Què hem de fer si el setè dia de confinament encara som positius? Som contagiosos?

  • Els experts recomanen d'allargar el confinament a deu dies si les persones continuen essent positius passada la quarantena

VilaWeb
Redacció
11.02.2022 - 13:02
Actualització: 11.02.2022 - 14:02

Amb l’arribada de l’òmicron, menys letal però més encomanadissa que no pas variants anteriors, la xifra de positius diaris s’ha enfilat fins a nivells mai vists. Per això, aquestes darreres setmanes milers de persones s’han hagut de confinar durant almenys set dies, d’acord amb les mesures sanitàries vigents. Però, una volta transcorregut aquest període d’aïllament, alguns es troben que continuen essent positius, tot i no tenir símptomes i estar, en aparença, plenament recuperats de la covid-19. En aquests casos, què es recomana de fer?

Allargar el confinament a deu dies, la solució més prudent si continuen essent positius

Segons el doctor Juan Pablo Horcajada, cap de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, la cosa més prudent és allargar el confinament fins als deu dies, atès que la transmissibilitat és molt més baixa a partir d’aquest punt. Si bé Horcajada admet que hi ha una certa variabilitat respecte de la durada del període de transmissibilitat, que en alguns casos es pot allargar fins al catorzè dia d’infecció, del dia deu en endavant el risc de propagació és mínim. “El dia set encara s’és encomanadís”, diu, però a partir del desè dia la càrrega viral –i, per tant, les probabilitats d’escampar el virus– és molt més baixa. Tot i que no és pas infreqüent que els asimptomàtics encara siguin positius el setè dia de contagi, més enllà d’aquests deu dies és poc comú, afegeix.

A partir del desè dia, aquells que encara siguin positius però no tinguin símptomes poden deixar d’aïllar-se. Així i tot, puntualitza el doctor, caldrà que actuïn amb prudència al llarg dels dies següents i mantinguin en tot moment l’ús de la màscara i redueixin els contactes i l’activitat social. Aquesta recomanació, segons Horcajada, també serveix per a qui s’hagi recuperat del tot del virus. “Abans de tornar a fer vida normal, cal tenir en compte que tot just s’acaba de passar la covid-19”, alerta.

En aquest sentit, el doctor recorda que en les mesures de contenció pandèmica sempre s’ha de trobar un cert equilibri personal i laboral: si bé del punt de vista científic seria prudent d’allargar l’aïllament més enllà d’aquests deu dies, una quarantena més llarga segurament no la compliria la major part de positius, si més no els asimptomàtics. Econòmicament parlant, afegeix, prolongar el període de baixa per covid-19 també podria tenir conseqüències adverses, atès que causaria afectacions importants al mercat laboral. Aquesta, de fet, és la mateixa lògica que van esgrimir les autoritats sanitàries quan, en plena sisena onada, van reduir el període de confinament de deu dies a set.

El confinament de cinc dies, massa curt

Així i tot, cal vetllar perquè la balança no es decanti excessivament cap a l’altre costat. És per això que Horcajada es mostra totalment en desacord amb la proposta, formulada originàriament per la Comunitat de Madrid, d’escurçar el confinament de set dies a cinc. Recorda que, segons un estudi recent de l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit, el punt de més transmissibilitat se situa entre el quart dia d’infecció i el cinquè, independentment de si el pacient té símptomes. Segons l’informe, el percentatge de positius que continuen essent infecciosos al cinquè dia és d’un 31%, una xifra que baixa a un 16% a partir del setè dia i és de tan sols un 5% a partir del desè.

Són unes conclusions similars a les d’un altre estudi elaborat recentment per l’Institut de Malalties Infeccioses i el Centre de Control de Malalties del Japó, segons el qual el pic de transmissibilitat és entre el tercer dia i el sisè, una forquilla semblant a la de l’informe del Regne Unit. Respecte de la transmissibilitat, el setè dia de contagi els investigadors van trobar càrrega viral en tan sols un 19% dels participants, i a partir del desè ja no en van trobar en cap dels participants. El cinquè dia, tanmateix, la meitat de casos continuaven essent contagiosos.

Aquesta proposta d’escurçar les quarantenes, de fet, tampoc no ha estat del tot ben rebuda per les administracions: si bé les autoritats del País Valencià s’han mostrat disposades considerar-la, a Catalunya el comitè científic assessor l’ha desaconsellada. Una opció intermèdia és que els que siguin negatius el cinquè dia de contagi puguin escurçar la quarantena a sis dies. És una estratègia que ja s’aplica en països com ara el Regne Unit, però que ací encara no s’ha proposat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any