Les juntes electorals provincials descarten d’ampliar l’horari de votació

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.05.2024 - 14:52
Actualització: 12.05.2024 - 23:18

Les juntes electorals provincials han descartat d’ampliar l’horari de votació a les eleccions de Catalunya per les incidències d’aquest matí a Rodalia, menys d’una hora més tard que la junta electoral espanyola (JEC) els hagi delegat la decisió.

Ha estat en una resolució en què la JEC, tanmateix, ha remarcat que la pròrroga de l’horari de votació a les meses electorals “té un caràcter excepcional en la legislació electoral” i que “s’ha de tenir en compte que la suspensió de les línies ferroviàries es coneix des de primera hora del matí, amb temps, per tant, per a cercar mitjans alternatius de transport i que, per regla general, els electors tenen la seva residència prop de la mesa electoral a les quals els correspon votar”.

ERC i Junts havien demanat a les juntes electorals d’allargar l’horari més enllà de les 20.00, quan era previst que tanquessin els col·legis electorals, a causa dels impediments que tenen molts votants pel caos ferroviari, que pràcticament no pot oferir servei d’ençà de primera hora del matí. Les juntes de Tarragona, Girona i Lleida han enviat la petició a la Junta Electoral espanyola (JEC), i la de Barcelona ha demanat un informe previ a Renfe.

Junts ha estès la petició a totes quatre demarcacions i ERC la focalitza en els municipis afectats, pels quals passen les línies R1, R2 Sud, R2 Nord, R4 i R3. ERC demana que s’allarguin una hora les votacions. “Aquest fet afecta de forma directa al bon funcionament de la jornada electoral, en tant que una situació sobrevinguda està impedint al ciutadà desplaçar-se amb unes mínimes garanties”, diu l’escrit d’ERC.

“Aquest nefast funcionament, més enllà del que seria habitual en aquest servei, afecta les quatre demarcacions catalanes, per tant, sigui de manera directa o indirecta molts ciutadans i ciutadanes poden passar el seu temps de lleure en qualsevol dels destins afectats directament i voler arribar a un indret on l’afectació en el final del trajecte no sigui pròpiament directa i total”, diu l’escrit de Junts.

Per tot plegat, Junts demana l’ampliació del tancament de la jornada electoral pel mateix temps en què es trigui a restablir el funcionament normal del servei de Rodalia, sempre que no sigui més enllà de la mitjanit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor