Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

  • La ventilació és clau per a prevenir contagis de coronavirus · Vegeu com s'ha de fer perquè sigui eficaç

VilaWeb
Redacció
27.11.2020 - 21:50
Actualització: 23.12.2020 - 07:40

Ventilar els espais és una mesura que s’ha demostrat clau per reduir els contagis de covid, juntament amb la distància de seguretat, la higiene de mans i la màscara. Els culpables són els aerosols, partícules inferiors a 100 micres, el diàmetre d’un cabell humà, que expulsem quan parlem, cridem, cantem, tossim o esternudem. Aquestes partícules poden romandre en suspensió en espais tancats durant molta estona i originar contagis segons diversos factors: la distància entre les persones, si porten màscara o no, el volum de veu amb què parlen o si estan callades, quant temps són en aquest espai i la ventilació.

Tots els espais necessiten la mateixa ventilació?

El risc de contagi és diferent segons l’activitat que es faci en un espai tancat. Els menjadors i altres espais on es consumeixen aliments i begudes són espais d’especial atenció, perquè cal treure’s la màscara per a menjar i beure, de manera que es recomana una ventilació màxima i continuada. També és important que els comensals només es treguin la màscara per a fer la consumició i després se la tornin a posar.

Quan es fa exercici físic la taxa de respiració és més alta i s’expulsen més microgotes i aerosols, cosa que també passa quan es canta o es parla fort. En aquests casos, també cal ser especialment curosos a l’hora de ventilar.

Els lavabos han d’estar permanentment ben ventilats quan siguin oberts als usuaris. Si tenen una extracció forçada d’aire, és recomanable que sigui ininterrompuda. D’altra banda, per evitar la transmissió fecal-oral del virus, cal que la tapa de l’inodor estigui baixada quan s’estiri la cadena.

Com es calcula la ventilació que necessita cada espai?

L’ideal és mantenir una ventilació constant de tots els espais tancats, però de vegades no és possible, per motius com el soroll exterior o la meteorologia. Tal com exposa l’Agència de Salut Pública de Catalunya en un informe, a l’hora de cercar l’equilibri podem tenir en compte el nombre de renovacions d’aire per hora (ACH, per les sigles en anglès d’Air Changes per Hour). És a dir, segons la mida de l’espai, quantes vegades en una hora cal que el volum d’aire interior es canviï per aire exterior.

L’ACH es calcula amb una fórmula segons el volum de l’espai, el nombre de participants i l’activitat que s’hi fa. Per a determinar la quantitat d’aire que cal renovar segons l’ús de l’espai, la guia de l’Agència de Salut Pública de Catalunya pren com a referència el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis (RITE). Amb tot, cal tenir en compte que és la normativa general vigent per a ventilar i mantenir la salubritat dels espais, però no s’ha dissenyat específicament per a evitar la concentració d’aerosols de coronavirus.

Segons aquesta normativa, en hospitals, clíniques, laboratoris i llars d’infants cal una renovació de 20 litres d’aire per segon i persona. A oficines, residències de gent gran i d’estudiants, espais comuns d’hotels i similars, sales de lectura, museus, sales de tribunals, aules d’ensenyament i assimilables i piscines, cal una renovació de 12,5 litres d’aire per segon i persona. A edificis comercials, cinemes, teatres, sales d’actes, habitacions d’hotels i similars, restaurants, cafeteries, bars, sales de festes, gimnasos, locals per a l’esport (excepte piscines) i sales d’ordinadors, cal una renovació de 8 litres d’aire per segon i persona.

Així, per a ventilar una aula d’un institut, on cal una renovació de 12,5 litres d’aire per segon i persona, el nombre de renovacions d’aire per hora (ACH) es calcularia així:

ventilar ventilació coronavirusAquesta fórmula ens indica quantes vegades cal que tot l’aire de l’aula de l’institut es renovi en una hora per a considerar que l’espai està ventilat.

Com hem de ventilar espais sense ventilació mecànica

Als espais que només tinguin mesures de ventilació natural, com portes i finestres, cal que siguin obertes tantes hores com sigui possible: abans, durant i després de l’ocupació.

Per a ventilar adequadament, cal crear fluxos d’aire entre portes o finestres oposades entre si perquè corri l’aire i hi hagi una ventilació creuada. D’aquesta manera, s’aconsegueix un escombrat de l’aire interior que renova l’aire dins l’espai i es dissolen els aerosols. Cal evitar, però, que s’originin corrents d’aire entre diferents espais tancats on es pugui transportar l’aire amb presència de possibles casos de covid cap a zones lliures de covid.

La ventilació natural depèn de la diferència de temperatura entre l’aire interior i l’exterior, a més de la velocitat i la direcció del vent. El temps mínim de ventilació necessari també varia segons la mida i geometria dels espais, l’ocupació i l’activitat que s’hi faci.

Els ventiladors no són recomanables, perquè poden ser una font de dispersió de microgotes, de manera que, si es consideren necessaris per a buscar el confort tèrmic, cal que el flux d’aire generat no es dirigeixi cap a les persones i s’utilitzi a la menor velocitat possible. En general, cal cercar l’equilibri entre la ventilació i el confort tèrmic i acústic.

Com hem de ventilar espais amb ventilació mecànica

Als espais que tinguin un sistema de climatització, aquest sistema s’ha de configurar perquè funcioni amb la màxima aportació d’aire exterior possible. Un criteri adequat és fer-lo funcionar dues hores abans i després de l’ocupació del local. Durant l’ocupació de l’espai, cal renovar l’aire segons el càlcul abans descrit.

És importat tenir en compte que cal evitar la recirculació de l’aire a les unitats de tractament de l’aire, i s’ha de renovar amb aire exterior. Així mateix, cal comprovar que les descàrregues de les extraccions d’aire siguin lluny de les preses d’aire exterior. Si la instal·lació és massa pròxima, cal posar una barrera física per a impedir la recirculació de l’aire.

Hi ha elements que es poden incorporar al sistema de ventilació per a millorar la qualitat de l’aire, com ara filtres amb més capacitat de retenció de partícules o elements de desinfecció, com làmpades ultraviolades o filtres fotocatalítics. El Ministeri de Sanitat espanyol precisa que encara no s’ha desenvolupat un reglament tècnic per a distingir els sistemes realment eficaços per a eliminar el coronavirus, però ha publicat un seguit de consideracions a tenir en compte sobre aquesta qüestió.

Hi ha sistemes d’aportació d’aire exterior amb control de qualitat d’aire mitjançant mecanismes com sondes de CO2 que serveixen perquè el sistema s’encengui i reguli la ventilació automàticament. En termes generals, es recomana de desconnectar aquest sistema de control, perquè pot limitar la renovació d’aire. Tanmateix, quan l’espai no és ocupat, es recomana de mantenir el sistema funcionant a baix cabal i mai per sota el 25% de cabal.

Què són els purificadors d’aire HEPA

Els purificadors d’aire amb filtres HEPA (de l’anglès High Efficiency Particulate Air), com els que hi ha als avions i a les sales d’operacions, són aparells que capturen l’aire del seu voltant i el fan passar per un sistema de filtres que n’eliminen partícules de tota mena, com fum, àcars, pols, pol·len, bacteris i virus. Després tornen l’aire, ja net, a la cambra. Per a ser homologats com a filtres HEPA han de retenir el 99,97% de partícules iguals o superiors a 0,3 micres de diàmetre, que el fa adequat per a filtrar el coronavirus. Cal tenir en compte, a més, que no és igual un filtre HEPA que “un filtre de tipus HEPA”, una definició que no garanteix que compleixi l’estàndard europeu EN 1822-1:2009.

Malgrat tenir instal·lats purificadors d’aire, continua essent necessari ventilar l’espai per garantir que la renovació de l’aire és la correcta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor