Quan és el millor moment per a fer-vos la prova d’antígens si sou contacte estret d’un positiu? I abans d’una trobada?

  • Segons si no us trobeu bé, si sou contacte estret o si voleu anar a una reunió familiar, convindrà que us la feu en un moment o en un altre

VilaWeb
Redacció
23.12.2021 - 21:50
Actualització: 03.01.2022 - 11:36

Amb la tendència creixent de contagis, l’arribada de la variant òmicron i les reunions de Nadal, s’ha disparat la venda de les proves d’antígens a les farmàcies i alhora s’han encarit molt. Són una eina útil per a evitar d’encomanar la malaltia perquè quan hi ha una càrrega viral alta, que és el que detecta aquesta prova, el virus es transmet més. De manera que si la prova surt negativa no és tan probable d’encomanar la covid.

Ara, un resultat negatiu no vol pas dir que no tinguem el virus. La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats. Els infectats que han estat vaccinats acostumen a tenir una càrrega viral inferior i, per tant, amb una prova d’antígens és més difícil de detectar-los el virus.  

Ara cadascú es pot prendre la mostra, allà on vulgui, i sense la supervisió de cap professional. Us expliquem quin és el millor moment per a fer-vos una prova d’antígens, que dependrà si us la feu perquè sou un contacte estret, si no us trobeu bé o si voleu assistir a una reunió familiar o a un acte social.

Quin és el millor moment de fer-vos una prova d’antígens si no us trobeu bé?

Les proves d’antígens sobretot són vàlides si teniu símptomes i la càrrega viral és alta. Si no us trobeu bé, us feu una prova d’antígens i surt negativa, no és pas segur que no tingueu el virus. Si en aquell moment teniu una càrrega viral baixa, amb una PCR sí que es detectaria, però una prova d’antígens pot ser insuficient.

Per això els experts recomanen de fer-se proves seriades, és a dir, per exemple, fer-se’n tres durant una setmana. Una cada dos dies o tres. D’aquesta manera, si teniu el virus, es podrà captar el moment de càrrega viral més alta i es farà visible amb un resultat positiu.

Quan us heu de fer la prova si sou contacte estret d’un positiu?

Si sou contacte estret d’un positiu de covid-19, s’ha de seguir el mateix patró de proves seriades. El millor moment de fer-se la primera prova d’antígens o PCR és al cap de tres dies o quatre d’haver tingut el contacte amb la persona infectada, perquè és quan hi ha més probabilitat de sortir positiu. I, encara, si el quart dia la prova surt negativa, el setè caldria repetir-la.

I si la prova us la voleu fer per assistir a una reunió familiar abans de Nadal?

Abans de fer una reunió familiar o d’assistir a un acte social, sempre val més fer-se una prova d’antígens que no pas no fer-se-la. Els experts recomanen que, si de cas, es faci el mateix dia de la reunió, perquè el resultat sigui com més fiable millor. Tanmateix, alerten que un resultat negatiu en una prova d’antígens és força probable que sigui fals. Per això Magda Campins, cap d’epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, diu que no podem caure en la “falsa sensació de seguretat” originat pel resultat negatiu d’una prova.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes