Consells per a fer un dinar de Nadal segur malgrat la covid-19

  • Si per Nadal volem evitar riscs, haurem de fer l'àpat a l'aire lliure, en un lloc ample, amb poca gent i que duri poca estona

VilaWeb

Text

Txell Partal

24.12.2020 - 12:00
Actualització: 24.12.2021 - 12:42

S’acosta Nadal, i encara hi ha molta gent que dubta si fer els àpats d’aquestes festes amb la família o no. Eliminar el risc de contagi de la covid-19 al cent per cent és impossible. Tanmateix, hi ha uns quants consells per a fer el dinar de Nadal de la manera més segura possible. Us els detallem tot seguit.

Quatre factors clau

Primer de tot, cal tenir en compte unes idees bàsiques. Hi ha quatre factors que ajuden a entendre el risc d’infecció de cada circumstància:

  • Interior o exterior? Les àrees interiors tenen més risc. Les àrees amb espais oberts, on la transmissió és més baixa, són més segures.
  • Llocs amples o estrets? Els llocs més amples són millors i, per tant, no hi haurà tant risc als espais grans i ventilats.
  • Poca gent o molta? Si hi ha gran densitat de gent, hi haurà més risc d’encomanar la malaltia que no pas si hi ha poca gent. Per Nadal es recomana de limitar els contactes, tot i que, a diferència de l’any passat, el límit és de deu persones, tant a Catalunya com a Andorra.
  • Poc temps o molt? Un altre factor a tenir en compte és el temps d’exposició. Com més temps estiguem en un lloc amb molta exposició, més probabilitats de contagi.

Si es tenen en compte aquests quatre factors, cadascú pot fer una combinació per a saber quin risc té en cada moment. Per tant, si volem evitar riscs, hauríem de fer l’àpat a l’aire lliure, en un lloc ample, amb poca gent i durant un temps curt.

Però la seguretat depèn de més factors. A continuació, detallem accions que podem fer per evitar contagis:

Màscara

Encara que sigui gent propera, cal portar la màscara tanta estona com sigui possible. Només ens l’hem de llevar en el moment que mengem o beguem. Per tant, entre primer i el segon plats o a la sobretaula cal dur-la. I sobretot, quan els comensals s’aixequin de la taula.

Rentar-se les mans

Cal rentar-se les mans tan bon punt entrem a casa. Enguany, el gel hidroalcohòlic serà un acompanyant més a la taula de Nadal. Abans de tocar qualsevol cosa comuna cal rentar-se les mans.

Mantenir les distàncies a la taula

Mantenir la distància de seguretat de dos metres entre persones és una de les mesures clau en aquesta pandèmia. Aquest Nadal, malgrat que moltes famílies seran més reduïdes, caldrà que les taules siguin més grans. Els no convivents hauran de mantenir la distància de dos metres a taula.

Poca gent per a servir i desinfecció prèvia

És recomanable que hi hagi un sol encarregat de servir; a tot estirar un per cada plat. Aquest encarregat hauria de servir amb la màscara posada, i abans d’agafar qualsevol estri s’hauria de desinfectar les mans. És molt important de no introduir ni els dits ni els coberts propis en els plats comuns. També hi haurà un encarregat de servir el vi, l’aigua i el cava. Fins i tot es pot designar un encarregat per a cada ampolla. És important que, abans de cada servei, l’encarregat es desinfecti les mans.

Així mateix, és important que la gent no s’aixequi tota de cop per ajudar a la cuina o fer altres tasques. Cal fer torns.

No compartir ni brindar

S’ha d’evitar de compartir estris que puguin ser font de contagi, com ara gots, tovallons o coberts. També val més no compartir plats, per no tenir riscs. I, encara que sembli estrany, enguany és millor que no hi hagi brindis. Els gots ens els posem a la boca i, per tant, són contaminants potencials.

Bona ventilació o a l’aire lliure

Es recomana que les trobades es facin a l’aire lliure, com ara terrasses o terrats particulars, sempre que sigui possible, tot i que aquest Nadal sembla que farà fred. En són culpables els aerosols, partícules inferiors a 100 micres –el diàmetre d’un cabell humà–, que expulsem quan parlem, cridem, cantem, tossim o esternudem. Aquestes partícules poden romandre en suspensió en espais tancats durant molta estona i originar infecció.

Però si no es pot fer a l’aire lliure, als llocs tancats cal garantir-hi una bona ventilació. S’aconsella de ventilar l’espai abans de la reunió i després. I si pot ser, mantenir en tot moment diverses finestres i portes perquè hi hagi fluxos encreuats. Val més posar-se un abric que no pas tancar la finestra. Això és especialment important mentre mengem o beguem, moments en què no portem la màscara.

Un dinar sense abraçades ni petons

Com dèiem abans, la distància física és un element clau perquè el virus no es propagui. En la nostra cultura, tenim tirada al contacte constant. Per tant, evitar les abraçades i besades amb la gent que estimem ens pot costar. Però ara no és el moment, cal pensar que és un risc tant per a nosaltres com per als qui abracem. Sobretot, cal vigilar amb els més vulnerables.

Mirar de parlar fluix i no cantar nadales

Quan parlem, riem o mengem, emetem partícules d’aerosols abundants. S’ha calculat que quan parlem n’expel·lim deu vegades més que no pas quan respirem, i aquesta quantitat encara augmenta si cridem o cantem. Per això els experts recomanen d’abaixar la veu en espais interiors. Enguany s’haurà de procurar de fer el dinar de Nadal sense les típiques discussions familiars i també sense cantar nadales.

Sempre al mateix grup

Cal mantenir el grup de convivència durant les festes de Nadal. Serveix de poca cosa que les reunions siguin reduïdes si cadascú veu molts grups en pocs dies, perquè en aquest cas la propagació del virus serà molt ràpida.

Restringir la vida social els dies abans

S’aconsella de reduir les interaccions socials els cinc dies abans de l’àpat de Nadal, en cas que ens vulguem reunir amb una persona gran o vulnerable.

Una prova d’antígens no salva totes les festes, però pot ser una aliada

A diferència de l’any passat, enguany aquestes proves es poden vendre a les farmàcies de tot el país. Per tant, tothom se’n pot fer a casa. El problema principal és que, amb l’extensió de la variant òmicron les infeccions i la demanda de proves han augmentat. Per això en alguns llocs és molt difícil de trobar-ne.

La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha anunciat que les farmàcies tindran autorització per a vendre determinades proves d’antígens d’ús professional. Serà una mesura temporal i tan sols es permetrà la comercialització d’aquelles proves en què la presa de la mostra sigui nasal.

Malgrat tot, cal tenir en compte que les PCR o les proves d’antígens són una fotografia del pacient en un moment determinat. Això no exclou que puguem estar infectats i que encara no hàgim desenvolupat la malaltia. És a dir, la prova ens pot sortir negativa el 23 de desembre i encomanar la malaltia el dia de Nadal o el dia de Sant Esteve. Per això recomanen de fer-la just abans de la reunió.

També cal tenir en compte que els vaccinats que agafen la malaltia solen tenir una càrrega viral inferior, cosa que en dificulta un diagnòstic amb una prova d’antígens. Amb tot, és igualment eficaç per a veure si algú és gaire contagiós. I descarta possibles positius.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem