Ens hem de fer les proves d’antígens també per la boca?

  • Segons uns quants estudis recents, les proves per via bucal són més eficaces per a detectar l'òmicron que no les proves per via nasal

VilaWeb

Redacció

04.01.2022 - 21:50
Actualització: 05.01.2022 - 07:22

L’arribada de la variant òmicron ha empès els investigadors a reformular la manera en què fem servir les proves d’antígens. Com més va més experts demanen que es facin no solament pel nas sinó també per via bucal, tot aprofitant la mateixa escombreta.

La mostra bucal, més eficaç per a detectar l’òmicron

La raó és que, segons totes les dades que en tenim, l’òmicron és més eficaç que no unes altres variants infectant les cèl·lules de la faringe, però menys infectant les cèl·lules pulmonars. Així, segons uns quants estudis recents d’institucions de renom com ara la Universitat d’Hong Kong i la Universitat de Glasgow, l’òmicron es concentra molt més a la part superior de l’aparell respiratori, sobretot a la gola, que no pas unes altres variants, que es concentraven més a la part inferior, principalment als pulmons.

Per això, l’opció de fer les proves de detecció de covid per via bucal, a més de per via nasal, guanya adeptes en la comunitat científica. Àlex Arenas, físic de la Universitat Rovira i Virgili, explica: “Atès que aquesta infecció es concentra a les vies respiratòries superiors, té sentit que la mostra de la gola sigui més significativa. En tot cas, no costa gens de prendre una mostra simultània de gola i nas, a fi d’aprofitar al màxim la sensibilitat de la prova.”

Un mètode comú en uns altres països, però no ací

Si bé Arenas considera que no seria sobrer de revisar el protocol per afegir-hi la mostra bucal, ara per ara les autoritats sanitàries del país no han actualitzat les recomanacions per a les proves en resposta d’aquestes transformacions, tot i que diuen que estan al cas d’aquests nous estudis i que segueixen la situació de ben a prop.

La pràctica de prendre una mostra nasal i una de bucal quan es fan proves de detecció de la covid-19 no és pas nova; de fet, és rutinària en uns quants països. A Alemanya, aquest mètode és protocol·lari en les PCR i comú en les proves d’antígens; al Canadà és l’opció recomanada, si bé també s’accepten proves amb una única mostra nasal. Al Regne Unit originalment es feien proves amb totes dues mostres, però l’any passat es deixà de fer per una qüestió de comoditat. Així i tot, amb l’arribada de l’òmicron, les autoritats britàniques l’han recuperada per tal de minimitzar els falsos negatius.

Com fer-se un prova d’antígens amb mostra bucal?

El govern britànic mateix explica en aquest vídeo (en anglès) dirigit als professionals sanitaris com fer una prova d’antígens amb mostra nasal i bucal.

Per a la mostra bucal, es recomana de fregar amb la punta de l’escombreta tots dos costats de la part anterior de la boca, rere l’arc de la gola, on hi ha les amígdales. Cal, a més, evitar-ne el contacte amb la llengua i les dents. Seguidament, amb la mateixa escombreta, s’ha de procedir a fer la mostra nasal, tot inserint-la en tots dos narius. “No cal fer força, i no cal empènyer-la gaire endins”, matisa el vídeo. Una vegada obtingudes les mostres, cal introduir-les a l’aparell de detecció tot seguint les instruccions del prospecte, que poden variar segons el model de prova emprat.

Els estudis confirmen l’eficàcia de la mostra bucal

Darrerament, les xarxes s’han omplert de testimonis que diuen haver estat negatius en una primera prova per mostra nasal, però positius quan se n’han fet una segona per via bucal. És el cas de Jennifer L. Rohn, biòloga molecular del University College London (UCL), que explica en un fil que, després d’unes quantes proves d’antígens negatives, finalment va seguir el consell de Twitter i se’n va fer un amb mostra bucal i nasal. Al fil, hi adjunta una imatge en què es veu una prova d’antígens amb resultat positiu.

Per més anecdòtiques que puguin semblar, experiències com la de Rohn tenen el suport dels indicis científics més recents, que demostren que les PCR per via bucal són més efectives per a detectar l’òmicron que no les de via nasal. Segons una investigació, encara preliminar, amb 382 pacients simptomàtics a Sud-àfrica, les PCR per via bucal són més fiables que no les de via nasal: un 100% de les que duien mostra de saliva van detectar l’òmicron, mentre que solament un 86% de les que tenien mostra nasal van ser positives. En la variant delta, en canvi, el resultat fou el contrari: un 100% de les PCR amb mostra nasal van ser positives, però el percentatge de positivitat va caure al 71% en les de mostra de saliva.

És la mateixa conclusió a què ha arribat un altre estudi, sotmès a revisió entre iguals, publicat el 15 de desembre al Journal of Clinical Microbiology. Segons els autors, les PCR per via bucal poden detectar un positiu quatre dies abans que no una prova d’antígens per via nasal. Amb l’arribada de l’òmicron, segons que diuen, aquesta diferència no solament no s’ha reduït sinó que s’ha eixamplat encara més.

No és pas d’estranyar, doncs, que els experts recomanin la doble mostra bucal i nasal en les proves de detecció de la covid-19. Ara per ara, sembla una de les opcions més bones de què disposem a l’hora d’evitar falsos positius i, de retruc, aturar l’onada d’infeccions al país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem