Un informe alerta que la protecció de dues dosi de vaccí baixa dràsticament amb òmicron

  • L'informe, publicat per l'Imperial College de Londres, alerta que amb òmicron el risc de reinfencció és més elevat

VilaWeb
Redacció
17.12.2021 - 19:43
Actualització: 17.12.2021 - 19:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’eficàcia dels vaccins contra la variant òmicron podria ésser de menys del 20% en aquells pacients que n’hagin rebut ambdues dosis, si bé aquesta xifra seria d’entre el 55% al 80% en aquells qui n’hagin rebut una tercera. És la conclusió d’un nou informe de l’Imperial College de Londres, que també ha conclòs que la protecció contra la reinfecció podria baixar al 19% en el cas de la variant òmicron. I és que, segons els autors de l’estudi, el risc de reinfecció és 5,4 cops superior en la variant òmicron que no pas en la variant delta.

L’informe, a més, indica que no hi ha indicis que la variant òmicron sigui menys greu que no pas la delta, si bé reconeix que els ingressos hospitalaris n’han sigut menors. La investigació s’ha dut a terme a partir de les dades de tots els casos confirmats per PCR a Anglaterra entre el 29 de novembre i l’11 de desembre, més de 330.000, dels quals almenys 1.846 van ser d’òmicron.

De fet, l’informe afirma que aquells qui faci més de dues setmanes que s’hagin posat la segona dosi tenen “un risc significativament major” de contraure un quadre simptomàtic d’òmicron, en comparació amb aquells qui s’hagin posat la tercera dosi o bé hagin contagiat de la variant delta. Això implica que l’eficàcia del vaccí contra l’òmicron podria ésser d’entre el 0% i el 20% fins i tot després de dues dosis.

“Aquest estudi ens proporciona més proves de la gran capacitat que té l’òmicron per a evadir la immunitat prèvia, sigui per infecció o bé per vaccinació. Aquest nivell d’evasió immunitària significa que l’òmicron representa una amenaça important i imminent per a la salut pública” assegura Neil Ferguson, professor de l’Imperial College i un dels autors de l’estudi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes