dinar nadal segur covid

S’acosta Nadal, i encara hi ha molta gent que dubta si pot celebrar amb la família els àpats propis d’aquestes festes. Eliminar el risc de contagi de la covid-19 al cent per cent és impossible, però a continuació us detallem diversos consells per a fer el dinar de Nadal de la manera més segura possible.

Quatre factors clau

Primer de tot, cal tenir en compte unes idees bàsiques. Hi ha quatre factors que ajuden a entendre el risc de contagi que hi ha en cada circumstància:

  • Interior o exterior? Les zones interiors tenen més risc. “Sembla que a les zones amb espais oberts la transmissió és més baixa i, per tant, són més segures”, explica Àlex Almuedo, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). És a dir, en oficines i espais tancats hi ha més risc.
  • Llocs amples o estrets? Els llocs més amples són millors i, per tant, no hi haurà tant risc als espais grans i ventilats.
  • Poca gent o molta? Si hi ha una gran densitat de gent, el risc de contagi serà més alt que no pas si hi ha poca gent. Aquest Nadal es recomana que només es reuneixin els nuclis familiars que conviuen. I excepcionalment, poden arribar a aplegar-se dos grups bombolla diferents.
  • Poc temps o molt? Un altre factor a tenir en compte és el temps d’exposició. Com més temps estiguem en un lloc amb molta exposició, més probabilitats de contagi.

Si es tenen en compte aquests quatre factors, cadascú pot fer una combinació per a saber quin risc té en cada moment. Per tant, si aquest Nadal volem evitar riscs, hauríem de fer l’àpat a l’aire lliure, en un lloc ample, amb poca gent i durant un temps curt.

Un model matemàtic dissenyat per investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) calcula, mitjançant una simulació de la transmissió per aerosols, quant de temps pot durar, a tot estirar, una reunió amb seguretat tenint en compte diverses variables com ara l’ús de la màscara, el volum de veu o la ventilació. Calcula, per exemple, que si sis persones fan un sopar sense màscara ni ventilació trigaran tretze minuts a contagiar-se de la covid-19. En canvi, si les mateixes persones són en un lloc amb bona ventilació i duen màscara, poden estar-hi dues hores junts sense perill.

Per tant, la seguretat depèn de molts factors. A continuació detallem accions que es poden fer per tal d’evitar contagis:

Màscara

Malgrat que és gent molt propera, cal portar la màscara tot el temps que sigui possible. Només s’ha de treure en el moment que es menja o es beu. Per tant, en l’entretemps del primer i el segon plat o en la sobretaula cal portar la màscara. I sobretot, quan les persones s’aixequen de la taula cal portar-la posada.

“No fem servir la màscara tan bé com ens pensem”

Rentar-se les mans

Cal rentar-se les mans només d’entrar a casa. Enguany, el gel hidroalcohòlic serà un acompanyant més a la taula de Nadal. Abans de tocar qualsevol cosa comuna cal rentar-se les mans.

Per què rentar-se les mans amb aigua i sabó és tan eficaç?

Mantenir les distàncies a la taula

Mantenir la distància de seguretat de dos metres entre persones és una de les mesures clau en aquesta pandèmia. Aquest Nadal, malgrat que moltes famílies seran menys, caldrà fer les taules més grans. Les persones que no són convivents hauran de mantenir la distància de dos metres a taula.

Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?

Poca gent per a servir i desinfecció prèvia

És recomanable que només hi hagi una sola persona encarregada de servir; com a molt una per cada plat. Aquesta persona hauria de servir amb la màscara posada, i abans d’agafar qualsevol estri cal que es desinfecti mans. És molt important no introduir ni els dits ni els coberts propis en els plats comuns. A la vegada, també hi haurà una persona encarregada de servir el vi, l’aigua i el cava. Fins i tot, es pot designar un encarregat per cada ampolla. És important que abans de cada servei, l’encarregat es desinfecti les mans.

