Una ratlla tènue a la prova d’antígens també vol dir que és positiva?

  • Com més càrrega viral tinguem, més ràpidament apareix la ratlla que marca el positiu i més intensa és · Qualsevol ratlla a la banda de la positivitat s'ha de comptar com un positiu

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.01.2022 - 21:50
Actualització: 30.06.2022 - 20:03

D’ençà de fa un mes, l’ús de les proves d’antígens d’automostra com a eines diagnòstiques de la covid ha esdevingut d’allò més habitual, de manera que hom sol comprar-ne a la farmàcia en cas de ser contacte amb un positiu o tenir símptomes. L’ús sovintejat i en mans de ciutadans poc avesats a aquestes proves fa que apareguin certs dubtes, com ara a partir de quin dia des del contacte o els símptomes és més probable de detectar una infecció o per què a alguns els marca un positiu amb una ratlla tènue i a uns altres amb una de més intensa.

Per començar, cal tenir en compte com funciona una prova d’antígens. De manera resumida, té una tira reactiva amb dues bandes que detecten la presència de proteïnes virals (antígens) i, per tant, la presència del virus. La mostra obtinguda a l’escovilló es dissol en un fluid que, quan es posa a la tira en l’orifici marcat, circula per capil·laritat tot xopant la tira.

En primer lloc, el líquid troba un espai on es barreja amb anticossos del SARS-CoV-2 que hi ha fixats i, després, passa a la zona amb les línies de control. A la primera hi ha una proteïna que enllaça específicament amb l’antigen del coronavirus i es torna de color si a la mostra hi ha coronavirus. La segona, la línia de control, té una proteïna que enllaça específicament amb una altra proteïna present a la dissolució. Si es pinta vol dir que la prova s’ha fet correctament i que el líquid ha arribat al capdamunt de la tira.

Així doncs, si la primera ratlla es pinta, vol dir que ha detectat presència de coronavirus a la mostra, independentment de si és més intensa o menys. Ara, té cap significat que la ratlla sigui tènue? Segons que explica Júlia Vergara-Alert, viròloga del grup de coronavirus a IRTA-CReSA, la intensitat de la ratlla i el temps que triga a aparèixer té una correlació amb el grau de càrrega viral.

La intensitat de la ratlla varia amb els dies

Quan el virus entra al nostre organisme comença a reproduir-se, però triga uns quants dies abans no s’ha repruduït prou perquè sigui detectable amb una prova d’antígens. Tampoc no són automàtics els símptomes, tot i que els infectats de la variant òmicron solen desenvolupar-ne abans que amb les altres variants, fins i tot abans que la prova d’antígens pugui sortir positiva. En general, és habitual que puguin aparèixer símptomes lleus a partir del segon dia, tot i que pot variar molt segons cadascú.

Antigens

“Majoritàriament, es comença a veure la ratlla al cap de quatre o cinc dies del contagi“, diu Vergara-Alerta. Inicialment, la ratlla serà més tènue i trigarà una mica més a aparèixer, i progressivament es farà més intensa i apareixerà més ràpidament, fins a arribar a un pic, normalment vora el sisè dia a partir del contagi. A partir d’aquí, farà el camí invers: la línia serà més tènue i trigarà més a pintar-se amb el pas dels dies fins que, finalment, no apareixerà i es pot considerar un resultat negatiu.

Es fa més difícil de dir a partir de quin dia desapareixerà la ratlla que marca un positiu. D’una banda, perquè de vegades és difícil d’establir amb exactitud a partir de quin dia s’ha de comptar; i, d’una altra, perquè una persona pot trigar més o menys a eliminar el virus del seu organisme. A alguns, el desè dia ja li ha desaparegut i té una prova negativa, i alguns altres han d’esperar fins al catorzè o fins i tot el dissetè.

També s’ha de tenir en compte que la fiabilitat d’una prova d’antígens és menor que la d’una PCR, que multiplica la mostra, cosa que fa que sigui molt sensible i específica. Pot ser que surti negativa però que igualment hi hagi infecció, de manera que no és sobrer de mantenir les precaucions si hi ha símptomes que facin pensar en la covid però la prova surti negativa. En aquests casos, és recomanable de repetir-la l’endemà passat.

Cal esperar quinze minuts

També s’ha de tenir en compte el temps que passa des que es posen les tres gotes a la prova d’antígens. Tal com diuen els prospectes de les proves, cal esperar entre quinze minuts i vint per a tenir un resultat definitiu. Això és perquè, com diu Vergara-Alerta, un positiu d’una mostra d’algú amb una càrrega viral baixa pot trigar una mica més a sortir. D’una altra banda, els prospectes també avisen que a partir dels vint minuts el resultat podria desvirtuar-se. “No sol passar, però si s’espera més temps podria caure-hi alguna altra substància que alterés el PH o un altre indicador. També diuen que no es mogui. És perquè no s’alteri el resultat”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any