prova antígens

Amb la tendència creixent de contagis, l’arribada de la variant òmicron i les reunions de Nadal, s’ha disparat la venda de les proves d’antígens a les farmàcies i alhora s’han encarit molt. Són una eina útil per a evitar d’encomanar la malaltia perquè quan hi ha una càrrega viral alta, que és el que detecta aquesta prova, el virus es transmet més. De manera que si la prova surt negativa no és tan probable d’encomanar la covid.

Ara, un resultat negatiu no vol pas dir que no tinguem el virus. La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats. Els infectats que han estat vaccinats acostumen a tenir una càrrega viral inferior i, per tant, amb una prova d’antígens és més difícil de detectar-los el virus.  

Quins són els símptomes de la variant òmicron? Hi ha diferències amb la delta?

Ara cadascú es pot prendre la mostra, allà on vulgui, i sense la supervisió de cap professional. Us expliquem quin és el millor moment per a fer-vos una prova d’antígens, que dependrà si us la feu perquè sou un contacte estret, si no us trobeu bé o si voleu assistir a una reunió familiar o a un acte social.

Com s’ha de fer una prova d’antígens a casa i com se n’interpreta el resultat? 

Quin és el millor moment de fer-vos una prova d’antígens si no us trobeu bé?

Les proves d’antígens sobretot són vàlides si teniu símptomes i la càrrega viral és alta. Si no us trobeu bé, us feu una prova d’antígens i surt negativa, no és pas segur que no tingueu el virus. Si en aquell moment teniu una càrrega viral baixa, amb una PCR sí que es detectaria, però una prova d’antígens pot ser insuficient.

Per això els experts recomanen de fer-se proves seriades, és a dir, per exemple, fer-se’n tres durant una setmana. Una cada dos dies o tres. D’aquesta manera, si teniu el virus, es podrà captar el moment de càrrega viral més alta i es farà visible amb un resultat positiu.

A quina farmàcia puc notificar la meva prova d’antígens positiva en covid?

Quan us heu de fer la prova si sou contacte estret d’un positiu?

Si sou contacte estret d’un positiu de covid-19, s’ha de seguir el mateix patró de proves seriades. El millor moment de fer-se la primera prova d’antígens o PCR és al cap de tres dies o quatre d’haver tingut el contacte amb la persona infectada, perquè és quan hi ha més probabilitat de sortir positiu. I, encara, si el quart dia la prova surt negativa, el setè caldria repetir-la.

Consells per a fer un dinar de Nadal segur malgrat la covid-19

I si la prova us la voleu fer per assistir a una reunió familiar abans de Nadal?

Abans de fer una reunió familiar o d’assistir a un acte social, sempre val més fer-se una prova d’antígens que no pas no fer-se-la. Els experts recomanen que, si de cas, es faci el mateix dia de la reunió, perquè el resultat sigui com més fiable millor. Tanmateix, alerten que un resultat negatiu en una prova d’antígens és força probable que sigui fals. Per això Magda Campins, cap d’epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, diu que no podem caure en la “falsa sensació de seguretat” originat pel resultat negatiu d’una prova.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.