MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Tanquen els col·legis electorals i comença l’escrutini

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.05.2024 - 09:00
Actualització: 12.05.2024 - 20:25

Els col·legis electorals a les eleccions de Catalunya ja han tancat i, d’ara endavant, començarà l’escrutini.

Les votacions han estat condicionades per l’avaria general a la xarxa de trens de Rodalia causada pel robatori de coure a l’estació de Montcada Bifurcació, que ha afectat gairebé tot el servei de tren i no se sap quan es podrà restablir. El govern ha avisat que podia afectar el dret de vot dels ciutadans i ha demanat al govern espanyol que ho arreglés tan aviat com fos possible. Les juntes electorals provincials, tanmateix, han rebutjat la petició de Junts i ERC d’ampliar l’horari de votació.

Aquesta directe ja ha tancat. Podeu seguir tota la informació sobre l’escrutini i les eleccions en el nou directe de VilaWeb.

19.58h

Les juntes electorals provincials descarten d’ampliar l’horari de votació

Afectació per incendi a l'estació de La Segrera de RENFE / ADIF desprès del robatori de coure.

Les juntes electorals provincials han descartat d’ampliar l’horari de votació a les eleccions de Catalunya per les incidències d’aquest matí a Rodalia, menys d’una hora més tard que la junta electoral espanyola (JEC) els hagi delegat la decisió.

Tota la informació sobre la decisió de no allargar l'horari de votació

19.57h

FGC circularà a màxima capacitat demà per la previsió d’augment de passatgers arran de la situació a Rodalia

El servei de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) circularà demà a màxima capacitat en les línies del Vallès mentre hi hagi una elevada afluència de passatgers arran de la situació a Rodalia, segons que han informat fonts de Territori a l’ACN.

En concret, les línies del Vallès funcionaran amb l’horari d’hora punta –amb trens cada 2,5 minuts a Sant Cugat i cada 5 minuts a Terrassa i Sabadell– més enllà de la franja habitual, que és entre 7.30 i 9.30, per atendre l’augment de demanda previst. A la línia Llobregat-Anoia es reforçarà el servei entre Barcelona i Martorell amb trens que doblaran la capacitat, amb sis cotxes, i s’afegiran més circulacions mentre hi hagi una forta demanda.

L’augment de freqüències i capacitat dels trens de FGC serà una de les mesures que posarà sobre la taula el govern en la reunió prevista aquest vespre a Territori per fer front al pla de mobilitat derivat de la incidència al servei de Rodalia.
Així mateix, FGC reforçarà el personal a les estacions de Sabadell Nord, Terrassa-estació del Nord i Martorell Central per millorar la fluïdesa en els accessos a estacions i andanes i per assessorar els usuaris.

19.42h

Alejandro Fernández arriba a l'hotel Grand Marina de Barcelona per seguir la nit electoral

El candidat del PP a la presidència de les eleccions, Alejandro Fernández, ha arribat a les poc després d'un quart de vuit a l'hotel Grand Marina de Barcelona per seguir la nit electoral, acompanyat de la seva dona. A l'entrada, Fernández s'ha limitat a dir que té bones sensacions.

L'hotel, ubicat al moll del port de Barcelona, és l'espai en què els populars han celebrat diversos actes els últims anys, el més recent dels quals la presentació de Fernández com a candidat. Actualment, el PP té tres diputats al parlament de Catalunya, on confia de multiplicar els resultats en aquests comicis.

19.31h

Illa diu que el PSC té bones sensacions per a l’escrutini

En una breu atenció als mitjans poc després d’un quart de vuit del vespre, el candidat del PSC a eleccions, Salvador Illa, ha dit que el seu partit tenia bones sensacions per a l’escrutini.

“De seguida que anem coneixent resultats farem les valoracions pertinents. Tenim bones sensacions i esperem –desitgem, volem, pensem– que avui s’obrirà una nova etapa a Catalunya per unir i servir els catalans, que és el plantejament que hem fet i reiterem en aquests moments”, ha dit Illa a la seu del PSC a Barcelona.

18.59h

La JEC torna la pilota a les juntes provincials però els suggereix de no allargar la votació

Afectació per incendi a l'estació de La Segrera de RENFE / ADIF desprès del robatori de coure.

En una resolució publicada aquesta tarda, la Junta Electoral espanyola (JEC) ha tornat la pilota a les juntes provincials, però els ha suggerit que no allarguin l'horari de votació per les incidències d'aquest matí a Rodalia, que han persistit al llarg de la jornada electoral.

A l'escrit, la JEC instrueix que a cada junta electoral provincial li correspondrà adoptar la decisió que consideri necessària. Així i tot, remarca que la pròrroga de l’horari de votació a les meses electorals "té un caràcter excepcional en la legislació electoral" i que "l'article 84 de la LOREG únicament ho preveu quan s'hagi d’interrompre la votació per absència de paperetes o per causa de força major".

I afegeix: "S'ha de tenir en compte que la suspensió de les línies ferroviàries es coneix des de primera hora del matí, amb temps, per tant, per a cercar mitjans alternatius de transport i que, per regla general, els electors tenen la seva residència prop de la mesa electoral a les quals els correspon votar".

Finalment, instrueix que: "A la vista de totes aquestes circumstàncies, la junta electoral provincial competent, solament de forma excepcional en aquells casos en què disposi de dades que li permetin d’apreciar la inexistència de mitjans alternatius per a poder arribar a la mesa electoral en l’horari legalment previst pugui afectar seriosament el desenvolupament ordinari de la votació, podrà acordar la pròrroga pel temps que estimi necessari".

Llegiu més sobre la decisió de la JEC

18.44h

[MAPES] On ha pujat més la participació a les 18.00? Vegeu-ho, municipi a municipi

Fins a les 18.00, 2.500.153 ciutadans han votat a les eleccions de Catalunya. És el 45,79% dels electors, 0,18 punts més que no pas a les eleccions del 2021, en pandèmia, fet que va fer caure la participació final a mínims històrics, 51,29%. A banda, cal tenir en compte la diferència significativa en el vot per correu, que a les eleccions del 2021 va ser del 5%, mentre que el 12-M ha estat de l’1,7%. El vot per correu es compta al final de la jornada electoral.

Podeu consultar en aquests mapes interactius les dades de participació de cada municipi de Catalunya.

18.29h

La participació a les 18.00 cau a Girona i Lleida i augmenta lleugerament a Barcelona i Tarragona

La participació per demarcacions a les 18.00 ha baixat a un 45,83% a Girona (-1,16) i a un 43,37% a Lleida (-2,58) respecte de les xifres del 2021, unes eleccions en què la participació va ser força afectada perquè es van fer en pandèmia i en què el vot per correu –que no es comptabilitza als avançaments– va tenir un pes molt més gran que no és habitual.

A Barcelona, en canvi, la participació a les 18.00 ha augmentat a un 46,21%, un augment molt lleuger (+0,40) respecte de les xifres del 2021. A Tarragona ha augmentat més notablement la participació (+1,29), fins a un 44,06%.

Tanmateix, les xifres de participació a les 18.00 són més baixes en totes les demarcacions que no pas el 2017, que van ser les eleccions amb més participació de la història. Aleshores, la participació a les 18.00 va ser d’un 68,58% a Barcelona, d’un 68,16% a Girona, d’un 66,84% a Tarragona i d’un 66,65% a Lleida. Així i tot, també són uniformement inferiors a les del 2015 (en què les dades de participació per demarcació a les 18.00 es van situar entre un 61,13% i un 65,29%) i les del 2012 (en què es van situar entre un 52,96% i un 59,14%).

18.00h

La participació a les 18.00 iguala les xifres del 2021, en pandèmia

A les 18.00 ja ha votat el 45,79% del cens electoral, amb les dades comunicades del 99,82% de les meses. És una xifra de participació molt semblant a la d'aquella mateixa hora a les eleccions 2021, en què la participació es ressentí del fet que es van fer durant la pandèmia. Aleshores, la participació va ser d'un 45,61%.

A banda, cal tenir en compte la diferència significativa al vot per correu, que a les eleccions del 2021 va ser extraordinàriament alta i en què un 5% dels electors va votar anticipadament. En aquestes eleccions, el vot per correu ha estat de l’1,7%. El vot per correu es compta al final de la jornada electoral.

En canvi, és força més baixa que no la participació de les eleccions anteriors, les del 2017 –els comicis amb més participació de la història– i les eleccions del 2015. El 2017, a les 18.00 ja havia votat el 68,32% dels electors i el 2015, el 62,18%. El 2012 a les 18.00 havia votat el 59,25% del cens.

17.56h

Indignació generalitzada per la manca de servei a Rodalia: “Em quedaré sense votar per primera vegada”

L’ambient a les estacions de Barcelona avui és d’indignació generalitzada per la manca de servei a Rodalia. “Avui em quedaré sense votar per primera vegada i serà per culpa del tren”, ha lamentat en Josep Garriga, de 91 anys i que havia d’agafar un tren de la R2 Nord o R11 cap a Sant Celoni i així poder votar a Sant Esteve de Palautordera. “Tot a fer punyetes. Hauria d’haver marxat a les onze, i ja veig que serà impossible”, ha afegit. Els usuaris –molts dels quals, turistes– esperen amb confusió i resignació la sortida de trens en comptagotes, com ara un R12 a Lleida i un R16 a Tortosa. “No hi ha alternativa”, ha dit Alejandro Domínguez.

Tota la informació, ací

17.00h

Ponsatí vota per primera vegada d'ençà del 2017

Fins avui, la darrera vegada que Clara Ponsatí, cap de llista d'Alhora, va votar va ser durant el referèndum d'independència del Primer d'Octubre de 2017. Després se'n va haver d'anar a l'exili, i d'ençà que en va tornar, no havia tornat a votar: a les eleccions municipals i a les espanyoles de l'any passat va fer una crida perquè l'independentisme s'abstingués, però ara s'ha pogut votar a si mateixa a les eleccions de Catalunya.

Més informació sobre el primer vot de Ponsatí des del 2017.

16.07h

El Ministeri de Transports espanyol no descarta que l’avaria de Rodalia sigui fruit d’una acció intencionada

El Ministeri de Transports espanyol no descarta que l’avaria del servei de Rodalia sigui fruit d’una acció intencionada, segons que han avançat fonts del ministeri a La Vanguardia i ha confirmat l’ACN. No asseguren al 100% que sigui un fet intencionat, però sí que apunten que podria ser-ho i admeten que ho valoren. Els Mossos d’Esquadra han explicat a l’ACN que de moment s’investiguen els fets com un robatori amb força. El robatori de coure d’aquesta matinada passada ha causat una sobretensió a l’enclavament de Montcada Bifurcació que afecta de manera generalitzada el servei de Rodalia de Catalunya.

Les fonts del ministeri espanyol expliquen a l’ACN que el punt del robatori del cable i el senyal cremat a conseqüència d’això és a uns tres-cents metres de l’estació de Montcada Bifurcació i, d’allà, els cables van a parar a l’enclavament.

Tota la informació sobre l'avaria de Rodalia.

14.59h

ERC i Junts demanen a les juntes electorals d’allargar les votacions pel caos a Renfe

ERC i Junts han demanat a les juntes electorals que allarguin l'horari de les eleccions de Catalunya més enllà de les 20.00, quan era previst que tanquessin els col·legis electorals, a causa dels impediments que tenen molts votants pel caos ferroviari al servei de Rodalia, que pràcticament no pot oferir servei d'ençà de primera hora del matí.

Llegiu ací tota la informació sobre la petició d'ERC i Junts.

14.24h

Renfe convoca una reunió per la possibilitat que demà continuï el caos ferroviari ·

Renfe i Adif han convocat una reunió avui a les 20.15 per preparar un pla de transport per veure quin servei podran oferir arran de la possibilitat que demà encara no s'hagi resolt l'avaria que avui ha deixat sense circulació ferroviària gran part del servei de Rodalia de Catalunya. Segons que han informat fonts de Renfe a VilaWeb, hi són convocats la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i els Mossos d'Esquadra.

Consulteu-ne tota la informació, ací.

13.57h

ERC demana a la junta electoral d'allargar les votacions a Barcelona i Tarragona pel caos a Renfe ·

ERC demanarà formalment a les juntes electorals de Barcelona i de Tarragona que els col·legis electorals d'aquestes circumscripcions puguin tancar més tard de les 20.00 a causa de l'avaria a Renfe, que ha deixat sense circulació ferroviària gran part del servei de Rodalia. Segons que ha informat l'ACN, el partit prepara ara els escrits de petició i els presentarà formalment ben aviat.

13.55h

[MAPES] On ha pujat més la participació a les 13.00? Vegeu-ho, municipi a municipi ·

Durant el matí 1.467.499 ciutadans han votat a les eleccions de Catalunya. És el 26,91% dels electors, una xifra de quatre punts més que no a les eleccions del 2021. Però cal tenir en compte que aquelles votacions van ser durant la pandèmia i que, de fet, van ser les eleccions al parlament amb la xifra final de participació més baixa, d’un 51,29%.

