Enquestes eleccions a Catalunya 2024: qui guanyarà?

VilaWeb
Alexandre Solano
06.05.2024 - 21:30
Actualització: 12.05.2024 - 10:16

VilaWeb recorda que aquest article és basat en els resultats d’un sondatge i tan sols s’ha d’interpretar en aquest sentit: tal com s’ha demostrat, no hi ha garanties que aquestes dades siguin reflectides en els resultats finals.

VilaWeb publica avui l’onzena i última enquesta sobre les eleccions a Catalunya, elaborada per EM Analytics. N’hem publicat una cada dia d’ençà que va començar la campanya. L’estimació d’escons serveix per a tenir una imatge fixa del resultat en cas que les eleccions del 12 de maig es fessin ara. Consulteu ací el repartiment d’escons que hi hauria al Parlament de Catalunya.

La primera força a les eleccions seria el PSC, amb 41 escons, sense canvis respecte de la darrera enquesta. En segon lloc, hi hauria Junts, amb 34, i a continuació ERC amb 25, tots dos sense canvis. A força distància i també sense cap moviment, el PP en tindria 12; Vox en guanya un i n’aconseguiria 11, tants com ara fa tres anys.  La CUP tindria 4 diputats, 1 menys que ahir, i Comuns Sumar, 5, sense canvis. Restarien fora de la cambra Ciutadans i Alhora. En canvi, sí que hi entraria Aliança Catalana, amb 3 escons.

Per blocs, l’independentisme –Junts, ERC i la CUP– aconseguiria 63 escons, és a dir, 5 menys que la majoria absoluta. I Aliança Catalana en tindria 3. En canvi, sí que seria possible un pacte alternatiu del PSC, ERC i els Comuns, amb 71 diputats. Un pacte com el de Barcelona, entre el PSC, els Comuns i el PP, en tindria 58, lluny dels 68 necessaris.

Al gràfic següent es pot veure l’evolució del vot i els canvis que hi ha hagut respecte d’ahir:

Durant les darreres hores hi ha hagut alguns canvis. Després de la forta baixada detectada en l’última enquesta, el PSC deixaria de recular i passaria del 29,6% al 29,8% (+0,2). El partit que més ha pujat en aquestes hores és Vox, del 7,3% al 7,9 (+0,6), i aconsegueix el seu màxim d’ençà que va començar el tracking

En canvi, ERC tocaria fons i passaria del 17% al 16,6% (-0,4). La CUP es mantindria en el seu mínim de la sèrie, amb un 4,2%. I Junts, després d’un augment important en l’enquesta anterior, passaria del 21,7% al 21,5% (-0,2). Aliança Catalana, milloraria, del 3,2% al 3,3% (+0,1) i consolidaria els tres escons. 

El PP romandria en el 9,5% i els Comuns tindrien una lleugera baixada, del 5,5% al 5,3% (-0,2). Pocs canvis en els dos partits que serien extraparlamentaris: Ciutadans del 0,7% al 0,8% i Alhora es quedaria en un 0,6%.

En comparació amb tres anys enrere, el PSC passaria d’un 23% dels vots al 29,8%. Junts augmentaria del 20% al 21,5% i ERC baixaria del 21,3% al 16,6%.

El PP doblaria amb escreix el suport electoral, del 3,9% al 9,5% dels vots, i Vox augmentaria del 7,7% al 7,9%. La CUP i els Comuns tindrien una reculada, del 6,7% al 4,2% en el cas de la CUP, i del 6,9% al 5,3% els Comuns. Ciutadans restaria fora del parlament, una desfeta que els faria passar d’un 5,6% a un 0,8%. Aliança Catalana hi entraria, amb un 3,23%, i Alhora (0,6%), no.

Resultats per circumscripció

El repartiment d’escons en les eleccions es fa per circumscripcions. En aquest gràfic interactiu podeu veure l’estimació a Catalunya i per circumscripcions:

El PSC seria la primera força a les circumscripcions de Barcelona i Tarragona, i Junts, a les de Girona i Lleida. Aquest mapa permet de veure la candidatura més votada:

Hi ha moviments a Barcelona i a Tarragona. En el cas de Barcelona, Vox pren un escó al PSC i Aliança Catalana aconseguiria entre un 3,5%-3,6% dels vots i consolidaria els tres escons. A Tarragona, en canvi, el PSC, que n’havia perdut un en la darrera enquesta, ara el recuperaria i el perdria la CUP. 

Tot seguit, podeu consultar el percentatge de vot dels partits a cada circumscripció. El llindar electoral, que la llei estableix al 3%, a la realitat varia segons el territori. A la demarcació de Barcelona, un partit que supera el 3% del vot aconsegueix automàticament 2 diputats; en canvi, a les de Tarragona, Lleida i Girona és habitualment més alt, de vora un 4,5% dels vots.

El darrer escó en disputa

Un dels elements que inclou l’enquesta és la disputa del darrer escó. Ahir, el PSC tenia el darrer escó de Girona i Barcelona, la CUP el de Tarragona i Junts el de Lleida. Després d’haver perdut els socialistes el de Barcelona i la CUP el de Tarragona, hi ha hagut canvis en aquest darrer escó. El PSC reté els darrers de Tarragona i Girona i Junts té els darrers de Lleida i Barcelona. 

La distància dels partits respecte d’aquest darrer escó és la següent:

Hi ha molts escons en disputa, potser tret, ara mateix, de la demarcació de Girona, on no hi ha cap formació que sigui a prop de prendre aquest darrer escó. A Tarragona, després d’haver-lo perdut, la CUP és solament a una dècima de recuperar-lo. A Lleida, els partits més a la vora de guanyar un escó són la CUP (0,4) i el PSC (0,7). A Girona, els qui són més a prop d’obtenir un escó que ara és del PSC són els Comuns, però a 1,8 punts.

A Barcelona, el PP és a solament 0,3% d’apoderar-se d’un nou escó. El següent seria la CUP, a 0,6, i és un partit que és a poques dècimes d’aconseguir força escons. De manera que moviments petits poden tornar a fer variar el repartiment d’escons. Sobre això, en canvi, Junts seria lluny d’aconseguir nous escons; el més a prop és el 0,8 a Tarragona. De la mateixa manera, ERC és a 1,1 punts de guanyar un nou escó per Barcelona.

La resta d'enquestes

La convocatòria de les eleccions a Catalunya ha causat que s'hagin publicat tota mena d'enquestes, i ja s'ha format unes tendències evidents. A la mitjanit hi ha la prohibició de difondre’n més. VilaWeb publicarà la darrera enquesta a les 22.00, dues hores abans de límit que marca la llei electoral.

Durant tota la campanya, les enquestes mostraven un PSC destacat, tot vorejant els quaranta seients, però en els sondatges publicats entre avui i ahir, una bona part mostra Junts per sobre dels 35 escons i s’estreny la diferència amb els socialistes. El partit de Carles Puigdemont, en canvi, posa distància respecte d'ERC, que en alguns casos és superior als deu escons. Així l’enquesta de El Periódico dóna entre 21 escons i 23 a ERC, mentre que ERC estima que pot aconseguir entre 35 escons i 37.

La majoria d’enquestes donen al partit del president Pere Aragonès uns 25 diputats. El CEO, fa uns dies, sí que situava ERC per davant de Junts i Illa molt distanciat, fet que difereix d'algunes enquestes que mostraven una distància com més va més gran entre Junts i ERC. Per la seva part, el CIS estima que Junts superaria ERC per poc.

Totes les enquestes coincideixen a situar el PP en quart lloc, i passaria dels tres diputats actuals a més de deu, amb un màxim de quinze, principalment, gràcies a l'enfonsament de Ciutadans, que desapareixeria del parlament. La majoria d'estimacions col·loquen a continuació Vox, amb un resultat similar als onze escons actuals. Finalment, els Comuns i la CUP tenen unes expectatives més baixes que ara fa tres anys, quan van aconseguir vuit escons i nou, respectivament, podrien sofrir una patacada electoral important.

Sobre els partits extraparlamentaris, els darrers sondatges pronostiquen l'Aliança Catalana, amb un màxim que se situa en els set escons, segons l’Ara.

Una majoria independentista que trontolla

Els partits independentistes han mantingut, d'ençà del començament del procés, la majoria absoluta i, per tant, el control del parlament. Tot i això, les enquestes estimen que aquesta majoria es podria perdre. Segons totes les enquestes publicades, l'independentisme tindria menys suport. Les darreres enquestes que s'han publicat coincideixen a situar l'independentisme per sota de la majoria absoluta, tot i que amb possibilitats de retenir la majoria.

Encara que els partits independentistes aconseguissin seixanta-vuit escons, encara s'haurien d'obrir negociacions entre uns partits que no s'han posat d'acord en la governabilitat ni en l'aprovació del pressupost. Per contra, si no assoleixen la majoria absoluta, les alternatives tampoc són clares. Per garantir-se una majoria absoluta, el PSC hauria d'arribar a pactes electorals, o bé amb totes les forces no independentistes, de Vox als Comuns, o bé aconseguint el suport o l’abstenció d'alguna de les forces independentistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any