També és important que la gent no s’aixequi tota de cop per ajudar a la cuina o fer altres tasques. Cal fer torns.

Amadeu Carbó: “Amb la pandèmia recuperem un Nadal que no hauríem hagut de perdre mai”

No compartir ni brindar

S’ha d’evitar de compartir elements que poden ser font de contagi, com ara gots, tovallons o coberts. També és millor evitar plats per a compartir, així s’eviten riscs. I per molt estrany que sembli, enguany és millor que no hi hagi brindis. Els gots ens els posem a la boca i, per tant, poden estar potencialment contaminants.

Bona ventilació o a l’aire lliure

Es recomana que les trobades es facin a l’aire lliure, com ara terrasses o terrats particulars, sempre que sigui possible. Encara que aquest Nadal sembla que farà molt de fred i, fins i tot, en algun lloc pot ploure. Els culpables són els aerosols, partícules inferiors a 100 micres, el diàmetre d’un cabell humà, que expulsem quan parlem, cridem, cantem, tossim o esternudem. Aquestes partícules poden romandre en suspensió en espais tancats durant molta estona i originar contagis.

Però si no es pot fer a l’aire lliure, en els llocs tancats cal garantir una bona ventilació. S’aconsella de ventilar l’espai abans de la trobada i després. I si pot ser, mantenir en tot moment les finestres obertes. El millor és obrir diferents finestres i portes per generar fluxos creuats. Millor posar-se un abric que no tancar la finestra. Això és especialment important mentre es menja o es beu, perquè és en els moments en què no es porta posada la màscara.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Un dinar sense abraçades ni petons

Com dèiem abans, la distància física és un element clau perquè no es propagui el virus. En la nostra cultura, tenim tirada al contacte constant. Per tant, pot costar-nos d’evitar les abraçades i els besos amb la gent que estimem. Però ara no és el moment, cal pensar que és un risc tant per a nosaltres com per als qui abracem. Sobretot, cal vigilar amb les persones més vulnerables.

Parlar fluix i no cantar nadales

Quan parlem, riem o mengem, emetem abundants partícules d’aerosols. S’ha calculat que quan parlem n’expel·lim deu vegades més que no pas quan respirem, i aquesta quantitat encara augmenta si cridem o cantem. Per això els experts recomanen d’abaixar la veu en espais interiors i, per això, enguany s’haurà de procurar fer el dinar de Nadal sense les típiques discussions familiars i també sense cantar nadales.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Sempre al mateix grup

Cal mantenir el grup de convivència durant les festes de Nadal. De poc serveix que les reunions siguin de sis persones si cadascuna veu molts grups en pocs dies, perquè en aquest cas la propagació del virus serà molt ràpida.

Restringir la vida social els dies abans

S’aconsella de reduir les interaccions socials els cinc dies abans de l’àpat de Nadal, en cas de voler-se reunir amb una persona gran o vulnerable.

Una prova PCR o d’antígens no salva totes les festes

A Catalunya, el Departament de Salut no recomana de fer servir les proves d’antígens –proves ràpides– per a detectar la covid-19 com a “passaport” per als àpats de Nadal. Diuen que són bones proves diagnòstiques i que per això les fan servir als CAP i en les proves en massa, però que s’han de fer servir bé, des del procés d’obtenció de la mostra fins al seguiment de contactes en cas positiu.

En canvi, les autoritats andorranes recomanen “fortament” de fer-se proves d’antígens abans dels aplecs familiars i, per això, l’estat facilitarà una prova gratuïta a tota la població a partir de sis anys. Alhora, s’hi habilitaran centres de proves (stop labs) els dies festius.

Les PCR o les proves d’antígens són una fotografia del pacient en un moment determinat. Però això no exclou que pugui estar contagiat i que encara no hagi desenvolupat la malaltia. És a dir, la prova ens pot sortir negativa el 24 de desembre i encomanar la malaltia el dia de Nadal o el de Sant Esteve.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.