Podeu consultar en aquests mapes interactius les dades de participació de cada municipi de Catalunya.

12.59h

La participació augmenta al 26,9% ·

A les 13.00 ja ha votat el 26,9% del cens electoral, amb les dades comunicades del 99,38% de les meses. És una xifra de participació més alta que no la que hi va haver a aquesta hora a les darreres eleccions al parlament, que va ser del 22,77%. Però cal tenir en compte que aquelles votacions van ser durant la pandèmia i que, de fet, van ser les eleccions al parlament amb la xifra final de participació més baixa, d’un 51,29%.

En canvi, és més baixa que no la participació de les eleccions anteriors, les del 2017, que va ser la participació final més alta de la història, i de les eleccions del 2015. El 2017, a les 13.00 ja havia votat el 34,69% dels electors i el 2015, el 35,11%. El 2012 a les 13.00 havia votat el 29,43% del cens.

12.29h

Albiach anima a votar per “obrir un nou capítol” amb un govern d’esquerres. ·

La candidata de Comuns Sumar a les eleccions de Catalunya, Jéssica Albiach, ha animat a votar per “obrir un nou capítol” a la política catalana i aconseguir un govern que funcioni, estable i fort, i sobretot d’esquerres. En declaracions a la premsa després de votar a la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha posat de prioritats del pròxim executiu l’emergència climàtica i tenir més i més bon transport públic i no el “desgavell” del servei de Rodalia.

Tota la informació sobre les declaracions d'Albiach.

12.13h

Estrada fa una crida a omplir les urnes amb butlletes antifeixistes, d’esquerres i independentistes ·

La candidata de la CUP a les eleccions de Catalunya, Laia Estrada, ha fet una crida a omplir les urnes amb butlletes antifeixistes, d’esquerres i independentistes. Minuts després d'haver votat al col·legi electoral de l’escola Rubió i Ors de Reus (Baix Camp), la candidata ha dit que era un dia per a defensar la terra i començar a construir un nou país.

Tota la informació sobre les declaracions d'Estrada.

10.28h

El govern veu intolerable el caos ferroviari i diu que pot afectar les votacions

El govern ha avisat que la gran incidència a Rodalia podia malmetre el dret de vot dels ciutadans i ha dit que era intolerable que passés una cosa així. En una compareixença per informar sobre el començament de la jornada electoral, la vice-presidenta, Laura Vilagrà, ha demanat al ministre de Transports espanyol, Óscar Puente, que restablís la normalitat al servei tan aviat com fos possible, i l'ha instat a demanar disculpes als ciutadans.

Més enllà d'això, ha dit que les eleccions havien començat amb normalitat i les meses electorals s'havien pogut constituir sense més incidència que algun retard esporàdic d'alguns membres de les meses.

10.24h

Aragonès: "Els incidents de Rodalia no són cap excepció" ·

· El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha criticat el funcionament de Renfe després d'haver votat a Pineda de Mar (Maresme) i ha dit que esperava que es pogués arreglar ben aviat. "Malauradament, els incidents de Rodalia no són cap excepció. En un dia de jornada electoral, és especialment greu que pugui afectar la mobilitat de la ciutadania", ha dit.

Malgrat això, ha demanat una participació alta: "Faig una crida a la ciutadania a omplir les urnes. A votar pensant en els nostres drets i les nostres llibertats. Tenim a les mans decidir el futur del nostre país. Us animo a votar amb tota la valentia i tota la força."

Tota la informació sobre les declaracions d'Aragonès.

10.18h

Alejandro Fernández diu que "la festa de la democràcia" és un tòpic, però és veritat ·

· El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha dit que desitjava una altíssima participació en una jornada electoral tranquil·la, i que la gran incidència a Rodalia no tingués efectes en les votacions. "Sé que el tòpic de la festa de la democràcia cansa una mica, però si hi reflexiones, és veritat", ha dit, i ha reflexionat que cadascú tenia un vot, que podia fer servir lliurement: "És el moment que ens iguala tots: als rics, als pobres, als macos i als lletjos."

Tota la informació sobre les declaracions de Fernández.

10.03h

Illa: "Em sembla que avui obrirem una nova etapa" ·

· El candidat del PSC, Salvador Illa, ha dit que tenia la intuïció que avui s'obriria una nota etapa a Catalunya. "Ho espero i ho desitjo, és la meva convicció", ha dit. Ho ha explicat després d'haver votat a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), on ha animat tothom a participar en les eleccions i expressar l'opinió en forma de vot. "Vull felicitar la ciutadania pel to de la campanya electoral que hem tingut. Una conversa pública educada i respectuosa, que em sembla que és un primer pas en la bona direcció", ha dit.

Tota la informació sobre les declaracions d'Illa.

09.45h

Carrizosa demana que els ciutadans votin per superar el procés ·

·. El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ja ha votat i ha demanat als ciutadans que també ho facin. “Cal superar el procés. [...] L’amnistia dóna una segona oportunitat als responsables del 2017, i crec que si tots els ciutadans es mobilitzen poden obrir una etapa nova.”

Tota la informació sobre les declaracions de Carrizosa.

09.24h

Les meses electorals de la UB es constitueixen amb normalitat ·

·. El col·legi electoral de la Universitat de Barcelona (UB) ha obert amb normalitat i sense que la protesta estudiantil a favor de Palestina l’hagi alterat. Divendres, la junta electoral va deixar a les mans del rector de la UB i els Mossos si desallotjaven o no l’acampada que demana que les universitats prenguin partit i facin pressió contra Israel perquè aturi la invasió a Gaza, però els recordava que la llei electoral establia que no podia haver-hi propaganda electoral de cap mena ni als centres de votació ni al seu voltant.

En compte de desallotjar-los, han optat per tapar la visibilitat de la protesta amb uns paravents i les votacions han començat amb normalitat.

09.16h

Puigdemont espera que la incidència de Rodalia no limiti els vots ·

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha fet una breu intervenció a Catalunya Nord al començament de la jornada electoral per animar a votar. “Vull mostrar la solidaritat amb els usuaris del servei de Rodalia que avui no poden utilitzar-lo per una altra jornada de caos inexplicable”, ha dit.

Puigdemont ha dit que el dret de vot no era un dret de la constitució espanyola, sinó dels ciutadans. “Són ells qui l’han d’exercir en llibertat. Els drets no vénen garantits només perquè estan escrits en una llei, sinó perquè es practiquen. Esperem que es puguin exercir en llibertat i que el caos de Rodalia afecti el mínim possible.”

A diferència dels altres caps de llista, Puigdemont no pot anar a votar per culpa de l'exili.

Tota la informació sobre les declaracions de Puigdemont.

09.01h

Un desplegament tècnic farà avançar de pressa l’escrutini ·

Les eleccions d’avui seran les primeres del país en què hi haurà tauletes a cada col·legi electoral perquè els responsables electorals puguin transmetre amb agilitat les dades de l’escrutini. Això farà que els ciutadans puguin saber més aviat els resultats de les eleccions. En eleccions anteriors també hi havia tauletes, però no a tots els col·legis. En total, se n’han repartit 4.800.

La vice-presidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, va explicar ahir que dissabte passat es va fer un simulacre i tot va funcionar correctament. Però va afegir que si les tauletes no funcionaven es podien comunicar els resultats per telèfon.

A més d’introduir dades en les tauletes, els representants de l’administració podran introduir una fotografia de totes les actes oficials de tots els col·legis i taules. Amb l’ajuda de la intel·ligència artificial es podrà veure de pressa si hi ha cap error respecte de les dades introduïdes manualment.

08.54h

Cap incidència abans de les eleccions ·

La Generalitat no ha trobat cap incidència durant la nit que afecti les seus electorals. Tanmateix, el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Josep Nuet, ha reconegut en declaracions al canal 324 que l’avaria generalitzada als trens de Rodalia pot tenir alguna mena d’impacte perquè els ciutadans responsables de les meses electorals arribin a temps als col·legis.

08.54h

08.52h

Suplents de les meses electorals: a quina hora us en podreu anar del col·legi? ·

Mesa electoral 14 febrer eleccions

Us ha tocat de ser suplents a les eleccions a Catalunya 2024? Haureu d’acudir als col·legis electorals el diumenge 12 de maig a primera hora del matí, juntament amb el president i els vocals. En el cas que no hàgiu de suplir cap càrrec, us en podreu anar al cap de poca estona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any