L’obligatorietat ‘de facto’ del vaccí comença a Catalunya Nord i l’estat francès

  • Avui entra en vigor un enduriment de l'exigència de l'ús del passaport covid per a fer vida social

VilaWeb
Redacció
08.08.2021 - 21:50

Avui entra en vigor a Catalunya Nord i la resta de l’estat francès un enduriment de l’exigència de l’ús del passaport covid per a fer vida social. El canvi, impulsat pel president francès, Emmanuel Macron, ha estat vist en general com una manera d’imposar l’obligatorietat de facto del vaccí, i per això ja fa tres setmanes que hi ha protestes multitudinàries a Catalunya Nord i arreu de l’estat.

El temor de molts estats occidentals, ara que la maquinària de la vaccinació ja fa mesos que està en marxa, és que per arribar a tenir un percentatge prou gran de ciutadans protegits calgui anar més enllà de la persuasió. A vuit mesos de les eleccions presidencials, Macron s’ho ha pres com una lluita cabdal, i va voler fer obligatòria la vaccinació, però no se’n va sortir perquè el Consell Constitucional li ho va impedir.

On caldrà presentar el passaport covid?

Ara, en canvi, l’alternativa sí que té l’aval constitucional. El passaport covid és un certificat digital, en format QR o PDF i emmagatzemable al mòbil, que indicarà el resultat d’una prova negativa o bé la immunització per alta de la covid o per vaccinació. Fins ara, la normativa ja requeria el passaport covid per assistir a espais on hi hagués més de cinquanta persones. Ara l’exigència va més enllà: caldrà per a entrar a bars i restaurants (tant a l’interior com a l’exterior), als trens, als avions, als autocars (si el viatge és llarg) i als grans supermercats.

Els centres de salut també demanaran el passaport, tot i que en cap cas no es deixarà d’atendre ningú en casos d’urgència, en tingui o no. A banda, d’ençà del juny el passaport era obligatori en espais on hi hagués una cabuda de mil persones: concerts, exposicions, festivals, fires, conferències, esdeveniments esportius i creuers, per exemple. El 21 de juliol hi va haver un enduriment i el topall de mil assistents es va rebaixar a cinquanta, cosa que ha afectat sobretot cinemes, teatres i museus.

Les rebaixes i la situació dels treballadors

Amb tot, el govern de Macron s’ha vist obligat a fer rebaixes respecte del pla inicial. L’òrgan constitucional ha impedit una de les parts més polèmiques de la normativa nova, que preveia que les empreses poguessin acomiadar treballadors temporals que no s’haguessin vaccinat.

En tot cas, els treballadors sanitaris (metges, infermers i personal de residències de gent gran i discapacitats) s’hauran d’haver vaccinat a tot estirar el 15 de setembre, amb una pròrroga fins el 15 d’octubre si en aquella data s’ha rebut la primera dosi. A més, a partir del 30 d’agost s’exigirà que els treballadors de cara al públic mostrin el passaport per poder treballar.

El govern també ha hagut d’admetre rebaixes a les circumstàncies que fan vàlid el document. Tenir una prova negativa serà suficient si és feta dins les últimes setanta-dues hores, i no pas quaranta-vuit, com volia originalment l’executiu. La prova, això sí, es reclamarà també si no ha passat prou temps d’ençà de la segona dosi (una setmana després de la segona dosi de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, una setmana després de la primera dosi si ja s’ha passat la malaltia, i un mes si es va rebre la monodosi de Janssen).

Les excepcions i les circumstàncies especials

El passaport no es podrà exigir de moment als més petits de disset anys, almenys fins el 30 d’agost, quan la mesura es revisarà. Si hom ha rebut un dels vaccins homologats per l’Agència Europea del Medicament en un altre estat, el passaport és vàlid, però caldrà fer uns tràmits amb les autoritats franceses. Els estudiants de tota mena, incloent-hi els d’Erasmus, no hauran de presentar passaport per anar a classe.

Centenars de milers de manifestants omplen els carrers

Aquest cap de setmana, a Perpinyà i més de 150 ciutats s’han fet noves manifestacions i accions contra la decisió del govern francès. Els manifestants fan crides contra “la dictadura sanitària” i reclamen llibertat i resistència contra el govern de Macron. A ciutats com ara París, on la setmana passada hi va haver aldarulls, ahir hi va haver en tot moment agents antiavalots sotjant els manifestants. Al cap d’unes hores hi va haver dures càrregues policíaques.

El pic de manifestants es va produir la setmana passada quan van sortir al carrer més de 200.000 persones contràries a l’exigència del passaport covid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any