entrar-hi. Podeu consultar ací les indicacions del govern de les Seychelles.

Israel, el segon estat amb més percentatge de la població vaccinada del món, és molt restrictiu amb l’arribada de viatgers i no permet l’entrada de turistes. Només hi poden entrar els ciutadans amb la nacionalitat o la residència israeliana, o els immigrants amb un permís de treball. Podeu consultar ací les indicacions del govern israelià.

Tampoc no podem viatjar, de moment, als Estats Units, perquè prohibeixen l’entrada de viatgers provinents d’Europa. Podeu consultar ací les indicacions del govern dels EUA.

Brussel·les demana que els estrangers vaccinats puguin entrar a la UE per revitalitzar el turisme

Podem viatjar a Mèxic?

En canvi, Mèxic és un dels estats del món més permissius amb els viatgers i ni tan sols cal fer una prova PCR per anar-hi. Tan sols cal és omplir el formulari México vuela seguro abans d’arribar-hi.

Podeu consultar ací les indicacions de l’ambaixada de Mèxic a l’estat espanyol.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.